Lange vlucht? De rugzak van een zevenjarig kind

een overzicht van Bas zijn reisrugzak en wat hij allemaal meeneemt om zich bezig te houden tijdens een lange vlucht.

Heb je het gedurfd? Is die reis naar verre oorden geboekt en kijk je er nu zo naar uit dat je aan niks anders meer kan denken? Way to go! Vanaf het moment dat je de eerste stap hebt gezet om met je kinderen de wereld te verkennen, begin je steeds planmatiger en gedetailleerder voor te bereiden. De hele trip is misschien al nauwkeurig uitgeschreven met must-sees en must-dos, liefst chronologisch gerangschikt en gecategoriseerd. Goed zo, je bent super georganiseerd bezig! (Voor de mensen die niet op deze manier te werk gaan, ook goed zo! Je behoort dan tot de categorie ‘we zien wel’, dat is de lijst die wij zo stilaan aanvoeren.) Zo. Je bent 100% voorbereid. Maar heb je ook al eens gedacht aan hoe je daar zal geraken? Aha! Wij stelden, op basis van onze eigen ervaringen, een lijstje samen dat het verschil kan zijn tussen een aangename en een –euhm- minder aangename vlucht. Kinderen op het vliegtuig; een tekening is niet nodig, zeker? Bij deze een overzicht van Bas zijn reisrugzak en wat hij allemaal meeneemt om zich bezig te houden tijdens een lange vlucht.

--10.JPG

Tablet

Niet elk vliegtuig is uitgerust met inflight entertainment -je weet wel, dat schermpje op de zetel voor je, dus neem zeker iets schermachtigs mee. Een onmisbaar onding dus, die tablet. Op het vliegtuig geldt voor ons onbeperkte schermtijd voor de kinderen. Download op voorhand enkele films (via Netflix kan je tegenwoordig al veel films downloaden en ook iTunes heeft een ruim assortiment (Belgische) kinderfilms).


hoofdtelefoon

Niet elke luchtvaartmaatschappij biedt headsets aan voor hun inflight entertainment. Neem ook deze dus zeker mee! Geen enkele van je medepassagiers zit er immers op te wachten om de avonturen van superheld X of Y mee te beleven vanop de volgende rij. Bereid je wel voor op geschreeuw van je kind wanneer hij niet doorheeft dat hij die hoofdtelefoon op zijn oren heeft: een welgemeende “WATTE?!?” zal jou deel zijn.  

Snoep

Kijk eens naar jezelf: als je je verveelt sla je aan het eten, dat helpt tegen stemmingswisselingen. Bij onze kinderen blijkt hun favoriet snoep daar ook tegen te helpen! “Mag ik een snoepje? Nee.”,“Mag ik een snoepje? Nee.”,“Mag ik een snoepje? Nee.”,“Mag ik een snoepje? Nee.”,“Mag ik een snoepje? Nee.”,“Mag ik een snoepje? Nee.”… “Mag ik een snoepje? Ja… Daar ben je wel even zoet mee en zo is er weer een uur verstreken.

 

Nintendo SWITCH

Deze sluit aan bij de tip over de tablet, maar omdat schermen al letterlijk ons leven hebben gered tijdens lange vluchten, geef ik hem graag een aparte plaats in het lijstje. ON-MIS-BAAR! Bas heeft een tijdje geleden een Nintendo Switch gekregen en is helemaal gek van dat ding, de games die hij thuis speelt, kan hij waar dan ook verder zetten. Voor de mama’s die er even weinig van kennen als ik; het spelletje Mario Tennis vindt hij super leuk en is –in mijn ogen- onschuldig genoeg om zich rustig mee bezig te houden (lees: geen geweren en oorlogstoestanden die aan de douane het schaamrood op de wangen doen verschijnen ;-)) En by the way, deze tip is ook van toepassing op papa’s.

--2-2.JPG

 

EEN CADEAUTJE

Als je alles hebt geprobeerd en je merkt dat je kind zich toch in de ‘ik houd het echt niet meer uit, die tantrum is nu echt -écht- wel op komst-positie zet, heb je een laatste redmiddel. Verras hen met een cadeautje! En dat hoeft echt maar een prul te zijn. Nieuwe speelgoedjes kunnen zo na een uur of drie in het vliegtuig de tijd even breken. Ik denk dan aan een spelletje, een boekje, een kindertijdschrift. Wat het is, maakt voor hen niet zo uit. Als het maar nieuw is!
 

Instax

Ook voor Bas geldt; de reis begint vanaf het moment dat je de luchthaven binnenstapt. Hij heeft dan graag zijn fototoestel dicht bij zich en maakt van elk moment dat volgens hem waardevol kan zijn een foto. We kopen onze foto’s dus op AliExpress, een goede economische tip dus als je ook zo’n kind hebt dat élk moment waardevol vindt. Tijdens de vlucht misschien niet meteen handig om te gebruiken, maar Bas steekt zijn Polaroid camera altijd standaard in zíjn rugzak. Het lijkt alsof hij die echt wil claimen en dat het hem op dezelfde hoogte stelt als zijn papa. (Wat fotografie betreft dan toch!)

SPELLETJES

Het is er een dat al vijftig jaar mee gaat denk ik, dat spel kaarten. En iedereen, jong en oud kunnen zich ermee bezig houden. Een spelletje hoger-lager of zelfs ‘fretten’ (ik heb geen idee wat de officiële namen zijn van die spelletjes) vindt Bas altijd leuk. Het breekt de tijd en een beetje competitiviteit af en toe is onze familie zeker niet vreemd. Moehaha, van wie zouden ze het hebben? Andere spelletjes mogen natuurlijk ook. Een Stratego-reisversie bijvoorbeeld of een van de 999 spelletjes die je zo in je binnenzak steekt.


knuffels

Waar een mama er soms niet in slaagt troost te bieden, daar springt de lievelingsknuffel wel even bij. Bas reist altijd met zijn Beertje en Flappie, vrienden voor het leven en ze worden nóóit vergeten. Niet als hij thuis zijn bed in kruipt, niet als hij uit logeren gaat en al zeker niet als hij het vliegtuig opstapt. Ze zijn zijn trouwe medereizigers, zijn steun en toeverlaat als hij niet kan slapen en vooral: een soort houvast. Een half afgebrande knuffel (Beertje belandde ocharm ooit op een hete lamp en had spoedverzorging nodig) en een konijn zonder ogen. Jup, dat zijn ze. Zij die nooit vergeten worden.

Ervaringsdeskundigen in de zaal? Voel je vooral vrij om dit lijstje aan te vullen met items die volgens jou onmisbaar zijn!