Barcelona, the kids-edition.

IMG_3253.jpg

Citytrip gepland? Goed zo! The perfect package voor een verlengd weekend, een paar dagen ertussenuit, een snelle heen-en-terug. Ideaal om je culturele bagage weer wat op te krikken, te genieten van de plaatselijke haute cuisine en de buitenlandse lucht zo goed op te snuiven dat je weer enkele weken resistent bent voor de Belgische vergrijzing, klimaatsgewijs is dat dan.
Wij vinden dat de typische citytrip jammer genoeg af te rekenen heeft met enkele vooroordelen. En ja, we zitten op het puntje van onze stoel om het meest hardnekkige te ontkrachten.

Vooroordeel: citytrips zijn niet kindvriendelijk

Had ik een buzz-knop, ik zou hem gebruiken. Peeuut, absoluut niet waar. Citytrips kunnen namelijk super leuk zijn voor onze kleine medereizigers, al moet je zoals steeds je planning wat omgooien. Kanttekening: stel, je wil de citytrip beleven zoals ik die hierboven heb beschreven, met bakken cultuur en dito restaurantbezoekjes, dan is deze post niet voor jou bedoeld J.Wel super leuk natuurlijk; soms heb je als koppel wel wat tijd nodig om even gewoon met z’n twee te zijn en dan kan een citytrip met adults only-activiteiten jullie geweldig bevallen. Ga ervoor, jullie hebben dit verdiend!
Sta je te popelen om je kinderen de cultuur en ambiance van de stad te leren kennen? Wij ook! Daarom gaan wij élk jaar sinds 2006 naar Barcelona (never skipped). Als je graag de culturele kant van de stad wil verkennen, kan dat best. Het is dan wel aan te raden élke dag ook iets leuks te voorzien voor de kinderen. Barcelona heb je sowieso niet op twee dagen gezien, dus een dagje meer om je kinderen een aangenaam reistempo te bezorgen is geen overbodige luxe.

 

 

1. Zondag = fietsdag

Traditiegetrouw gaan wij op zondag fietsen. We huren dan elektrische fietsen bij webarcelona (kinderzitjes, check!). Een leuke, niet te lange fietstocht langs het strand, met tussenstop bij de Sagrada Familia of Mont Juïc is een aanrader.

 

2. Strand op een steenworp van het historisch centrum

Barcelona kan naast Miami, Sidney en Rio de Janeiro meedingen naar de kroon voor beste strandstad ter wereld. Het contrast tussen de oude, idyllische binnenstad en het levendige strand is geweldig. Je hebt maar een stevige wandeling van ongeveer 15 minuutjes nodig om van aan de mooie Santa Maria kerk tot aan het smalle goudgele zandstrand van Barceloneta te geraken (Tip: wandel langs de Passeig de Joan de Borbó). Toegegeven: een rustige strandnamiddag zal je er niet van maken, maar onze kinderen hebben eigenlijk niet meer nodig dan zand en water om zich enkele uren te amuseren. Aan de rand van het strand liggen ook verschillende beachbars waar je zowel van een verfrissende cocktail als van een snelle hap kan genieten.

 

3. Parc Zoològic de Barcelona

Dieren fascineren. En vooral kinderen staan helemaal bovenaan het lijstje van dierenliefhebbers. Toegegeven, een uitje naar de zoo is nu niet meteen de reden waarvoor je naar Barcelona gaat. Als kers op de taart voor de kinderen omdat je hen al een hele dag meesleurt van ene bezienswaardigheid naar de andere, is dit wél een leuke afwisseling. Wij kochten een avondticket en kuierden er enkele uurtjes rond. Wanneer we dan ’s avonds voor het slapengaan de dag overlopen, zijn zijn gedachten alleen nog bij de zoo. Missie geslaagd, onze schat had een leuke tijd.

 

 

4. CEM Ciutadella

Onze uitvalsbasis in Barcelona ligt in het hart van het historisch centrum, in de wijk El Born. We logeren achter de mercat del Born. De keuze voor dit appartementencomplex is heel bewust. Hoewel we denken dat de kinderen ook genieten van het stadsleven, kunnen we hen op vakantie maar met één ding écht plezieren. Zwembadtijd. Dus gaan wij naar het openbare zwembad. CEM Ciutadella ligt aan het Parc de la Ciutadella. Het is erg verzorgd en onze kinderen genieten volop. Langer dan een paar uurtjes blijf je er niet plakken, maar het is een leuke verfrissing in de Catalaanse zon.

 

 

5. Speelpleintjes

 

Je houdt er ongetwijfeld van om net zoals wij de kleine straatjes van de binnenstad te verkennen. Indien je dit niet van plan zou zijn, zou ik het wel aanraden. Barcelona heeft meer te bieden dan de Rambla en het bijhorende massatoerisme. Duik een zijstraatje in stort je in het doolhof van steegjes die parallel liggen met de meest bekende boulevard van Barcelona. Zeurende kinderen? In de binnenstad heb je veel speelpleintjes, vaak in de buurt van leuke terrasjes. Win-win dus. Ga zeker op zoek naar deze adresjes:

  1. Carrer dels Capellans

  2. Carrer de l’Allada-Vermell

  3. Plaça de Joaquim Xirau

  4. Placetta de Joan Brossa

 

 

 

6. Het is niet lang meer steppen

Hét beste cadeau dat Bas ooit kreeg voor zijn verjaardag was een step. Het heeft onze uitstappen in Barcelona er aanzienlijk leuker op gemaakt. Onze zoon houdt niet zo van wandelen. Na honderd meter zou hij al durven zeuren. Of om gedragen te worden, of om terug te keren, of voor een ijsje… De komst van de step heeft dit hele probleem in één keer van de baan geveegd. Mama’s en papa’s, onthoud goed: steppen is niet hetzelfde als stappen. Bas houdt dit uren vol en hij vindt elk klein heuveltje, elke stoeprand en elk bruggetje een uitdaging. Haast u naar de winkel en haal een step. Een must voor de kindercitytrip!