5x de leukste snorkelplekken met kinderen

Reizen, dat is vaak plekken opzoeken waar je dingen kan doen die dicht bij huis minder evident zijn. Zoals snorkelen in open zee bijvoorbeeld. Natuurlijk kan je je snorkelmasker en zwemvliezen in de Noordzee ook bovenhalen, maar geef toe: het zicht is wat troebel.
Bas is beginnen snorkelen toen hij 6 jaar oud was. Tegenwoordig gaat hij voor een duikbril met masker, maar 2 jaar geleden leerde hij het met een full face masker. Ideaal om te leren snorkelen omdat je je al niet moet concentreren op die ademhaling.
Samen snorkelen is niet alleen super leuk, het brengt je ook zeker dichter bij elkaar. Je laat je kinderen de wonderlijke onderwaterwereld ontdekken en die vinden ze heel erg intrigerend. Finding Nemo in het echt. In het begin is het best wel spannend, maar als je je kind stap voor stap en met het nodige geduld het vertrouwen geeft om zich met zijn gezicht onder water te begeven, dan voelt het als een echte overwinning. Waar je dat zoal kan proberen? Dit zijn onze favoriete snorkelplekken:

 Mnemba Island – Zanzibar

Absoluut één van onze persoonlijke favorieten. Zanzibar is onbeschrijfelijk mooi op gebied van lange, bountywitte zandstranden in combinatie met een heldere, azuurblauwe zee. Mnemba island ligt ten oosten van Matemwe en is, behalve het befaamde Bill Gates-island, slechts een zakdoek groot. Op het eiland mag je niet (enkel als je een kamer boekt in het privé resort), maar vlak ervoor liggen zandbanken die ervoor zorgen dat je tot tientallen meters in zee kan stappen (en spelen of course). Dit is de plek waar we de grootste diversiteit hebben gezien qua kleuren. We spotten verschillende Dory’s (Do you speak whale?!) en zelfs een Nemo-vis passeerde voorbij onze snorkels. De enige beestjes waarvoor je maar beter oplet zijn de mini krabjes die er rondzwemmen. Die kunnen venijnig krabben.


Dry Tortugas NP– VS

Dry Tortugas NP is één van de minder bekende nationale parken van de Verenigde Staten. Tijdens een rondreis door Florida (en een bezoek aan de Keys) is het een must om hier –zeker met inderen-  een dag voor uit te trekken. We schreven er al een blog over en willen bij deze héél graag de vermelding nog eens herhalen. Je leest ook daar waarom het de perfecte plek is om met je kinderen te gaan snorkelen!

Samengevat: Dry Tortugas is een eilandengroep in de Golf van Mexico en onder water is er veel leven. Je bereikt het hoofdeiland met de ferry ‘Yankee Freedom’ en je krijgt ter plekke je snorkelgerief. Mocht je kind liever met full face mask het water in gaan, dan voorzie je dat wel best zelf.

Mahmya Island – Egypte

Hét snorkelparadijs ligt op zo’n vijf uur vliegen vanuit Brussel. In Egyptische wateren vind je tal van koraalriffen waar het krioelt van kleurrijke vissen. Tijdens onze reis naar Hurghada, boekten we een excursie naar Mahmya Island. Je wordt per ferry ter plekke gebracht en het eiland is erop voorzien grote groepen te ontvangen. Iets drukker hier, maar wel een onbeschrijfelijke plek om te snorkelen en gemakkelijk te boeken als je met TUI reist.


Cayo Blanco – Cuba

De Caraïben, must we tell you more? Als er één plek ter wereld gezegend is met de mooiste stranden, het helderste water en de rijkste onderwaterwereld, dan is het daar wel. Er snorkelen met je kinderen hoort dus wel op je family bucketlist. Op Cuba kan je vanuit de marina per boot erop uit trekken. Er zijn excursies in groep en er zijn privé boten te huur met kapitein en matroos. Laat ons zeggen dat als je voor de laatste optie kiest, er wel meer ruimte is voor een privé beleving en dat de begeleiders echt hun best doen om er voor jou een onvergetelijke ervaring van te maken.

 




Koh Hong – Thailand

In principe kan je aan bijna elk deel van de Thaise kust snorkelen omdat de koraalriffen zo dicht bij het land liggen. Wij gingen vanuit Krabi snorkelen nabij Koh Hong, een klein eiland op nog geen twintig minuten varen vanaf Krabi. Het was Bas zijn eerste ervaring met een snorkelbril (hij was toen drie jaar). Hij heeft toen niet gesnorkeld, maar wel enkele keren via de de duikbril onderwater gekeken en dat vond hij toen best al spannend. De afgebakende zwemzone is een leuke manier om met je kinderen de eerste stappen te zetten om wat dieper de zee in te gaan.


Noge ven dit! Als je gaat snorkelen, doe je dat vaak in de buurt van een koraalrif en daar willen we toch even wat aandacht op vestigen. Deze koraalriffen zijn wonderen der natuur. We doen er best alles aan om ze te beschermen daarom smeer je best geen zonnecrème met oxybenzone en octinoxaat. Dat zijn chemische UV-filters. Ben je benieuwd welke zonnecrèmes je wel nog mag gebruiken? Vraag dan zeker even raad aan je apotheker. Dit waren alvast onze favoriete snorkelplekken!