Ameland: een verlengd weekend op de Waddeneilanden

withkidsontheroad_ameland-12.JPG

Sowieso heb je ooit al wel gehoord van de Waddeneilanden. Maar ben je er ook al eens geweest? Want de Waddeneilanden, die ten noorden van Nederland en Duitsland en ten westen van Denemarken liggen, zijn een uniek natuurfenomeen. De Waddenzee tussen de eilanden en het vasteland valt bij eb voor een groot deel droog en dat levert natuurspektakel op. Wij gingen –op vraag van de plaatselijke toeristische dienst- het eilandleven van Ameland testen. Zo kwam het dat we op een koude vrijdagochtend de auto namen tot in Holwerd en van daaruit met de auto de ferry op richting Ameland.

Hoe geraak je op Ameland?

Vanuit Brussel was het ongeveer vier uur rijden richting Holwerd in het noorden van Nederland. De boot die ons richting Ameland zou brengen, was voorzien op transport van mensen én hun auto’s. Zo hadden we de auto ook ter plekke ter beschikking en gezien het weer (we gingen eind november) was dat geen overbodige luxe. Als je in het voorjaar of de zomer zou gaan, kan je je op het eiland ook prima per fiets verplaatsen.
De overzet neemt ongeveer een uur in beslag en je koopt je tickets best op voorhand om zeker te zijn van plaats op de boot. Als je je tickets niet op voorhand hebt gekocht, kan je wel aanschuiven in de rij. Als de boot niet vol is, kan je dan toch nog mee.  

Wat te doen op Ameland?

Er zijn heel wat fantastische, actieve dingen waarmee je op Ameland je tijd wel om krijgt!

  1. Huur een Fiets

Je kan overal op Ameland fietsen huren. Doe dit zeker, want alle wegen op het eiland lenen zich prima voor een goede fietstocht! Door de gure wind en de koude hebben we hiervoor gepast, maar de aanwezigheid van zovéél fietsverhuurcentra wil echt wel iets zeggen!

2. Blokarten op het strand

In Nes kan je pal op het strand het paviljoen van Ameland Adventure terugvinden. Zij organiseren avontuurlijke activiteiten voor jong en oud! Wij gingen blokarten! Het deed ons eigenlijk denken aan een mix tussen kitesurfen en gokarten. Echt een topactiviteit en vooral ook kindvriendelijk dank zij de duokarts!

3. Paardrijden door de duinen

Op Ameland vind je verschillende stallen terug waar je paarden of pony’s kan huren voor de allerkleinsten. Wat is er leuker dan paardrijden in de prachtige natuur van Ameland? Ritje door het bos of galopperen langs het strand? Informeer je hier.

4. Lange strandwandelingen

Misschien een beetje cliché, maar op de prachtig lange stranden van Ameland mag dit zeker niet ontbreken op je to do-lijst.

5. VERKEN de bezienswaardigheden

Vuurtoren Bornrif

236 treden alvorens je van boven op de vuurtoren uitzicht hebt over de omgeving. Maar, mannekes, dat is het waard! De oude vuurtoren werd in 1880 in gebruik genomen en in 2005 nam de laatste vuurtorenwachter afscheid. Sindsdien is de toren opengesteld als expositieruimte en dus toegankelijk voor het publiek. De vuurtoren laat wel nog elke nacht zijn licht schijnen over het eiland en de zee. Vooral dat laatste is heel impressionant.

Natuurcentrum en maritiem museum

Amelands grootste goed is de prachtige natuur die het eiland kenmerkt. De fauna en flora is er schatrijk en die trekt ons uiteraard wel aan. In het Natuurcentrum heeft men een mooi overzicht van de natuurpracht én een fantastische uitkijktoren (die bij ons gesloten was wegens glad en dus slipgevaar) over de Noordzee en het wad.
Wil je bijleren over de menselijke activiteiten op en rond het water? Breng dan ook even een bezoekje aan het Maritiem museum.

Huur een huisje op AMELAND (Igg en Delle)

Een eiland heeft zo zijn kernmerken. De aanwezigheid van de zee is er daar één van. Dat is in veel gevallen idyllisch en dus geknipt om er je vakantie door te brengen. We verbleven vier dagen (drie nachten) in een huisje, verstopt in de duinen en niet ver van het strand. Igg en Delle heette het en meer info vind je hier. Dé troef van deze bungalow tijdens ons verblijf? De aanwezigheid van het haardvuur! Niks beter dan goed wat stralingswarmte als je terugkeert van een winterse strandwandeling! We speelden gezelschapsspelletjes en dronken er warme chocomelk alsof het kerst was. De sfeer was alvast top!


Leukste restaurants op Ameland

 Sjoerd

Restaurant Sjoerd bevindt zich in een paviljoen pal op het strand en heeft een zalig terras dat uitkijkt op de Noordzee. Hier ben je aan het juiste adres voor een snelle, gezellige lunch bv. als pauze tijdens die lange strandwandeling!

Stranders

Verfijnde gerechten, kei vriendelijke bediening en een gezellige sfeer. De perfecte plek voor een uitgebreider diner. Ouders genieten van het aperitief terwijl de kinderen de tekeningen inkleuren die hen bij aankomst worden aangeboden. Prima deal, toch?

De Hekseketel

Eén van de drukst bezochte restaurants, pal in het centrum van Nes. Hier kan je terecht als het iets sneller mag gaan. Vlotte bediening, correcte prijs en vooral: véél ambiance!

Eetcafé De Boerderij

Eetcafé De Boerderij krijgt voor sfeer en gezelligheid een dikke tien! Niet alleen ligt het effectief in een oude boerderij (die dateert uit 1775!) De bediening is ook uiterst vriendelijk, zeker ook tegen kinderen. Topper!

 Eeterij Tant’An

Eeterij Tant’An heeft veel troeven. Voor ons was het speelhoekje voor de kinderen er één van. De gerechten, die vooral met streekproducten worden bereid, zijn verrassend! Neem hier een kijkje op de menukaart!