Legoland (Billund, Denemarken): een praktische gids

Wie zijn buitenlandse vakantieplannen al had opgeborgen, mag er stilaan het stof afblazen. Er zijn vooruitzichten op een zomer buiten de landsgrenzen en hoewel ons opzoekwerk binnenlandse parels blootlegde, stemt ons dat bijzonder vrolijk! Heb je dankzij de lockdown-ellende een oude passie herontdekt? Zat je elke zaterdagavond klaar om Kurt Rogiers en zijn Legomasters aan het werk te zien? Awel, dan hebben we een super tof vakantievoorstel voor jou! Wat dacht je van een vakantie in en rond Legoland? Want Legoland, mijn beste, is meer dan enkele bouwwerken uit… Jawel Lego. Legoland is een ode aan jonge bouwheren en bouwvrouwen, kinderen klein en groot. Pretpark, museum en aquapark op een boogscheut van elkaar. Dat er ook in de omgeving vanalles te beleven is, lees je in dit artikel. Hoe je Legoland in Billund kan aanpakken met je kinderen lees je hieronder.

Leogland Billund

Legoland Billund: de attracties

Hijs de zeilen in Pirate Land, slijp je laserzwaard in Ninjago World of blaas eens in je handen in Polar Land. Legoland is, zoals wel vaker in attractieparken, opgedeeld in verschillende belevingswerelden. Van een flitsende roetsj in rollercoasters voor grotere kinderen over semi-reality in de 4D cinema tot een gezapige rit in de Duplo-trein voor de kleinere kinderen (ik zweer het; die laatste is moeders favoriet). Creativiteit kennen ze wel, daar in Billund. Onze favoriete Legoland-attracties waren de volgende: Polar X-plorer (Bas), Viking’s River Splash (Katrien), Ninjago The ride (Ludovic) en Monorail (Elodie).
Als je Legoland binnenwandelt, kom je –als je rechts aanhoudt- onmiddellijk voorbij de attracties voor de kleine kinderen. Elodie (4 op dat moment) vond dat heel leuk, maar we hebben gemerkt dat het daar ’s ochtends veel drukker is dan na de middag. Tip van de dag is dus om die attracties voor kleine kinderen even voorbij te wandelen en achteraan in het park te beginnen. Er is trouwens ook een Legoland-app om de wachtrijen en algemene drukte in het park te checken en die app is heel accuraat.


Wat zijn de beste attracties voor het hele gezin in Legoland Billund ?

Leeftijdsverschil tussen de kinderen lijkt ons het lastigste obstakel. Bas wilde graag de ene rollercoaster na de andere proberen terwijl zijn zus het eerder had voor het rustigere aanbod van legoland. We hadden al snel door dat Legoland Billund eigenlijk niet gigantisch groot is. Daarom maakten we de afspraak om eerst samen de familievriendelijke attracties te doen en na de middag de kinderen even op te splitsen zodat de jongens zich de longen uit het lijf konden schreeuwen in de achtbanen terwijl de meisjes nog een rondje met de bootjes konden varen. Zo waren we voor beperkte tijd gescheiden en konden we toch ook zoveel mogelijk dingen samen doen.
De leukste familieattracties vonden wij:

  • Jungle Racers (+100 CM)

    Zweef over het water in deze jetski’s! De ideale attractie voor een leuke ouder-kind ervaring. Je racet aan een tamelijke snelheid over het water, maar pas op voor de waterbommen! Mensen die aan wal staan, kunnen die activeren en je zou wel eens natter kunnen worden dan je aanvankelijk dacht. Geen nood, zo erg als in de echte waterattractie wordt het niet.


  • Lego Canoes (+100 cm)

    De ‘boomstammekes’ noemden wij het vroeger. Geen idee van welk park of welk thema dat komt. In ieder geval hebben ze in Legoland kano’s die door het wilde westen varen. De decoratie onderweg is -of course- volledig in Lego gemaakt! Hou je klaar voor de big splash op het einde! Heel erg nat word je niet, maar zo’n waterattractie is altijd spannend!


  • Ninjago the Ride (voor iedereen, kinderen onder de 115 cm in gezelschap van een volwassene)

    Zet je 3D bril op en wees oplettend! In deze Ninjago-wereld probeer je de elementen vuur, aarde, bliksem en ijs onder controle te krijgen. Geen makkelijke klus, maar wel voor iedereen toegankelijk én leuk! De laserstralen flitsen langs alle kanten zodat ook kleinere kinderen het gevoel hebben dat ze de hele tijd raak schieten!


  • Fire Brigade (voor iedereen)

    De attractie Fire Brigade kan je het best omschrijven als een echte familie teambuilding! Enkel door goed samen te werken, behaal je een mooi resultaat. Tip; denk op voorhand na over de rolverdeling zodat je elkaar niet voor de voeten loopt. Elodie’s belangrijkste taak was op tijd in en uit de brandweerwagen springen :-)


  • Pirate Splash Battle (voor iedereen)

    Spring aan boord van een piratenschip en strijd tegen de vijand. Het voornaamste wapen? Waterstralen! Spuit de tegenstander helemaal nat, maar let op! Aan de oever zouden er wel extra tegenstanders kunnen zitten die je ook van aan wal aanvallen. Opgepast; in deze attractie kan je echt door en door nat worden. Topattractie voor een zomerdag. En als je nat wordt; aan de uitgang staan grote blazers om k-je weer enigszins droog te krijgen

Voor de durvers, is er natuurlijk ook heel wat te beleven. Bas heeft een selectie gemaakt:

  • Polar X-plorer (+130cm)

    Deze attractie leek de absolute favoriet van heel wat kinderen. Het is een rollercoaster met verschillende verrassingseffecten én je gaat voorbij het verblijf van de pinguins wat de ervaring nog specialer maakt!

  • X-treme Racers (+120cm)

    Een achtbaan met véél bochten en een maximumsnelheid van 56km/u.

  • Ice Pilots School (+120cm)

    Wees een echte piloot en bestuur je eigen vliegtuig. Al is vliegtuig niet het juiste woord voor de attractie en is het al helemaal niet vliegen wat je doet. Je bouwt een soort spaceship en programmeert zelf de bewegingen. Een topattractie voor Bas!

Daarnaast vond Elodie de Duplo-speeltuin erg fascinerend en hebben ze daar samen leuk gespeeld (grote broer die meegaat in het enthousiasme van zijn zus!).
De attracties die daarbij horen, waren dan wel eerder voor de kleinere kinderen. De Frog Hopper, Caterpillar, Mini Boats etc… hebben Elodie en ik dan gedaan als de jongens richting rollercoasters trokken. Het meest fan waren we van de mini boats. Elodie dacht zelf aan het roer te staan en was dus heel geconcentreerd terwijl ik sit back en relaxed effe kon genieten van een rustiger moment.

WELKE ATTRACTIes IN LEGOLAND Billund ZIJN HET WACHTEN NIET WAARD?

Er is voor elk wat wils, dat wil zeggen dat er ook attracties waren die voor ons niet meteen een schot in de roos waren. De attracties die wij het wachten niet waard vinden zijn deze (effe benadrukken dat dit echt een subjectieve lijst is!):

  • Atlantis

    Lang aanschuiven voor wat niet meer dan een aquarium is. De introfilm is verouderd en de kinderen waren niet echt geboeid. Het aquarium zelf is ook niet de meest spectaculaire tank die je ooit zag.

  • The Haunted House

De wachtrij was in principe het leukste deel van de attractie omdat er daar reeds een geanimeerde, griezelige sfeer hangt. De attractie op zich zou je ook op de kermis kunnen doen.

  • Legotop

    Niet al te spectavulair. Je hebt een mooi uitzicht over het park en de omgeving, maar dat heb je in eender welke rollercoaster ook wel. Feit is ook dat er in de omgeving ook niet bijster veel te zien is.

  • Trafic School

    Een verkeersattractie die er op het eerste zicht wel leuk uitziet, maar je moet een afspraak maken en extra betalen en dat is een beetje jammer. De wachttijden liepen erg op toen wij er waren en de organisatie was een beetje chaotisch. We denken dat er leukere attracties zijn voor de kinderen dan deze verkeersschool.

Praktische tips

Waar parkeren als je Legoland Billund bezoekt?

Er zijn verschillende parkings die allemaal op wandelafstand van de ingang liggen. Een dagticket kost 60DKK (omgerekend € 8 ) en kan je aan de informatiekiosk kopen (aan de ingang van het park, je kan er niet naast kijken.) Als je graag helemaal gerust bent, kan je je parkeerticket ook online kopen. Check daarvoor deze pagina.

Wat zijn de openingsuren van Legoland Billund?

Het park sluit naar onze normen vroeg: Check deze pagina.

Hoe kan ik tickets kopen voor Legoland Billund?

Tickets kan je best op voorhand kopen. Je kan daarvoor op deze pagina terecht. Als je echter in één van de hotels verblijft die zijn aangesloten bij Legoland, dan is de toegang tot het park inbegrepen in je kamerprijs. Het Castle Hotel ligt trouwens aan de overkant van de straat, dat bespaart al een parkingticket voor de dag!


Legoland Billund; waar overnachten?

Je hebt verschillende hotels die zijn aangesloten bij het park.. Elk hotel heeft zijn eigen sfeer en uiteraard zijn het themahotels (no need to explain). Je kan alvast kiezen uit deze hotels:

Krijg je heel Legoland Billund gedaan op 1 dag?

Hmmm, dat lijkt me krap. Als je alles heel goed plant en je goed voort maakt waarschijnlijk wel (Legoland Billund is niet zo heel groot). Maar dat is echt niet relax. Wij waren er 1,5 dagen en dat vonden we ideaal. Dan nog hebben we niet heel legoland gedaan, maar dat was dan ook vooral omdat bepaalde attracties (zoals het aquarium) ons niet de moeite leken.

NOG Handig om weten:

  • Als je binnenkomt, kan je aan je rechterkant armbandjes krijgen waar je de naam van je kind en een telefoonnummer op kan schrijven. Die kan je uiteraard ook op voorhand zelf voorzien, maar het is een leuk Legoland-souvenir.

  • Legoland Billund, is net zoals heel Denemarken, heel erg proper. De toiletten voldeden voor eens aan onze normen. Geen geklungel om proper weer buiten te geraken, je vindt ook overal verschoningstafels, in Legoland-thema!

  • Naast de wachtrij van veel attracties staat een grote bak Duplo of Lego zodat het wachten voor en met kinderen net iets aangenamer wordt.

  • De luchthaven van Billund(Denemarken) ligt op 1 kilometer van Legoland. Als je met de auto gaat, duurt het weliswaar een tiental minuten om van de luchthaven tot bij de ingang van het park te komen omdat je met de auto wat rondgestuurd wordt. Maar desalniettemin heel makkelijk te vinden.


DEZE POST BEVAT AFFILIATE LINKS. ALS JE VIA EEN VAN DEZE LINKS EEN HOTEL BOEKT, KOST HET JE NIKS EXTRA MAAR STEUN JE WEL ONS WERK
- LEGOLAND BILLUND DENEMARKEN PRAKTISCHE TIPS EN GIDS -

 
Legoland Billund 2.jpg
Legoland Billund.jpg
Legoland Billund 3.jpg