Duurzaam reizen? De Waddeneilanden bereiden zich voor!

Wadden_amenland.JPG

Met een hele resem verlengde weekends en vrije dagen in het vooruitzicht -nog niet gesproken over de zomervakantie- beginnen die reiskriebels wel heel erg de kop op te steken, niet? Wij zijn alvast aan het dagdromen over fietstochten met de zon op onze snoet, malse zomerbuien of een stevig warmteonweer en over erop uit trekken. Dat vooral. Soms ver weg, maar ook wel eens dichtbij. Omdat we in de winter het Waddeneiland Ameland hebben bezocht, krijgen we vaak updates over leuke activiteiten en promoties. Een tijdje geleden kregen we een bericht dat ons wel triggerde. En waarvan ik meteen wist dat ik het zou willen delen. De Waddeneilanden –en dus ook Ameland- zet dit jaar extra in op duurzaamheid. De recente klimaatbetogingen hebben onze zielen beroerd en hebben wat losgemaakt. Vandaar deze iet of wat bijzondere blogpost. De volgende activiteiten en voorstellen hebben we zelf niet getest, maar willen we toch warm aanbevelen. Omdat we de mensen die zich buigen over het toerisme op de Waddeneilanden willen steunen. Omdat we hen hebben ontmoet en onder de indruk waren van hun werk. Omdat ecotoerisme een duwtje in de rug verdient en men er hier zwaar op inzet.

Duurzaam verblijf

Wij hielden een bijzonder gevoel over aan ons verblijf op Ameland, grotendeels door de prachtige natuur met eindeloze duinen, de zee, het groene binnenland en de uitgestrekte weides. Kinderen kunnen zich onbezorgd uitleven, de gezonde lucht binnenhalen en ravotten tot in het oneindige. Om die natuur te beschermen, wil men op de Waddeneilanden ook hun natuurvriendelijke accommodaties promoten. Wij verbleven op Ameland in het huis Igg en Delle, maar je vindt er ook een Ecovilla, voorzien van alle comfort. De villa heeft zonnepanelen en wordt verwarmd met aardwarmte waardoor ze perfect in het duurzame plaatje past. De drie ruime kamers en de leuke tuin maken het de perfecte uitvalsbasis voor een gezinsvakantie op Ameland.

Maar niet alleen op Ameland doen ze van ecotoerisme. Enkele bijzondere accommodaties die onze aandacht trokken zijn de volgende:

Slaap eens in een yurt op Texel! Kinderen zullen het super spannend vinden en eerlijk gezegd: volwassenen misschien ook :-)

Of misschien wel in een boshuisje op Vlieland? Heerlijk ontbijten op je eigen terrasje tussen de bomen en daarna zandkastelen bouwen op het vlakbij gelegen strand?

 

Duurzame activiteiten

De Waddeneilanden zijn uitermate geschikt voor lange fietstochten en wandelingen door de natuur. Met de zon op het gezicht en de wind in de haren. Heerlijk!! Maar het aanbod aan eco-activiteiten stopt niet als je die fiets- en wandeltochten heb gehad. Wat dacht je van een eco-safari op Ameland (zooo spijtig dat die niet beschikbaar was toen wij er waren, want lijkt ons de max!). Twee uur rondtoeren met elektrische wagentjes en tegelijk één worden met de omgeving. De tocht start om 7u ’s morgens en er wordt halfweg een picknick voorzien, midden in de natuur. Zouden ze ook geruite dekentjes voorzien? Anyway, voor meer informatie moet je hier zijn.
Maar ook de andere Waddeneilanden bieden heel wat eco-activiteiten. Een overzicht daarvan vind je hier terug.