Wat is er zoal te doen op Sal, Kaapverdië?

Ongerepte woestijnlandschappen, kristalheldere zee en kleurrijke stadjes? Dat wilden we wel eens zien. Want hoewel we in België bezig waren met onze winterkleerkast te installeren, beloofde Kaapverdië ons zomerweer. Het hele jaar door trouwens. Neerslag valt er bijna niet en de palmbomen staan te wuiven als je aankomt. Een warm welkom, dat sprak dus voor zich. Maar wat doe je nu met je kinderen op zo’n Kaapverdisch woestijneiland van een zakdoek groot? Zoek je een heerlijke all in zonvakantie met het gezin? Wij logeerden in RIU Funana, maar zouden een volgende keer zeker ook wel eens Hilton willen proberen!

Bezoek de kleurrijke stadjes

De Kaapverdische bevolking vormt een schril contrast met het land waarin ze leven. De mensen zijn kleurrijk, vriendelijk en meestal enthousiast (men zegt hier dat een echte Kaapverdiër geen stress kent, als je er toch één tegenkomt, is het een Senegalees :-) Volkswijsheden…). De huizen in Santa Maria en Palmeira hebben nu eens echt alle kleuren van de regenboog en het loont de moeite hier wat rond te wandelen. In Santa Maria slenter van je van het kleurrijke stadscentrum (dat echt niet groot is) gemakkelijk tot aan het strand. Vergeet zeker geen kijkje te nemen op de pier waar lokale vishandelaars druk in de weer zijn met de verkoop van hun vangst. Waarschijnlijk zie je zelfs enkele vissers aanmeren die hun vangst van de dag komen afleveren. Het onderwaterleven rond Sal is erg druk en dus vormt visvangst, samen met toerisme, een belangrijke economische post.

Ga op buggytour door de woestijn

Kinderen boven de 6 jaar mee? Top! Dan kan je op Sal een avontuurlijke buggy-tocht maken, dwars door de woestijn waar je de uitgestrekte vlaktes afwisselt met adembenemende vergezichten over de Atlantische oceaan. Je hebt de keuze tussen een rit van 4 uur overdag of een avondrit van 2 uur bij zonsondergang. So-wie-so zaden we een avondritje aan (ook als je geen kinderen bij hebt). Niet alleen is de zon dan al wat gekalmeerd (met haar hevig gedoe altijd), de woestijn kleurt dan nog mooier. De rood-oranje gloed op je snoet, zalig! Omdat Elodie te jong was, moesten we opsplitsen. Bas ging samen met Ludovic voor een echte stoere jongensnamiddag terwijl de meisjes genoten van nog wat zwembadplezier in het hotel.





Red de zeeschildpadden

Op het strand vlakbij de hotel Riu Palace en Riu Funana, heeft men Project Biodiversity neergepoot. In de eerste plaats als ecologisch project om bedreigde zeeschildpadden op Sal meer overlevingskansen te geven. Omdat TUI dit project mee ondersteunt, heb je de kans als klant om dit van dichtbij te bekijken en erover te leren.
Op dat strand heeft men een afgesloten broedplaats voor eieren van zeeschildpadden gebouwd. Toerisme zorgde in Kaapverdië namelijk niet alleen voor economische groei, maar ook voor extra moeilijkheden voor de schildpadden die de stranden van Sal gebruikten om hun eieren te leggen. Elke dag worden hier tientallen baby schildpadjes geboren en wij konden daar getuige van zijn. Op deze pagina kom je meer te weten over het project en hoe je kan bijdragen aan hun goed werk. Het is een mooie project, maar voor onze kinderen duurde de wetenschappelijke uitleg wat te lang.


Sta met je voeten tussen de haaien

Say what? Met je voeten tussen de haaien? Jupjup, aan de oostkust van het eiland Sal vind je Shark Bay en net zoals de naam doet vermoeden is deze plek bekend voor zijn haaienpopulatie. Het water is hier warm en dat zorgt voor de ideale omstandigheden voor babycitroenhaaien om groter en sterker te worden. No worries, het zijn enkel de babies die je hier zal aantreffen en ze zwemmen zonder schroom tussen je benen. Als je een uitstap naar Shark Bay op je lijstje zet, kan je best je waterschoenen meenemen. De bodem is ruw en rotsachtig en valt zelfs met schoenen niet zo heel gemakkelijk te bewandelen. Mocht je die niet hebben, kan je hier ook (voor €3) waterschoenen huren. Zo deden wij het en we beten op onze modebewuste tanden en hopen dat Jani Kazaltsis de beelden nooit te zien krijgt. Het waren Crocs!

 

Geniet van zon, zee en zwemmen

Het overgrote deel van de subtropische wateren hebben een dikke X-factor. Op Sal of zelfs bij uitbreiding de rest van Kaapverdië is dat niet anders. Vijftig tinten blauw zeg je? Doe maar honderd! Het kristalheldere water is aan elke kant van het eiland anders aangezien de ondergrond dat ook is. Aan de stranden in het zuiden (waar de hotels zich ook bevinden) is het turquoise met goudgele zandstranden met zand dat kleverig genoeg is om de ideale kastelen te bouwen! Vergeet dus geen emmertjes en schepjes want hier kunnen hele dorpen gebouwd worden. Tenminste als de zee je niet voor is. Want de grootte van de golven is erg gevarieerd en moeilijk in te schatten. Je houdt je kinderen dus maar best in het oog. Maar ook in zee is het dolle pret. Het water is warm genoeg om uren te genieten in de branding. En tegen zonsondergang brengt de natuur een heerlijk lichtspektakel te berde.

Huur een auto

Kaapverdie - op het eiland sal-67.jpg

Het landschap van Sal, Kaapverdië is zanderig en gaat van okerkleurig over lichtbruin tot goudgeel. Een uitgestrekt, rotsachtig gebied waar niet zoveel groeit. We spraken eerder al over onze gekke fascinatie voor de woestijn en die werd hier op Sal nog wat aangewakkerd. Het leuke aan een eiland is dat je niet verloren kan rijden. Er zijn slechts een handvol verharde hoofdwegen en op pakweg drie uur ben je het hele eiland rondgereden, dat valt mee met kinderen op de achterbank. Om bovenstaande uitstapjes te plannen kan je kiezen voor een begeleide tour vanuit het hotel of voor een eigen huurauto. Wij huurden de onze bij het Hertz-kantoor in het hotel. We pikten een blinkende auto op en leverden een zandkleurig exemplaar weer in. Woeps.