Paradijselijk Zanzibar: 4 x must do!

Wit-groene parel aan de Afrikaanse oostkust, zo omschrijven we Zanzibar het best. Helderwitte stranden die zonnestralen weerkaatsen alsof je op een Alpentop staat. Met poederzand i.p.v. poedersneeuw, maar even hard voor de ogen zonder zonnebril en even hard voor de huid zonder factor 50. Rustig dat wij daarvan worden, van de Alpentop én van het Zanzistrand. Al hebben de tropische temperaturen wat ons betreft een streepje voor. We hebben vooral de witte, maar ook de groene kant van die parel verkend. Want het binnenland is tropisch, met bloemen en planten en andere flora om u tegen te zeggen.
Laat ons duidelijk zijn; naar Zanzibar gingen we voor dat goddelijke strandleven. We placeerden ons naast het zwembad, op het strand of in een hangmat. Maar als je zen-status is bereikt en je zin hebt in een namiddagje actie of cultuur, stellen we graag enkele uitstapjes voor.

  1. Mnemba island

Mnemba is een private island ten oosten van de stranden van Matemwe. Het eiland zelf is niet toegankelijk (behalve als je er een kamer boekt uiteraard). Voor het eiland ligt een enorme zandbank en koraalriffen waar het fantastisch is om te snorkelen. We hebben al wel enige snorkelervaring en deze plek staat helemaal bovenaan op de lijst. Zoals je zal merken, zijn er veel locals die hun graantje willen meepikken van het toerisme op hun eiland en zij bieden uitstappen aan naar Mnemba. Wij gingen op die manier met onze lokale gids enkele uren die richting uit. De kinderen speelden op de zandbank, we snorkelden en zagen vissen in alle kleuren. Het was een topuitstap, evenwel omdat we, als klap op de vuurpijl, op de terugweg een dolfijnenfamilie tegenkwamen in volle zee. Totaal onverwacht, maar oh boy, dit maakte onze dag nog fantastischer!

2. Stone Town

Het oude deel van de hoofdstad van Zanzibar heet Stone Town en is UNESCO werelderfgoed. Het bestaat uit een wirwar van smalle straten met kalkstenen huizen. Slenter vooral door die straatjes, want het is de beste manier om de stad te ontdekken. Om je iets voor te stellen bij de geschiedenis van het eiland kan je ook de voormalige slavenmarkt bezoeken. Op een triest hoogtepunt in de geschiedenis werden van hieruit in totaal 600.000(!) slaven verhandeld. Een onvoorstelbaar bevreemdende plek, maar wel een moment dat je kan aangrijpen om met je kinderen in gesprek te gaan. Over geschiedenis, menselijkheid en cultuurverschillen. Sluit de dag af in het hotel Park Hyatt waar je iets kan drinken of eten op het terras met zicht op het strand. Overdag is deze plek redelijk verlaten, maar ’s avonds komt er leven in de brouwerij. Jongeren komen er samen en spelen voetbal, leven zich uit met capoeira of tonen hun acrobatische kunsten op een rubberen tractorband. Deze sfeer wil je voor geen geld missen!

3. Prison island

Een uitstap die wij door omstandigheden aan ons lieten voorbij gaan, maar die vaak bij anderen hoog op het verlanglijstje staat. Prison island –de naam zegt het zelf- is een eiland waar in de 19e eeuw opstandige slaven en mensen met gele koorts heen zouden sturen. Van deze lugubere setting blijft tegenwoordig gelukkig niks meer over. Vandaag de dag is het een paradijs waar een kolonie reuzenschildpadden woont. Het eiland ligt vlak aan een koraalrif waardoor het zich ook perfect leent voor een snorkeluitstap. Prison Island staat garant voor het bounty-gevoel!

4. Monkey Forest

Echte naam: Jozani Chwaka Bay National Park, maar sta ons toe om de populaire naam ‘Monkey Forest’ te gebruiken. Waarom je deze plek niet mag vergeten, kan je hoogst waarschijnlijk wel raden. Je maakt een wandeling –onder begeleiding- door een mangrovebos waar het krioelt van plaatselijke fauna, inclusief… aapjes! In tegenstelling tot onze ervaringen in Azië, doen deze apen geen vlieg kwaad. Ze zijn zelfs een beetje schuw en houden je nauwgezet in het oog. Deze uitstap is zeker de moeite waard als je ervan houdt de natuur in te trekken. Het is aan te raden om stevig schoeisel aan te trekken omwille van de vele mierenhopen. We behoeden anderen graag voor onze eigen fouten :-)

In Zanzibar geniet je best vooral van het leven in het paradijs. Wij houden heel veel van tijd doorbrengen op het strand, in het zwembad en op zee. Dat maakte het voor ons een ideale bestemming om een week de baterijen op te laden. Als je op zoek bent naar een bestemming met hopen cultuur, ben je hier misschien niet meteen aan het juiste adres (met uitzondering van Stone Town dat écht wel de moeite is). Als je het ons vraagt, gaan we morgen terug. Om heerlijk te luieren, zonnen en genieten van de prachtige natuur.