Achter elke stempel een verhaal: het eerste paspoort van Bas.

Florida_reizen_met_kinderen_Hyatt_regency_Coconut_point-39.jpg

Het was lang geleden dat een simpele sms zoveel verschillende emoties tegelijk door mijn lijf heeft gejaagd. Maar toen ik onlangs het bericht kreeg dat Ik Bas zijn nieuwe paspoort mocht gaan afhalen en dat ik zeker het oude niet mocht vergeten, voelde ik letterlijk een schicht. Alsof mijn buik en hart even één werden en samen sprongen maakten. Al weet ik niet of het sprongen waren van geluk, verdriet, nostalgie of angst. Mijn kind was toe aan zijn tweede reispaspoort en ik besefte nu pas dat er zoveel fantastische jaren waren voorbij gegaan. Ik maak graag even een overzicht van zijn/onze leukste herinneringen.

1. Abu Dhabi

Bas vierde in 2013 zijn tweede verjaardag in Abu Dhabi. Ik maakte al een verslag van deze fantastisch ontspannende reis omdat het zijn eerste reis buiten Europa was en dat deze reis ons heeft doen inzien dat reizen met kinderen de max is. Hij heeft daar voor de eerste keer dolfijnen gespot, zijn eerste échte duik in het zwembad genomen (met bandjes weliswaar) én hij deelde vanaf toen de liefde van zij papa voor Ferrari.  De vakantie bestond vooral uit zon, zee, strand en zwembad. Omdat Bas zo’n slechte slaper was, heeft deze vakantie ook ons als ouders zo’n deugd gedaan, dat we van dan besloten hadden om dit vaker te doen. We moesten er vaker op uit en dat voornemen hebben we meer dan ingelost!

 

 

2. Thailand

Bas zijn eerste échte verre reis was naar Thailand. We maakten een rondreis en vlogen eerst naar Bangkok waar we het broeierige stadsleven hebben ervaren. Daarna ging het richting Chiang Mai voor the jungle life en last but not least via Krabi richting de befaamde eilanden. We kozen voor Koh Yao Noi, een klein en niet al te toeristische plek waar we het eiland hebben verkend per scooter en quad. Bas nam fier plaats op de quad met papa achter hem. Hij was toen drie jaar, maar spreekt hier vandaag nog steeds over. Er was een zware storm op komst met bijhorende wind en hoogoplopende temperaturen die hieraan vooraf gingen.
In Chiang Mai bezochten we bergstammen. Ok, die mensen leven tegenwoordig van het toerisme en men zegt wel eens dat er weinig authentieks is overgebleven. Mijn mening daarover lees je in de blogpost over Chiang Mai. Toch heeft Bas daar voor het eerst écht gezien hoe kinderen aan de andere kant van de wereld leven. En dat was geen klein verschil met zijn dagelijks leven.

 

 

3. Cambodja

Eerste cultuurshock in Cambodja! Daar waar er in Thailand een duidelijk verschillende cultuur was dan in België, vonden we de aanpassing niet zo heel moeilijk. Bas werd door de plaatselijke bevolking op handen gedragen en (misschien door de invloed van het toerisme?) we vonden onze draai wel tussen de lokale bevolking. Dat was in Cambodja wel even anders! We hebben ook hier de plaatselijke dorpen bezocht en gezien hoe mensen hier leven en Bas was voor het eerst terughoudend. De mensen waren vriendelijk, maar de westerse wereld was hier wel héél ver weg. Gegrilde rat aan de kant van de weg hadden we nog niet gezien en hoewel we steeds proberen met open geest te reizen, hebben we ons hier toch niet aan gewaagd.
Het was ook in Cambodja dat we voor het eerst een ongemakkelijke ervaring hadden omdat mensen blonde (toen was hij nog wat lichter van haar) kinderen aanbidden. Iedereen wilde met hem op de foto, hem aanraken en zelfs kusjes geven. Toen ook oudere mannen hem op de schoot wilden nemen, hebben we het een halt toegeroepen en Bas bij papa in de nek gezet. Achteraf kregen we veel reacties dat dat heel normaal is daar en dat het zonder kwade bedoelingen is, maar het was voor ons (lees: Bas) een brug te ver. Beeld je in: Angkor Wat in het hoogseizoen (het was daar Nieuwjaar) en alle Aziaten bekeken in plaats van de tempel onze guitige zoon.

4. Dubai

De grote en iets bekendere broer van Abu Dhabi heeft zijn reputatie niet gestolen. Zien en gezien worden, rijkdom in de vorm van dure auto’s en gigantische luxehotels en vooral… In de vorm van een kunstmatige groene oase in het midden van de woestijn. We verbleven een weekje in Dubai en hebben niet veel meer gedaan dan luieren aan het strand en uitstapjes maken naar The Mall. The good life, quoi!

 

 

 

 

5. Marokko

En toen kwam kleine zus! Toen zij 4 maanden oud was, besloten we naar Taghazout te trekken, een klein vissersdorpje waar men het toerisme nog maar net ontdekt had. Tegenwoordig zijn de stranden en hotels al in een verder ontwikkelingsstadium, maar ik hoorde onlangs dat de charme er nog steeds is. Deze week was zo waardevol voor ons gezin omdat we, na de eerste drukke babymaanden, eindelijk onze tijd konden verdelen over onze twee kinderen en ook Bas nog eens alle aandacht geven die hij eigenlijk altijd verdient.

 

 

 

 

6. Florida

Roadtrippen in de sunshine state! Wat een heerlijke ervaring met twee flinkerds op de achterbank! Toegegeven, de toepasselijke peutertantrums zijn er ook geweest, maar zelfs die konden de pret niet bederven. We zagen alligators in de Everglades, de zonsopgang op South Beach, we gingen naar Disney World en snorkelden in Dry Tortugas. Onderweg zijn met je gezin en niets anders om je op te focussen dan op de weg en op elkaar, dàt is waarom wij zo van reizen houden. Dàt is waarom men ons het reizen nooit zal afleren!
 

 

 

 

Ondertussen zijn we enkele jaren verder en merken we dat Bas nog steeds de vruchten plukt van onze verre uitstappen. Hij herkent bijvoorbeeld vlot verschillende talen en is getriggerd om zich hier ook in uit te drukken. Hij past zich steeds sneller aan en vreemde culturen voelen al lang niet meer zo vreemd aan. Op reis lijkt onze coole kerel nóg cooler en is hij socialer dan ooit: vrienden maken is dan wel nooit een probleem geweest, de ontspannen sfeer van onderweg te zijn zorgt ervoor dat contact leggen met vriendjes nóg gemakkelijker gaat.

Dus… Bas zijn tweede paspoort is een feit en hopelijk zal ook dat document boordevol avontuurlijk bestemmingen staan. De eerste worden alvast Los Angeles en India. Hopelijk volgen jullie hem (en ons!) mee de volgende weken/maanden/jaren?! Want ook binnen Europa hebben we nog véél plaatsen om te ontdekken, sferen om op te snuiven en zeeën om in te zwemmen! Can’t wait!