Leer je kinderen snorkelen in dit paradijs: Dry Tortugas

Key_west_Dry_tortugas_Yankee_freedom_Reizen_met_kinderen_Florida-16bb.jpg

In de Caraïben is het paradijs nooit ver weg. Met zijn wuivende palmbomen, azuurblauwe zee en stranden die witter zijn dan een gemiddeld gebit, heeft deze regio àlles wat wij zoeken om het thuisfront ver achter ons te laten. Voeg daar nog een oud fort aan toe met (ooit) echte kanonnen en ook onze kinderen hun fantasie is geprikkeld. We spreken over Dry Tortugas, één van de kleinste en minst bezochte nationale parken van de VS. Het is één van de prachtigste plekken die je je kan inbeelden. Het bestaat uit zeven onbewoonde eilanden met diens omringende zandbanken en water, véél water. Warm water, tropische toestanden.

1. Bereikbaarheid

Dry Tortugas is enkel per boot of per (water-)vliegtuig te bereiken. Wij namen in Key West de ferry om zeven uur ’s morgens. Je kan je (huur)wagen parkeren in een overdekte parkeergarage vlakbij, handig. Voor de overzet moet je toch op een kleine twee uur rekenen en dat is lang, want de zee was woelig en de golven dus hoog.
Bij vertrek wordt er een ontbijt aangeboden, niets speciaals, maar het is een leuke geste. Wees niet te enthousiast als je hiervoor aanschuift, want de tocht die zal volgen is op zijn zachtst gezegd turbulent. Het eerste slachtoffer van de beloofde zeeziekte was onze eigen Elodie. Gelukkig zijn de bemanningsleden wel meer gewoon en waren ze super hulpvaardig. Omdat Bas zich na een tijdje ook niet goed meer voelde, is Ludovic met hem buiten op het dek gaan staan en dat was de beste beslissing. Binnen was het ondertussen een echt slagveld geworden met zieken all over the place. Dus, rep jezelf naar buiten en houd je ogen op de horizon gericht. Dat helpt echt!

 

2. What’s the big deal?

DTNP is één van de meest afgelegen nationale parken van de VS. Je belandt bij een bezoek aan Garden Key (het hoofdeiland) middenin een postcard. Het moment dat we voet aan wal zetten (en Elodie en ik waren best nog misselijk van de reis) wisten we dat dit ons zou bevallen. Fort Jefferson is zeker een bezoekje waard, maar blijf hier niet te lang rondhangen, want de tijd die je op het eiland spendeert is beperkt (uitbreiding met overnachting is wel mogelijk). Aan boord van de boot kan je snorkelmateriaal krijgen en dat was voor Bas dé uitdaging van de dag. Hij zou hier en nu leren snorkelen! We hebben hem dan stap voor stap uitgelegd hoe zo’n snorkelmateriaal werkt. In het begin was hij wat onwennig en kreeg hij af en toe water binnen omdat hij zijn hoofd te veel bewoog, maar na een tijdje was hij er helemaal mee weg. We zijn echt vér gezwommen met hem. In het warme water van de Golf van Mexico kan je koraalriffen spotten met de bijhorende kleurrijke vissen. In het juiste seizoen (mei-juli) heb je misschien wel een kans om op een zeeschildpad te botsen, want die zijn hier talrijk aanwezig.

 

3. Waarom is het zeker jouw bezoek waard?

  • Het komt vaak voor in lijstjes met als titel “most overlooked National Park” met slechts 60.000 bezoekers/jaar.

  • Ervaar het Robinson Crusoë-gevoel.

  • Leer je kinderen snorkelen in het ondiepe water (je kan echt meters ver de zee in wandelen).

  • De reis erheen is een avontuur op zich (als je bereid bent om te betalen voor een nóg onvergetelijker avontuur, zou ik echt dat watervliegtuig aanraden!).

  • Als je oppas hebt voor je kinderen kan je naar één van de scheepswrakken duiken die voor de kust liggen.

Getriggerd door dit adembenemend stukje natuur? Vind alle info op www.drytortugas.com