Kaapstads kindvriendelijke troeven voor je volgende gezinsreis

Er zijn zo van die reizen waar je jaren over droomt, waar mensen je over vertellen en die al heel lang je nieuwsgierigheid aanwakkeren. En toch komt het er niet van om die tickets te boeken. Dat was Kaapstad (en Zuid-Afrika tout court eigenlijk) voor ons. Jaja wàs, want inmiddels hebben we zelf ervaren dat de stad alleen met superlatieven omschreven kan worden. Ze is de mooiste, avontuurlijkste, adembenemendste en meest verrassende stad die je je kan inbeelden. Haar troeven hebben we hieronder even beschreven. Kindvriendelijk reizen in Zuid Afrika, dat begint vaak in Kaapstad.

vergezichten van op Signal Hill

Signal Hill dankt zijn naam aan zijn functie als ‘Seinheuvel’ in koloniale tijden. Geen wonder dus dat je vanaf hier een fantastisch uitzicht hebt over de Atlantische Oceaan. Signal Hill is makkelijk te bereiken via de weg M62. Die weg brengt je helemaal tot aan de top, je parkeert de wagen op de (gratis) parking en je kan hier even rondwandelen en genieten van het uitzicht. Er zijn zelfs picknickbankjes. Ideaal dus om de perfecte zonsondergang met picknick te beleven tijdens je vakantie. Ook als je Lion’s Head wil beklimmen is Signal Hill vaak het vertrekpunt.

ideale must do met kinderen: Tafelberg

Ben je in Kaapstad, dan kan je niet anders dan de Tafelberg beklimmen, niet voor niks werd hij uitgeroepen tot één van de 7 nieuwe wereldwonderen. Dat beklimmen kan te voet, er zijn verschillende routes, maar die klim wordt afgeraden met kinderen jonger dan 10 jaar. Geen paniek, je neemt dan gewoon de kabelbaan die je op 5 minuutjes naar de top van de berg brengt, zo deden wij het. Tickets bestel je best op voorhand via deze link zodat je ter plaatse niet te lang moet aanschuiven. Als je zin hebt in een avontuurlijke activiteit tijdens je vakantie, kan je ook kiezen voor een scooter tour. Zelf hebben we dat niet gedaan, maar die tip kregen we (achteraf) van een bevriend reisagent. Alle info hierover vind je hier. Het wordt vast één van de hoogtepunten van je reis in Zuid-Afrika.



pinguïns spotten op Boulders Beach

Als je zegt: wilde dieren spotten in Zuid-Afrika, dan denk je zeker niet aan pinguïns waarschijnlijk. Toch was ons bezoek aan Boulders beach in Simonstad één van de hoogtepunten voor de kinderen. Dit is de habitat van een kolonie pinguïns en je kan hen van wel heel erg dichtbij bewonderen. Soms zijn de dieren zelf nieuwsgierig en dan komen ze even piepen. Dat geluk had Bas toen hij plots in het midden van een pinguïnfamilie zat. Je parkeert op parking ‘Seaforth Beach’. De richtingaanwijzers geven aan dat je de straat naar rechts moet volgen, maar wij gingen rechtdoor, de kortste weg naar het strand. Als je rechts volgt, kom je aan de ingang van het Visitor Center. Behalve dat je entree moet betalen en enkele folders kan meegraaien, valt er echt niet meer te zien.

Doorwandelen (voorbij het Visitor Center) kan dan weer via de houten steiger die er is aangelegd. Via dit wandelpad kom je ook bij een goed uitkijkpunt over de baai.


strandleven in Muizenberg

Volgens ons is een (voor-)middag op het strand één van de leukste dingen die je als gezin kan doen als je gaat reizen. Het is de perfecte plek om te ontspannen én plezier te maken tijdens je vakantie. Het Kaapse Schiereiland heeft letterlijk 2 verschillende kuststroken. De ene geeft uit op de Indische oceaan en de andere op de Atlantische. In de buurt van Kaap de Goede Hoop vloeien die twee in elkaar over. Waarom je dat moet weten is wel redelijk belangrijk: het water van de Atlantische oceaan aan de westkust van het schiereiland is een pak kouder dan de warme zeestroom van de Indische oceaan aan de oostkust. Muizenberg sprong er voor ons tussenuit door de idyllische strandhuisjes (door de kleuren ziet het er al meteen kindvriendelijk uit) en de zalige ligging van het strand. Waar we wel rekening mee moesten houden is de aanwezigheid van haaien. Op het strand staan overal borden om te waarschuwen voor hun aanwezigheid. Ook toen wij er waren, waren we getuige van het ‘Shark alarm’. Dat alarm mag je heel letterlijk nemen; het klinkt zoals de alarmsignalen die je hoort in films over de WO om mensen te waarschuwen voor een luchtaanval. Het maakt wel indruk.
Je hoeft je echter weinig zorgen te maken om haaien als je toch het water in gaat, de kustwacht monitort de situatie de hele tijd. Door de hoge golven was het voor ons met de kinderen echter voldoende om in de branding te spelen.
De auto parkeer je gewoon aan de kant van de straat. Vaak zie je parkeerwachters staan (in gele hesjes) die je een plaats aanduiden. Dit zijn de mannen die een oogje in het zeil houden en het is gepast hen een kleine fooi te geven (op voorhand). 10 ZAR (ongeveer €0.60) is al een mooie fooi. In Zuid-Afrika is er veel jobcreatie die wij in België niet meteen kennen, vaak door en voor de armere bevolking. Parkeerwachters zijn daar een mooi voorbeeld van.

natuurpracht van Kirstenbosch

Als je vraagt naar één van de grootste verrassingen in Kaapstad, dan was het tijdens ons bezoek aan Kirstenbosch. Om heel eerlijk te zijn: botanische tuinen zijn niet meteen wat we zouden bezoeken als we reizen en al zeker niet in een land als Zuid-Afrika waar de natuurpracht echt overal te vinden is. Maar op uitdrukkelijk aanraden van anderen, waagden we onze kans. Met succes! Kirstenbosch ligt aan de oostflank van de Tafelberg en is omgeven door gigantische, groene bergtoppen. We wandelden over een hangbrug die tussen de boomtoppen slingert en in de schaduw van gigantische bomen. Na de wandeling haal je de familiepicknick uit de wagen en je zoekt je een plekje uit op het gras. Die zijn er namelijk in overvloed. Geen nood als je je picknick niet hebt meegebracht: er is ook een restaurant! Tijdens de Afrikaanse zomermaanden (november-april) kan je er concerten bijwonen. Dekentje meenemen, iets om te eten of te drinken en je ben vertrokken voor een zalige vakantie-/zomeravond. Kindvriendelijk is het ook al, want de concerten zijn ook toegankelijk voor families!

Bucketlist material Kaap de Goede Hoop

Ik zei het al: hier komen de Atlantische en Indische oceaan samen. Je merkt er niet erg veel van, behalve dan dat de zee nogal onstuimig is. Schuimende baren, soms metershoge golven en véél wind. Het is zo’n plek die je van je bucketlist wil afvinken.
Om het park binnen te komen betaal je zo’n €10. Je kan meteen de weg volgen richting Kaap de Goede Hoop, maar je kan er ook een hele namiddag voor uittrekken en het gebied met vele wandelpaden, stranden en baaien ontdekken. Zo kan je naast Kaap de Goede Hoop, ook Cape Point bezoeken. Daar staat een bekende vuurtoren vanwaar je ook weer een prachtig uitzicht hebt over de oceaan. Lunchen kan dan in het Two Oceans restaurant, vlakbij Cape Point. Als je graag wandelt, dan kan je aan de linkerzijde van het bord omhoog gaan, de berg op en na ongeveer 40 minuten wandelen kom je bij Cape Point. Een groot deel van de weg bestaat uit een stevig, houten wandelpad (kindvriendelijk dus). Je kan halt houden bij Diaz Beach, een rustig, goudgeel zandstrand dat een prima stopplaats biedt als je met kinderen reist.

CHAPMAN’S PEAK

Als je van Kaap de Goede Hoop weer naar Kaapstad rijdt, doe je dat best rond zonsondergang langs de westelijke kustlijn van het schiereiland. Als je die volgt, dan rijd je over één van de meest iconische ocean drives in Zuid-Afrika, zelfs ter wereld. De weg slingert er tussen het gebergte aan de ene kant en de woeste golven van de Atlantische oceaan aan de andere. De weg is 15km lang en er zijn gelukkig ontzettend veel uitkijkpunten waar je je auto aan de kant van de weg kan parkeren om letterlijk even stil te staan bij de natuurpracht waar je je middenin bevindt. Reizen was nog nooit zo idyllisch, maar eerlijk is eerlijk natuurlijk; de kinderen vonden het spelen op het strand, hun ontmoeting met de pinguïns en rondwandelen in Kirstenbosch leuker. Wij daarentegen hebben intens genoten van onze rit over Chapman’s Peak en vonden het een super leuk familiemoment om de zon te zien ondergaan. Aan het begin van de weg moet je tol betalen, maar die is het meer dan waard.


shoppen, eten en spelen in het V&A Waterfront

Tussen Robbeneiland en de Tafelberg ligt het toeristische centrum van Kaapstad, het Victoria&Alfred Waterfront waar je kan shoppen en de terrasjes op mooie dagen overvol zitten. Wij verkozen de streetfood van de Food Hall, zowel voor ontbijt als ’s avonds. Ieder van ons koos wat hij wilde en dan aten we het buiten op, met zicht op de Tafelberg. Iconischer dan dat vind je Zuid-Afrika niet! Hier is het op en top vakantie!
De kinderen vonden het platform waar de zeehondenfamilies vaak liggen uit te rusten heel leuk. The Watershed, een overdekte markt tegenover de Food Hall, is ook leuk om door te wandelen. Je vindt er veel leuke shops en de sfeer is er zoooo relax!
Verder vind je aan de V&A speeltuintjes, een reuzenrad en heel veel muziek. Aan ambiance geen gebrek dus, voor ons ideaal voor de eerste stappen op Kaapse bodem en dank zij die sfeer super kindvriendelijk!


Hotel More Quarters

Waar je het best overnacht? Qua locatie hebben we geen voorkeuren. We zouden je sowieso aanraden om een auto te huren, met kinderen is dat echt wel een meerwaarde. Wij logeerden in hotel More Quarters en we kunnen dat alleen maar aanraden, ideaal als je met je gezin reist zelfs! De hotels van de More Collectie vind je overal in Zuid-Afrika en ze verbinden luxe aan kindvriendelijk reizen. Ideaal dus! Onze kamer was trouwens geen kamer, maar een duplex-appartement (eerder zelfs een klein huisje). Je kan er eventueel zelf koken en eten op het terras op de 1e verdieping. Er zijn 2 badkamers, 1 met een douche en 1 met ligbad én je kan gebruik maken van het (kleine) zwembad van het hotel aan de overkant van de straat. Dat klinkt niet slecht voor je vakantie, toch?