Vier dingen die kinderen leren als ze reizen.

withkidsontheroad_center parcs erperheide.JPG

Als je reist met je kinderen, dan leren ze. Punt. Zelfs al ga je twee weken naar Spanje om vanuit je luie zetel te kijken hoe ze een luchtmatras proberen te kielhalen. Toegegeven, er zijn manieren van reizen die hen meer zullen bijbrengen dan bovenstaand voorbeeld, maar toch. Elke uitstap met je kind is er een waar hij later op zal teren. Weg van huis, de wijde wereld in! Want leren staat niet gelijk aan studeren en nog minder aan stilzitten en luisteren. Allez, toch niet altijd.


1. Respect voor de natuur

Op vakantie trekken we er vaak op uit. Recht de natuur in om de omgeving dichtbij huis of juist heel ver weg te ontdekken. Die natuur zoeken we op omdat hij de rust geeft waar we in een hectisch leven vaak naar op zoek zijn. Kinderen moeten leren dat ze daar met veel respect mee moeten omgaan. Daarom is het ook waardevol dat ze op plekken komen waar de natuur vaak niet met evenveel zorg wordt behandeld. We reden in Cuba voorbij gigantische fabrieken die nog steeds gitzwarte rook uitstoten terwijl de oldtimers even vervuilend zijn als toen er nog niemand van het broeikaseffect had gehoord. Die ervaringen die kinderen even stil staan. Een kinderziel is daar snel van onder de indruk. En het biedt de mogelijkheid om te praten en de dingen waarover op school zo vaak wordt gepraat, ook eens in het echt te zien en te beleven. En dan hebben we snel door dat er in de wereld nog véél voor verbetering vatbaar is. Maar ook de andere kant wordt vaak belicht. In Zuid-Afrika zagen we hoe het wél moet. Veel kraansystemen waren zo uitgerust dat ze het water om je handen te wassen niet laten lopen, maar verstoven op je handen. Even proper, maar zoveel minder water gebruikt!
Als we gaan snorkelen benadrukken we dat de koraalriffen nooit mogen aangeraakt worden en letten erop dat we zeker minerale zonnebrandcrème gebruiken. Die vind je makkelijk bij de apotheker. Het zijn zonnecrèmes zonder nanodeeltjes en zijn veel minder schadelijk voor het milieu.

2.Diversiteit

Oh wat gaat mijn moederhart tekeer als Bas in gebroken Engels contact probeert te maken met leeftijdsgenootjes. Zó trots dat ik ben dat ik hem nooit moest uitleggen dat er in de wereld verschillende talen worden gesproken, verschillende huidskleuren zijn of zelfs verschillende klimaten heersen. Dat besef kwam er door te doen en te ontdekken. Ik heb geen idee hoe hij Engels heeft geleerd en hoe hij er in slaagt om zich op elk continent verstaanbaar te maken. Zó trots dat ik ben dat hij nooit (nooit!) oordeelt op basis van afkomst, hoewel hij zelf een bevoorrecht leven leidt. Toen we in India door de achterbuurten van Agra reden, stelde hij niet één vraag. Hij observeerde en nam alles in zich op. Serieuze blik op een ellendige situatie vanachter het veilige glas van onze huurwagen.
Maar ook de verschillende eetpatronen in de verschillende werelddelen zijn dingen waar we pas bij stilstaan als we er middenin zitten. Drie weken India doorkruisen is anders dan in België eens gaan eten bij de Indiër op de hoek. In Mexico at Bas ’s morgens, ’s middags én ’s avonds telkens een gerecht waarin guacamole een hoofdbestanddeel was en in Italië smaakt de pizza écht wel anders dan bij ons.


3.Cultuur

Wij proberen de kinderen zo vaak mogelijk in contact te brengen met kleine dosissen cultuur. Van de pyramides en tempels in Egypte, over Angkor Wat in Cambodja, tot Chichen Itza in Mexico. We doen dat echt niet opdat ze de geschiedenis al doende zouden leren kennen. We doen dat opdat ze verschillen zouden zien in culturen en dat normaal vinden. Dat ze niet meer opkijken wanneer onze taxichauffeur zich een kwartier aan de kant van de weg zet omdat het tijd is voor het ochtendgebed. Dat ze weten dat in Abu Dhabi de vrouwen gesluierd zijn, maar super lief.
Cultuur in de breedste zin van het woord. Kijken hoe mensen aan de andere kant van de wereld leven en dat er soms andere normen, waarden en geloof heersen. Ik wil dat mijn kinderen met hun eigen ogen te zien krijgen dat mensen verschillend zijn, dat mensen niet gelijk zijn, maar wel gelijkwaardig. Dat geschiedenis een impact heeft op hoe een stad/land/gemeenschap eruit ziet. Dat onze gewoontes en gebruiken anders zijn en dat we anders leven. Dat we bij onze eigen overtuigingen mogen blijven, maar dat we altijd moeten openstaan en begrip hebben voor opvattingen van anderen.

4. Zelfstandigheid

Het zijn de kleine dingen die van iemand een ondernemend persoon maken. Een heldere kijk op de wereld helpt daarbij. Zodat je ziet dat die enorme aardbol die wij bevolken eigenlijk heel toegankelijk is. Dat een luchthaven voor Elodie en Bas even speciaal is als het tankstation op de hoek van de straat, vinden we iets essentieels. Ik snap dat dat misschien raar klinkt, maar kinderen helpen om bepaalde dingen als evidentie te zien, helpt hen later om nog extra stappen te zetten. Leren hoe je incheckt op hotel, leren hoe je een taxi neemt en leren dat als de reis niet verloopt zoals gepland, je oplossingen moet zoeken. Leren dat, als je je plan leert trekken, alles altijd goed komt.

Als je reist met je kinderen, ver weg of juist heel dichtbij, dan leren ze . Punt. Het zal niet verwonderen dat het iets is dat bij ons centraal staat in de opvoeding die we hen geven. Dat is geen bewuste keuze die we maakten, dat is langzaamaan zo gegroeid. Omdat het hart de weg wees en onze benen volgden. Wat leerden jullie kinderen tijdens het reizen. Of beter: wat stellen jullie voorop in je opvoeding waar je kinderen door groeien?