4 tips om beter om te gaan met vliegangst

Picture this: je wilt graag de wereld ontdekken. Maar je verlamt al als je nog maar denkt aan de lange vliegreis die je zal moeten doorstaan. Wat zeg ik? Overleven! Want je kan je maar moeilijk inbeelden dat je even ongehavend het vliegtuig zal verlaten als dat je aan boord bent gegaan. Vliegangst noemt men dat dan. Een lastig beestje dat zich uit in trillen, hyperventilatie of zelfs hartkloppingen. En vooral: je hebt het niet in de hand. Of toch niet helemaal. Met deze tips vorm je je misschien een beeld van wat het is en hoe je ermee kan omgaan. Vliegangst kan je immers doorgeven. Daar waar kinderen vaak onbevreesd dingen ondernemen, vertrouwen ze wel blindelings op het instinct van hun ouders. Net daarom is het belangrijk je eigen emoties wat onder controle te houden.

Tui_NativeNation_withkidsontheroad-2.JPG

  1. Voorbereiding

Vliegangst gaat het vaakst gepaard met acute stress tijdens het opstijgen en landen. Verkies daarom rechtstreekse vluchten boven vluchten met een tussenlanding om je stressniveau tijdens de periode dat je in het vliegtuig zit te beheersen.
Probeer ook op voorhand goed te weten te komen wat je kan verwachten zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Praat dus met vrienden en familie en vraag naar hun ervaringen. Zo kan je de vlucht ook beter indelen. Voorspelbaarheid geeft rust. Dat geldt trouwens ook voor kinderen die met zenuwen kampen.
Als het gevoel overheerst dat je maar weinig controle hebt over de hele zaak, kan het helpen om je te informeren over de technische kant van het vliegen. Hoe komt het dat een vliegtuig in de lucht hangt? Wat is procentueel de verhouding tussen vliegtuigongevallen en auto-ongevallen? Wat is turbulentie en is het gevaarlijk?

2. Anti-stress

Alcohol kan je een verdoofd gevoel geven. Misschien denk je op die manier op een relaxtere manier te kunnen vliegen en begin je nog vooraleer je op het vliegtuig stapt. Ontnuchtering treedt echter sneller op dan je misschien had gehoopt en tijdens dat proces kunnen je angstgevoelens eens zo fel de kop op steken. Sowieso lijkt het ons niet verstandig om in de drank te vliegen tijdens het reizen (zeker niet met kinderen) maar tot onze verbazing wordt deze tip wél vaak gegeven aan mensen met vliegangst.

Probeer elk aspect van je reis zo stressloos mogelijk te laten verlopen. Zorg ervoor dat je overal liever een beetje te vroeg dan te laat bent. Stress werkt angst in de hand (dat verbaast je wellicht niet). Een overdosis aan cafeïne is ook nefast voor je mentale rust. Overdrijf dus niet met die koffie. Het is zeker niet verkeerd om op voorhand een kalmeermiddel in te nemen – let wel op dat dit wel je stress, maar niet je angst wegneemt. Al kan het helpen om je emoties onder controle te houden.

3. Afleiding

Je nervositeit onder controle houden kan je doen a.d.h.v. ademhalingsoefeningen. Het ontspant de spieren en verlaagt stress. Deze video kan je helpen om een inzicht te krijgen hoe je ademhaling werkt en waar het voor zorgt. Eens je aan boord bent en je je ademhaling onder controle hebt, kan je afleiding zoeken. Lees een boek, kijk een film of speel een spelletje met de kinderen. Alles waardoor je niet begint na te denken over de situatie waarin je je bevindt.


4. Praat erover

Wees niet beschaamd dat je bang bent om te vliegen. Het feit dat de term vliegangst bestaat, wil zeggen dat er veel mensen zijn die ermee worstelen. Wees open en eerlijk tegen je reisgezelschap en eventueel zelfs tegen het boordpersoneel. Zij zullen je geruststellen als er bv. turbulentie is. Vliegpersoneel is er ook voor opgeleid om de juiste info te geven in geval van vliegangst bij de passagiers. Ze weten als geen ander hoe ze je kunnen geruststellen.

IMG_7973.JPG

Vliegangst is een gek beestje; je hebt het of je hebt het niet en het manifesteert zich op de meest gekke manieren. Om maar te zeggen: Ludovic (die verschillende keren/jaar het vliegtuig neemt) voelt zich elke keer ongemakkelijk bij turbulentie als we in de lucht hangen, maar van schokken en daveren tijdens opstijgen of landen krijgt hij het niet warmer of kouder. Hoe dat komt vraag ik dan. Maar hij kan het niet verklaren. Het zit toch een beetje tussen de oren, maar krijg het daar maar eens weg…