Autovakantie met kinderen: 8 tips om de rit te overleven

Yes! Omdat de veranderende temperaturen ons massaal aan de zomervakantie doen denken, beginnen we misschien stiekem al eens te dagdromen over een week (of twee-drie) in het zuiden van Frankrijk of Spanje. Misschien koos je dit jaar wel voor Zwitserland, Oostenrijk, Italië of Slovenië? Feit is dat je er pas zal aankomen na een lange, hopelijk niet al te slopende, autorit. Zo een met een picknick aan de kant van de weg en genieten van het veranderende landschap. Want geef toe; de vakantie begint al vanaf het moment je in de auto stapt. Als je reist met kinderen, houd je je voor dat je je de komende uren zal moeten onderwerpen aan de dictatuur waarmee je kroost de wagen bezet. Al hoeft dat niet altijd zo te zijn. Wees dus voorbereid!

1. Rijd ’s nachts

Wij vertrekken altijd ’s avonds tussen 17 en 18 u voor een rit van ongeveer zeven uur. Onze route ligt al jaren vast dus we weten hoe we de rit indelen. We vertrekken vanuit Leuven via Luxemburg om vier uur later in Metz aan te komen. In Metz eten we altijd in de Mc Donalds en de kinderen kunnen dan meestal nog even de benen strekken in het buitenspeeltuintje daar. We zeggen hen op voorhand vaak genoeg dat het na de Mc Donalds slaaptijd is. Zo weten ze goed wat we van hen verwachten. Na die verkwikkende maaltijd (hum) krijgt Elodie een flesje (zonder fles doet ze geen oog dicht à rituelen weet je wel) en het duurt meestal echt niet langer dan een kwartier vooraleer ze allebei slapen. De stoel van Elodie kan nog plat gelegd worden, Bas legt zijn hoofd tegen de zijsteun van de zijne. Ze slapen op het moment dat het lastigste stuk voor ons eraan komt. We willen echt ’s nachts nog Lyon voorbij zijn om de volgende dag geen uren te verliezen (not kidding). We proberen dan een weghotel (type Ibis budget of B&Bhotels) te zoeken in de buurt van Valence. Als alles goed loopt, komen we daar rond 2 u in de nacht aan, nemen we de kinderen slapend uit de auto en dragen we hen rechtstreeks in hun bed. Dat lukt meestal vrij goed.

2. Geef hen vooruitzichten

Wat de rit ook draaglijker lijkt te maken voor de kinderen is die ene lange rit op te delen in verschillende kleine. Zeg bv. ‘als je filmpje op de IPad gedaan is, gaan we picknicken’ of ‘over een uurtje moeten we tanken en dan mogen jullie een snoepje kiezen’. Het helpt echt als je hen een idee geeft over het tijdsverloop én dat ze dat een beetje kunnen inschatten. ‘We moeten nog even lang rijden als naar oma’ of ‘nog één middagspeeltijd rijden en dan zijn we er’. Geef hen misschien ook de indruk dat je van bestemming naar bestemming rijdt i.p.v. die ene lange rit naar Italië. We rijden naar een Mc Donalds in Frankrijk, het is wel lang rijden, maar daar is een leuke speeltuin. Als ze hun humeur weer gereset hebben, kan er verder gereden worden.

3. Koop nieuw speelgoed

Of we nu op een vliegtuig stappen of in de auto; we passeren enkele dagen op voorhand even bij de speelgoedafdeling van eender welke winkel en dan mogen ze iets uitkiezen voor onderweg. Elodie kan zich heel lang bezig houden met een (plastieken) make-up en kappersset die ze ooit op de kermis heeft ‘gewonnen’ bij het eendjesvissen. De grootste brol werkt vaak het best en we vinden het dan ook niet erg als dat ergens -per ongeluk of niet- vergeten wordt. Al dat nieuws gaat dan in de rugzak, steeds dezelfde, want dat is nu hun speelgoedrugzak geworden. Als we een uurtje onderweg zijn en de verveling toeslaat, is dat een eerste redmiddel. Ze mogen immers op voorhand niet met hun speelgoed spelen. Moehaha, de tricks van een ervaren moeder ;-).

4. Maak een compilatie van hun favoriete muziek

Het is absoluut te begrijpen dat autorijden op de tonen van de Samsonrock of de Mayadans niet eenvoudig, noch aangenaam is. Maar denk er dan aan dat een krijsende peuter op de achterbank nog minder bijdraagt aan een vlotte rit. Bijt op je tanden en wees blij dat ze uit volle borst meezingen. Misschien put het hen wel zo uit dat ze een half uur later liggen te snurken op de achterbank. It could happen, so hold on to this! Er zijn trouwens ergere dingen in het leven dan een K3 liedje dat je de rest van de dag achtervolgt. Mits een klein beetje weldoordachte manipulatie krijg je je kind misschien wel zover dat ze jouw muzieksmaak overnemen. Bas zijn request song is tegenwoordig ‘Killing in the name of’ omdat we ons hier ooit eens allemaal op hebben uitgeleefd. Ganz los gehen. Op de tweede plaats komt Michael Jackson. Elodie is moeilijker te overhalen. Zij zweert bij ‘Let it go’ en ‘Tienduizend luchtballonnen’ .

5. Speel allerhande spelletjes

 

Je kan er niet onderuit. Op een bepaald moment ben je, tegen wil en dank spelletjes aan het spelen. Je hebt van die volwassenen die dat nog eens leuk vinden ook (enter Ludovic) dus wees blij als je deel uitmaakt van deze beperkte groep. Ik som even de vaakst voorkomende op:

  • Ik zie , ik zien
  • Als je een gele auto ziet, mag je papa een tik geven
  • Het nummerplatenspel (een zinnetje maken met de letters)
  • Autobingo (je kan op voorhand van die kaartjes afdrukken)
  • De dierenslang (Slang – Giraf – Fazant – Tijger – Rups – Slak - …)
  • Dieren nabootsen (en raden of course)
  • Ik ga op reis en ik neem mee…

 

 

6. Onbeperkte schermtijd

Op een bepaald moment heb je echter alle trucen van de foor opgebruikt. Dan is er gelukkig nog de uberheld. Een klein, plat ding dat de mission impossible van elke ouder weet uit te voeren. Zijn naam is tablet. Zet hem op voorhand vol met alle favoriete tekenfilms, apps en spelletjes die je kinderen graag spelen. Als niks meer helpt om hen te kalmeren na een urenlange rit, komt hij tevoorschijn en houdt hij je kinderen op wonderbaarlijke manier in bedwang. Hupla weer een uurtje verder!

7. Voed de koekenmonsters

Zeurende kinderen kan je ook de mond snoeren met koeken en snoep. Vooraleer ik kritiek krijg wegens ongezond en dat het opvoedkundig niet correct zou zijn om je kinderen om te kopen met snoep, zeg ik graag: ‘Hold your horses!’ Het is maar één dag, tijdens een lange rit waarbij jij je ook graag de haren uit het hoofd zou trekken omdat je na de grens nóg tweehonderd kilometer voor de boeg hebt. Maar zoals elke gekwalificeerde manipulator wel weet; geef het hen niet meteen, noch allemaal tegelijkertijd.

8. Organiseer de handbagage

Als je al enige tijd in de auto zit, wordt dat ding na verloop van tijd een stort. Niks aan te doen; papiertjes, omgevallen flesjes en lege doosjes zullen jouw deel zijn. Toch geeft het een enorme rust als je weet waar in die dekselse handbagage je de natte doekjes kan vinden en in welk vak de koeken zitten. As je tijdens het rijden plots heel dringend iets nodig hebt en je met je kont tegen de voorruit plakt om de zak met koeken in de handbagage te zoeken terwijl je in de file staat, wil je graag die positie zo elegant en snel mogelijk weer verlaten. Orde in de handbagage is essentieel!