Zuid-Limburg : verrassend veelzijdig voor een uitstap met kinderen

Het moet zijn dat de natuur het zo bedoeld heeft, want vanaf het eerste moment dat de lentezon haar stralen door het winters wolkenpak priemt, krijgt een mens zóveel energie ! Sommigen beginnen dan vol enthousiasme in de tuin te werken, anderen placeren zich in een ligstoel op een terras en nog anderen (that’s us !) krijgen zin om erop uit te trekken. Omdat de regio Zuid-Limburg en de stad Maastricht zich wil profileren als prima bestemming voor (gezins-) uitstappen voor bv. een verlengd weekend, werden we uitgenodigd door de organisatie van Limburg lonkt (die de regio in de kijker zet) om de regio te komen verkennen. Hell yeah, we hadden wel wat rust verdiend, want de voorbije week liepen we niet alleen elkaar, maar soms ook onszelf voorbij.

 

1. Gaia Zoo

Weekendjes weg zitten liefst vol met activiteiten die het familieplezier verhogen. Waren wij blij dat je in Zuid-Limburg de mooiste zoo van de Benelux vindt ! Het is er niet al te groot waardoor er een gezellige sfeer hangt. De wandelpaden zijn smal en baden in het groen. Toen wij er waren was het er, hoewel we op zaterdag gingen, rustig. Gaia zoo is een dierentuin met een visie. Ze zetten in op natuurbehoud en duurzaamheid. De dieren zitten in grote, verzorgde verblijven die niet overbevolkt zijn. Elodie was grote fan van de giraffen en Bas vond de leeuwen en apen wel de moeite waard. Wat wij vergeten waren, maar wat je dus wel best even doet, is online opzoeken wat er wanneer te beleven valt. De dieren worden gevoed op welbepaalde tijdstippen en daar kan je bij zijn.  
We sloten de dag af met speeltuinpret en een echt avonturenparcours door de dichtbeboste jungle. Dat de jungle tour aan de kinderboerderij grenst, was mooi meegenomen. Op de tijd dat Elodie twee geitjes had geaaid en werd omver gelopen door een kip, had Bas de tijd van zijn leven. ‘Ik ben al vijf keer van de glijbaan geweest, mama !’ Dank u Gaia Zoo, voor het zinnenprikkelende plezier waar onze kinderen zo van genoten hebben dat ze eens in de auto pardoes in slaap vielen. www.gaiazoo.nl (lees verder onder de foto)

 

 

 

 

 

2. Landal

Op zoek naar een weekendje weg met het hele gezin ? Dan heb je waarschijnlijk tijdens het voorbereidend gegoogle « Landal » zien passeren. Landal staat voor familieplezier en –ontspanning en is eigenlijk een typisch vakantiepark met huisjes waar je je als gezin kan terugtrekken. Geen stress als je baby het ‘s nachts op een krijsen zet, want de dunne muren van een hotelkamer heb je hier niet. Ontbijten doe je gezellig ‘en famille’, misschien zelfs op het terras van je huisje als je het geluk hebt hier te vertoeven op een warme zomerdag. Er is een kleine supermarkt aanwezig op het domein waar je bijna alles vindt. Overdag kunnen de kinderen zich uitleven in de speeltuin , het minigolfterrein, tennisbanen, bootje varen op het meer of zelfs zwemmen in het binnenzwembad. Het hele aanbod vind je hier. Je kan ook fietsen huren en op die manier de omgeving verkennen. Een hele dag geravot en de voldane kroost in hun bed? Geniet dan met het bubbelbad, de sauna of de zonnebank in de privésfeer van je eigen bungalow!

 

3. Maastricht

Niet ver van de Belgische grens en oergezellig. Maastricht is een stad naar ons hart geworden. We hadden haar enkel nog maar bezocht tijdens het soldenshoppen in de winter en hoewel we toen al fan waren van haar betoverende karakter (die lichtjes!), vallen we nu als een blok voor haar frivoliteit. Ja, Maastricht is prachtig. Ja, ook met kinderen!

 

Tapijn

Een lunch tijdens een citytrip met kinderen is niet zoals je hem zou dromen wanneer je een romantisch weekendje hebt gepland. Je weet op voorhand dat je tijd beperkt zal zijn en de tafel besmeurd als je de zaak verlaat. Mits wat geluk houd je het gedrag van je kinderen in de hand met een spelletje op de iPad of een filmpje op je gsm. Zo’n lunch is meestal niet dé gezinsaangelegenheid bij uitstek. Hoe flink die koters zich ook gedragen, heerlijk rustig is het nu ook weer niet. Behalve als je op voorhand weet dat de kinderen er kunnen ravotten en rondlopen zoveel en zo hard ze maar willen. Wij gingen lunchen bij Tapijn, een voormalige legerkazerne omgebouwd tot hippe hotspot voor jong en oud. We hebben écht mensen van alle leeftijden zien passeren. De kinderen hadden er nog uren kunnen spelen, want voor het restaurant ligt een heel groot plein met een voormalig tankstation dat is omgebouwd tot speelhoek met schommels enzo. De oude benzinetank is gebleven en doet nu dienst als speelgoed voor de kinderen. Steps en fietsen meebrengen en voltanken die handel! Heel leuke sfeer, lekker eten met een apart kindermenu en centraal gelegen, dat is wat men noemt een dikke aanrader! www.tapijn.nl

 

 

 

 

 

 

Stadspark

Tapijn ligt aan de rand van het stadspark. Aangezien de kinderen al helemaal aan hun step en skateboard waren vastgeroest, hebben we hier een wandeling gemaakt. Rust, prachtig oude stadsomwalling, eendjes en een verhard pad voor de steps, fietsen, skates… We liepen over de brede muren van die stadomwalling en zagen onder ons de mensen zich neervlijen op het gras. De onbezorgdheid van een zomerse zondag. Kinderen die tikkertje speelden, jonge jongens en jonge meisjes die om beurten elkaars aandacht trokken en moeders met slapende baby’s in de koets en een boek in de hand vertoefden in de schaduw van een dikke boom. Picture perfect op een heerlijke lentedag.

 

De binnenstad

Bij het binnenwandelen van de stad heb je onmiddellijk voldoende indrukken verzameld om een fantastische idylle te schrijven over deze plek. Kasseien straten, gemoedelijke woningen waarvan je weet dat de voordeur een schat aan verhalen verbergt, gezellige pleinen met nog gezelligere terrassen en dorpels versierd met rode, paarse, blauwe bloemen. We hebben de sfeer zo goed mogelijk proberen op te snuiven, want onze wandeling hebben we, omwille van vermoeide kinderbenen, wat moeten inkorten. Maar je moet het zeker gedaan hebben. Eender welke straat. Ze zijn allemaal even mooi, zelfs op een gewone zondag wanneer er geen winkels open zijn. Gelukkig was er nog de horeca. Voor een welverdiende crème glace om het energiepeil van die vermoeide kinderbenen weer wat omhoog te brengen. Sometimes, you gotta bribe them ;-)

 

Skatepark

Het is begonnen. Van de buggy ging hij naar zijn step, van de step op de fiets en nu wil Bas alleen nog skaten. Stoer. Cool. Tikkeltje riskant af en toe. Dus wat voorziet papa als hij de hotspots van de stad opzoekt? Juist ja, hij pleaset zijn zoon en maakt zich daardoor weer wat populairder dan hij al was. Dus wij eindigden de dag op een skatepark aan de rand van de stad. Volledig underground gewijs, eindigden we zo ons fantastisch weekend in Zuid-Limburg!

JFK Skatepark Maastricht - Reizen met kinderen

 

   4. Winselerhof

Dit weekendje werd georganiseerd door Limburg Lonkt, een initiatief van VVV Zuid-Limburg en Maastricht Marketing. Zij nodigden, naast ons, nog vier andere bloggers uit om de streek te verkennen en de to do's te documenteren. Op vrijdagavond ontvingen ze ons op het domein van Winselerhof, een oude vierkantshoeve die tegenwoordig het decor vormt van een prachtig luxehotel met bijhorend restaurant. Het moet gezegd: men heeft ons culinair verwend!

Benieuwd naar de avonturen van onze collega-bloggers? Hun ervaringen lees je hier: Gerrit and the city  -  Eliane Roest  -  Groovypat  -   Vlinderlin  -  Yellowlemontreeblog