Kerala India: over houseboats en een guesthouse

withkidsontheroad_Kerala_houseboat---26.JPG

Eerlijk: wat is het eerste dat in je op komt als je aan India denkt? Het land kampt met wat hardnekkige vooroordelen, die jammer genoeg niet allemaal onwaar blijken te zijn. Zo kan het in India wel eens onfris ruiken, is de kloof tussen arm en rijk inderdaad gigantisch en is het er maar erbarmelijk gesteld met afvalverwerking, Toch kan je de regio’s niet allemaal over één kam scheren. Neem nu op gebied van natuur. In het noordwesten is het dor en warm, terwijl het noordoosten grenst aan Nepal en prachtig besneeuwde bergpassen kan voorleggen. In het zuiden kwamen wij dan weer in tropische sferen terecht met palmbomen en een overvloed aan fruit. Daar zijn we dan vooral tot rust gekomen. En dat deden we zo:

Met een houseboat de backwaters verkennen

Het zuiden van India is een kluwen van waterwegen die door de inwoners effectief gebruikt worden om het dagelijks leven gemakkelijker te maken. De waterwegen zijn zo vertakt en uitgebreid dat ze gebruikt worden als transportroute of een gemakkelijkere manier om zich te verplaatsen dan over land. Vandaag is ook het toerisme er neergestreken en zijn verschillende oude rijstboten omgevormd tot plezierboot waar je één, twee of zelfs zeven dagen kan doorbrengen. Een relaxte trip via rivieren, kanalen en de meren die de backwaters vormen. Je vaart op een rustig tempo langs het platteland en ziet hoe de mensen er leven tussen de palmbomen en rijstvelden. Hoeveel je ziet en hoe ver je vaart, is afhankelijk van de tijd die je wenst te spenderen op de houseboat. Uiteindelijk denken we dat twee nachten ideaal is, want die kinderen hebben er echt wel wat ruimte én veel te zien. Onze boot kwam samen met een bestuurder (liefst!) én een kok die je voorziet van vers fruit en alle maaltijden. Ook hier zeg je best op voorhand dat je het eten niet té spicy wilt. De keuken in het zuiden van India is zo mogelijk nóg pittiger. Het bedrijf waar wij onze trip hadden geboekt bestaat jammer genoeg niet meer (want we waren heel tevreden!), maar ook hier kan je alvast terecht voor meer informatie.
Het leukste van een dag op een houseboat vonden wij het tempo waarop je kan en ziet leven. Hoe snel het leven is in de Indiase steden, des te rustiger voel je je op het platteland waar alles peis en vree lijkt. Bas en Elodie genoten van het zwaaien naar spelende kinderen op de oever, druk in de weer met ballen, rackets enz… Ze bouwden een glijbaan op het bovendek van kussens en dekens en aten verser dan verse meloen, banaan en perzik.
De boot had drie slaapkamers en drie badkamers, keuken met salon onderaan achter de kapitein en een terras op het dak van de boot. Er was dus echt wel ruimte genoeg, al was een extra tussenstop hier en daar ook wel leuk geweest om bepaalde prachtige plekken even beter te bezoeken. Maar dat is nu niet het concept van deze cruises :-) We stapten wel uit om ons avondmaal uit te kiezen bij een plaatselijke visboer en wanneer we ’s avonds aanmeerden om de nacht door te brengen. De laatste dag begint de boot voor dag en dauw alweer te varen zodat je in de voormiddag weer aan het vertrekpunt staat. In ons geval was dat in de hectische haven van Alleppey.
Zorg dat je de gegevens van je contactpersoon altijd bij hebt, in de drukke haven is het anders niet altijd gemakkelijk om elkaar te vinden.
Een verblijf op een houseboat is een fantastische manier om de streek van binnenuit te verkennen. We raden het echt aan, want het is iets dat je bijblijft. Verwacht op de boot niet al te veel luxe. Alles is basic en hoewel elke kamer een badkamer had, waren die eerder sober. Neem zeker veel product mee tegen de muggen en voor ’s avonds kledij met lange mouwen. ’s Avonds nog gezellig samen buiten zitten zit er niet in wegens de miljoenen muggen, maar allemaal samen onder de wol is ook gezellig.

Guesthouse ‘Serenity at Kanam

Na alle hectiek die we in steden als Delhi, India en Varanasi hadden doorstaan, waren we toe aan wat rustigere dagen. Die spendeerden we maar al te graag aan de rand van een verfrissend zwembad (temperaturen liepen op tot 38°C) met zicht op de omringende jungle. Serenity, zoals de naam van onze guesthouse klonk, had alles wat deze naam doet vermoeden. Weinig echte luxe, maar wat een beleving vonden we hier! De weg erheen, die we per taxi aflegden, is kronkelig en Indische chauffeurs weten goed waar het gaspedaal staat. Een extra zakje voor Elodie was nodig, hoewel de chauffeur op ons verzoek zijn rijstijl grondig had aangepast. De arme man wilde waarschijnlijk ook zijn zetelbekleding wel sparen. Twee uur later kwamen we aan in onze guesthouse.
We werden vriendelijker dan ooit verwelkomd en konden meteen onze voeten onder tafel schuiven. De keuken serveert dagelijks heerlijke, Indiase gerechten en heeft leuke suggesties voor de kinderen. A la minute gemaakte springrolls of hartige pankcakes schudden ze zo uit hun mouw. Men komt sowieso op voorhand ook informeren over wat je graag eet en op welke manier je het graag bereid ziet (not spicy for me!). De kamers zijn ruim en voor kinderen leggen ze gewoon een extra matras naast het bed van de ouders. Simpel en efficiënt, net als de rest van de bediening en sfeer.


De accommodatie pronkt ook met de aanwezigheid van een ‘huisolifant’. De olifant is echter eigendom van een man in het dorp en komt geregeld op het domein van de guesthouse om te eten, wassen etc… Er worden ritjes op deze olifant aangeboden tegen betaling en ik zou bij deze nogmaals willen benadrukken hier niet op in te gaan, hoewel ik er een kritische bedenking bij heb. Deze lees in via deze IG-post.

Kerala is de exotische kant van India, een kant die je -indien mogelijk- toch best toevoegt aan je trip. India moet je gezien hebben in al zijn facetten en Kerala is daar een prachtig onderdeel van.