Weekendje weg met de kinderen? Ontdek de omgeving van Zeeland!

Zeeland_grevelingenmeer_boottocht-27.JPG

Nu het schooljaar weer begonnen is, zijn we van plan de komende tijd de omgeving (iets) dichter bij huis te verkennen. Met andere woorden: waar kan je met je kinderen terecht voor een weekendje rust, dicht(er) bij huis? Wij zijn alvast 100% strand- en zeeliefhebbers en vanuit dat opzicht trokken we naar Zeeland. Dat is ons geliefkoosde Noordzeestrand, maar dan zonder hoogbouw op vijftig meter van de branding (ja, Belgische kust, het gaat over u). We waren daar op uitnodiging van de toeristische dienst van Zeeland om een promotiefilmpje van de streek te maken. We volgden dus hun programma en zij lieten ons alvast zien waarom de streek van Zeeland en het gebied Goeree-Overflakkee de moeite waard is!

1. Zierikzee

Zeeland is de bakermat van idyllische dorpen en steden. Zierikzee is daar het perfecte voorbeeld van. En dat weten ze in Zierikzee zelf óók. Elk huis, elke straat, elk plein is op en top verzorgd. Geen onbewandelbare stoepen, geen zwerfvuil, niks, nada, nul. Elk huis lijkt onder handen genomen door een professional. Die afwerking, die decoratie! Zierikzee is een van de best bewaarde geheimen van het Nederlands toerisme, for sure! Het is een havenstad die reeds in de Middeleeuwen aanzien had en de overblijfselen van die periode werden goed bewaard. Download de Zeeland app op je smartphone. Op die manier kan je de parelroute opzoeken, een uitgestippelde wandeling langsheen de mooiste plekjes van Zierikzee. Wij hebben ze gedaan met de twee kindjes. Elodie weliswaar in de buggy. Bas vond het volgen van de route op de app kei tof. Hij heeft ons eigenlijk de hele tijd de weg gewezen. Om maar te zeggen dat het zichzelf uitwijst óf wij een begaafde zoon hebben op gebied van oriëntatie (wiskunde is al uitgesloten met de helft van mijn genen). Vergeet zeker onderweg niet te stoppen voor een ijsje of een terrasje en geniet van de prachtige route door de binnenstad en langs de haven.

2. Brouwersdam

Zin in waterpret voor gevorderden? Dan is zeilcentrum Brouwersdam dé place to be! Leren surfen of zeilen is hier de core business, maar daarnaast zijn er nog talloze voorzieningen voor dagtoeristen. Wij probeerden de waterjump uit en gingen daarna ook nog een rondje suppen. Wasdana?! Awel, die waterjump is vooral voor echte durfals die tegen een stootje kunnen. Ik vond Bas nog redelijk klein, maar onverschrokken als hij is, waande hij zich helemaal klaar om deze uitdaging aan te gaan. En OMG hoe hij dat deed! Deze waterjump is écht niet voor sissy’s… We probeerden hem zelf ook uit, ik kan u zeggen: heavy shizzle! Maar zoooooo cool! Dus stoere jongens en meisjes en coole mama’s en papa’s mogen zich opmaken om die slide te trotseren. Je MOET het geprobeerd hebben! Er zijn trouwens van die thermische pakken te verkrijgen in alle maten. Zelfs Bas, die om het zacht uit te drukken niet van de dikste is, kreeg een pak dat hem als gegoten zat. Helmen zijn, net als de reddingsvesten, verplicht. Je zal wel begrijpen waarom!
Na het spektakel kozen we dan toch liever voor een iet of wat rustigere activiteit en gingen we suppen. Weer zo’n gek woord voor iets wat eigenlijk het best te omschrijven valt als kanovaren op een brede surfplank. De bedoeling is dat je erop rechtstaat, maar wij hielden het (na onze jumpavonturen) liever droog en deden het grotendeels op onze knieën. Een toffe activiteit voor het hele gezin, want hier mogen de kleinere kindjes wel mee op!

3. A-Seal

Als je naar Zeeland gaat, moet (moet!) je echt op zoek naar de zeehonden die daar in groten getale leven. Gek dat de dieren daar massaal aanwezig zijn en bij ons nauwelijks voorkomen. In ieder geval leven ze met honderden op de vele Nederlandse zandbanken van de Noordzee.
Jammer genoeg zorgen visnetten, het vele plastic in de Noordzee of de aanwezigheid van boten voor gevaar voor de zeehonden. Die zeehonden (heel vaak pups!) worden dan naar het zeehondenziekenhuis in Stellendam gebracht waar ze de nodige verzorging krijgen. En die opvangplaats kan je bezoeken! Terwijl Bas’ en Elodies fantasie geprikkeld werd met interactieve spelletjes, leerden we ook over hoe de zeehonden, als ze beter zijn, weer worden uitgezet. Bas was helemaal onder de indruk van het feit dat de zeehonden hun medicatie ‘stiekem’ kregen, verstopt in een lekkere vis. En Elodie waande zich de hele tijd ‘redder in nood’. Al was het in haar fantasie ‘Suzy Schaap’ die we gingen redden. Haha!

4. Rondvaart op de Onrust

Anderhalf uur varen op een groot passagiersschip, met als ultiem doel zeehonden en bruinvissen spotten. Dat is wat men aanbiedt tijdens de familierondvaart op het schip ‘De Onrust’ in Burghsluis. Wees niet bang voor de naam van het schip, want die is niet zo toepasselijk. De onrust is een logge, grote boot die in functie staat van pleziertripjes. Even uitwaaien op het water van de Oosterschelde en hopen op een goede dag voor de plaatselijke fauna. Zeehonden vallen redelijk makkelijk te spotten. Voor een bruinvis (een soort kleine dolfijn) heb je meer geduld en geluk nodig. Dat spotten is trouwens niet zo moeilijk, want iedereen aan boord kan een verrekijker krijgen en op een bepaald moment wordt het serious business en worden er telescopen boven gehaald. Fancy! Terwijl je op elk moment van de rondvaart uitleg kan krijgen van mensen die er echt wel wat van kennen (a.k.a. de gidsen).

5. Goedereede

Die Nederlandse dorpjes! Wat een pracht! Ken je die stereotypen van kleine, Nederlandse huizen met bloemen op de vensterbank en een stoel aan de voordeur? Wel zó is Goedereede. Klein, idyllisch en met een joekel van een toren in het centrum. Zo’n toren waar elke zaterdag van 11 tot 12 een beiaardier aan het werk is. We beklommen de toren via de meer dan 200 treden en kwamen (uitgeput!) op het dak terecht, vanwaar je een magnifiek uitzicht hebt over de streek! Kinderen van zeven (zoals Bas) hebben normaal gezien wel de conditie om boven te geraken. Elodie hebben we wel moeten dragen. Goed voor onze regime, zullen we maar denken!

Waar overnachten

Wij waren in Zeeland op uitnodiging van de toeristische dienst en mochten twee nachten doorbrengen in Center Parcs Port Zélande. Dat hadden ze bij het VVV goed gezien: kinderen, die doe je alleen maar plezier met nog meer plezier maken. In Center Parcs is het onmogelijk dat kinderen zich vervelen. Op die korte tijd dat we daar waren zijn we gaan zwemmen in AquaMundo, bracht Elodie tijd door met de pony’s, hebben we ons aan een spelletje minigolf gewaagd en hebben we de bowlingbaan onveilig gemaakt (niet overdreven). Toen we aan het eind van het weekend weer huiswaarts keerden, zetten we onze bagage in een elektrische go-cart en hup, weg waren we. Terug naar huis na een veel te kort weekendje. Zoveel impressies, zoveel te doen. Zeeland en Goeree-Overflakkee. Zoek maar eens op! En zet het vooral bij de to do’s ;-).