Disney World Florida; zo liet men onze kinderen dromen...

Disney_magical_kingdom_orlando_reizen_met_kinderen-68.jpg

Vraag je je ook wel eens af hoe Disney er telkens in slaagt je het gevoel te geven dat je even van de wereld bent? En hoe ze erin slagen om een soort eigen universum te creëren waar er plaats is voor spanning, liefde en avontuur en dat alles zo zorgvuldig uitgevoerd dat het blijft boeien. Ze spelen in op de fantasie van kinderen en prikkelen hen om te durven dromen én ze zetten volwassenen aan om dat ook te doen. Want onze generatie groeide ook op met hun hoofdpersonages en wij hebben ook gedroomd en genoten, gezongen en nagespeeld. Dus voor ons betekent Disney aan de ene kant terug gekatapulteerd worden naar een zorgeloze kindertijd en aan de andere kant dat warme gevoel ervaren van je eigen kinderen te zien genieten, wetende dat zij op dat moment de zorgeloze jeugd beleven waaraan wij soms met veel nostalgie terugdenken. Dát is waar Disney op inspeelt. En dat doen ze verdomd goed. Geen excuses dus. Wij moesten en zouden in Florida Disney World bezoeken. En zo trokken we dus op een goede dag richting Orlando.

1. Animal Kingdom

Disney World bestaat uit vier themaparken en twee waterpretparken. Animal Kingdom is één van de vier themaparken en is eigenlijk een dierentuin. Men heeft de zoo behouden als basis voor een reis door de Disney jungle. Je ziet er de apen van Tarzan, ontmoet er Shere Khan in levenden lijve of loopt door een kleurige vogelkooi. Het park is opgedeeld in verschillende themagebieden met elk hun eigen verhaal.
Toen wij er waren was het over koppen lopen. We begrepen de opzet van het park wel, maar de uitvoering kon ons niet helemaal overtuigen, terwijl we op voorhand véél lovende woorden hadden gelezen over Animal Kingdom. Blijkbaar zou Pandora – The World of Avatar de moeite waard zijn, maar daarvoor waren wij net een maand te vroeg. We hadden gehoopt dat omwille van de naderende opening van dit themagebied, het rustiger zou zijn in het park, maar helaas. Veel mensen zijn laaiend enthousiast, maar wij hebben het maar matig bevonden.

2. Magic Kingdom

Dé plaats waar kinderdromen uitkomen is Magic Kingdom. De naam spreekt voor zich. De magie en sprankelende ambiance in dit park kan je  nergens mee vergelijken. Elodie was nog geen twee jaar, maar voelde zich bij het betreden van dit magische koninkrijk onmiddellijk in haar nopjes en heeft niets anders gedaan dan Mickey Mouse roepen. Op haar “Mickey Mouse, waar ben je?”-tonen hebben wij het park verkend en werden ook wij ondergedompeld in een wereld waar alles kan en alles mag. Ik ben zelf nooit fan geweest van parades. Ik begrijp het opzet niet, denk ik. Maar de blik in de ogen van mijn dochter toen de Ariël-praalwagen, bedekt met alle schatten uit de zee, voorbij kwam, zal ik nooit vergeten. Want hoewel ze door haar leeftijd veel attracties aan zich voorbij moest laten gaan, hebben we ontzettend genoten. Als je dit park met twee kinderen bezoekt wiens leeftijden redelijk ver uit elkaar liggen (6 en 2 in ons geval) ben je wel genoodzaakt af en toe te splitsen. Dus wanneer de ene ouder met Bas het avontuur opzocht, ging de andere met Elodie op stap om bijvoorbeeld op zoek te gaan naar de Disney-figuren die in het park rondwandelen. Wat je hier zeker gedaan moet hebben? Onze favorieten:

  1. Buzz Lightyear’s Space Ranger Spin

  2. It’s a small world

  3. Mickey’s PhilharMagic

  4. Monsters, Inc. Laugh Floor


3. Hollywood Studio’s

Stap via Hollywood Boulevard de wereld van film en entertainment binnen. Dit themapark is iets compacter dan Animal Kingdom en Magic Kingdom en heeft ook weer zijn eigen sfeer. Het spreekt voor kinderen in eerste instantie misschien minder tot de verbeelding, maar er zijn voor hen ook wel enkele niet te missen attracties. Wij hielden vooral van Toy Story Mania, terwijl Bas gek was op de Star Wars beleving!

4. Het hotel

Disney World heb je niet op een dag gezien, het is gigantisch. Je kan je er gemakkelijk een week amuseren en dan nog zal je niet alles gezien hebben. Onze tijd was kostbaar op Amerikaans grondgebied, dus besloten we ons bezoek over drie dagen te spreiden en zochten we naar gepaste accommodatie. Plan je bezoek ver op voorhand, want onze keuzemogelijkheden waren beperkt (met dank aan onze niet altijd even georganiseerde aanpak, impulsiviteit en liefde voor deadlines)
We kozen uiteindelijk voor Walt Disney World Dolphin Hotel. Dit hotel ligt vlakbij Epcot en Hollywood Studios en op 15 minuten met de shuttle bus van Magic Kingdom.
De inkomhal is heel groot en de fontein die ze hier centraal hebben neergezet trok onmiddellijk de interesse van onze kinderen. Er hing een leuke sfeer dus besloten we de eerste dag te ontbijten in het hotel in plaats van in één van de parken. Een ontbijt is hier misschien wel kostelijk, het was ook een leuke belevenis omdat àlles in teken stond van de Disneyfiguren, tot de vorm van de pancakes en wafels toe! De kamers zijn dan weer redelijk verouderd en klein, maar we waren uiteraard niet echt van plan om veel tijd in de kamer door te brengen. Als we de luxe hadden om te kiezen, zonder enige budget- of andere beperkingen, zouden dit onze favorieten zijn:

  1. Disney’s Polynesian

  2. Disney’s Beach Club Resort

  3. Disney’s Polynesian Villas & Bungalows

5. Disney World vs. Disneyland

Laat ons eerlijk zijn; we weten allemaal waar Disney voor staat en ze doen hun job ongelooflijk goed. Ze laten dromen uitkomen en werken hun thema tot in de puntjes uit. Kosten noch moeite worden gespaard, zowel in Disneyland in Parijs, als in Disney World, Florida. Het grootste verschil vinden wij de grootte waarmee het hele Disney-thema op poten wordt gezet. Disney World is heel Amerikaans: meer, grootser en beter. We hielden vooral van de sfeer in Magic Kingdom. Om één of andere reden sprak de Amerikaanse versie toch nóg meer tot de verbeelding. Alles tot in de puntjes verzorgd, super proper en vooral abnormaal georganiseerd. Als je je kinderwagen aan de ingang van een attractie achterlaat, staat hij tegen dat je weer buitenkomt geparkeerd in een soort koetsenstalling. Allemaal kinderwagens minutieus op een rijtje gezet door de ijverige parkmedewerkers. Van efficiëntie gesproken!
Ook het culinaire aanbod (als daar al van kan spreken in een pretpark) was veel gevarieerder, uitgebreider en gewoonweg beter dan in Parijs. De taco’s die we aten bij Pecos Bill Tall Tale Inn and Cafe (ja, dat is de naam!) waren effectief smakelijk. Ik zou het zelfs een aanrader durven noemen!