Tulum: cultuur aan het strand, ideaal voor ouders en kinderen

Liefst schreeuw ik het van de daken, maar dat lijkt me praktisch een beetje gek: Mexico is een fantastisch land. Gemakkelijk te bereizen met bv. een huurwagen, prachtige natuur en vooral: een enorme diversiteit. De recreatieve en culturele mogelijkheden zijn eindeloos, je gaat van tempel naar cenote, van hippe strandbars naar folkloristische stadscentra. En de afstanden van de ene plek naar de andere vallen makkelijk te overbruggen. En soms komen cultuur en vermaak elkaar tegen. Zo krijg je Tulum!

withkidsontheroad_StrandTulum4.JPG


Historische rijkdom: de ruïnes van Tulum

Wil je graag je kinderen introduceren in de wondere wereld van rijke geschiedenis, maar ben je niet zeker of je hen met een geforceerd bezoek aan tempels eerder zal afschrikken of motiveren? Begin dat met de introductie in Tulum. De ruïnes van Tulum liggen vlak aan zee en bieden naast die indrukwekkende overblijfselen, ook prachtige vergezichten over de zee en het strand. Je bezoek aan de ruïnes plan je best zo vroeg mogelijk de site opent om 8u ’s ochtends en veel later dan dat wil je daar eigenlijk niet aankomen. Het wordt er immers heel erg warm en zelfs een heerlijke zeebries bracht ons weinig verkoeling. De site is prachtig. Om je kinderen zoveel mogelijk te triggeren, zoek je best op voorhand enkele details op die je kan vertellen. Bas en Elodie houden ervan om aan de hand van verhaaltjes hun fantasie te laten prikkelen. Bezoek deze site zeker niet op zondag, want dan hebben Mexicanen hun rustdag én gratis toegang tot de archeologische sites. Je kan je inbeelden dat je die massatoestanden wel kan missen, zeker met kinderen in je zog.

Natuurlijke rijkdom: hagelwitte stranden en azuurblauwe zee

De Maya’s hadden het honderden jaren geleden ook al in het snuitje: zo’n stad aan de zee, dat heeft wel wat. De historische site is één ding, het gezellige Tulum Beach de andere trekpleister. Het moet gezegd: het strand bestaat uit bloemsuiker en de zee is helderder dan  kraantjeswater. Paradise found? Misschien wel. Het zou wel kunnen dat, afhankelijk van weersomstandigheden er veel zeewier aanspoelt. Dat maakt het bounty strand wat minder bloemig, maar doet niks af aan de paradijselijke uitstraling. Tulum Beach is eigenlijk één heel lange baan langs het strand waar men gestart is met de bouw van het ene hippe restaurant naast het andere boetiekhotel, wissel wat af met leuke winkeltjes en hier en daar een gezellige (ijsjes-)bar en je kan je er wel iets bij inbeelden. Instaperfect noemen ze zoiets wel eens. Neem voor de kinderen zeker strandspeelgoed mee. Bas en Elodie hebben van de bar waar wij ons ’s middags hadden neergevleid een emmer gekregen en een lepel. Deed best wel dienst, al leek het wat zielig dat ze daarmee speelden. Haha!

Must do in Tulum

Ecologie is een begrip in Tulum. Men wil er inzetten op sustainability en een zo ecologisch mogelijke uitstraling behouden. Daarom is bijna alles uit duurzame materialen vervaardigd. Waarom dan ook niet je verblijf en activiteiten op een ecologische manier benaderen? Ruil je huurwagen in voor fietsen en rijd wat rond door de schaduwrijke straten, houd halt om te ontbijten, voor een ijsje of gewoon om even uit te rusten. Je kan tot aan een cenote fietsen, maar ook tot aan de ruïnes. Alles ligt vrij dicht bij elkaar.
Lunchen doe je liefst op het strand (zeker als je Tulum als daguitstap verkent!). Wij aten in Ak’iin , waar enkele ligstoelen en vooral een heerlijke maaltijd op ons lagen te wachten. Ik at voor het eerst in mijn leven gefrituurde insecten. Aanrader, hoor, smaakt een beetje naar walnoot. Anyway, we hadden een zalige namiddag op het strand en speelden soms samen, soms apart, hielden loopwedstrijden en lachten als de zee onze kastelen onder water zette.

Hotels in Tulum

Wij deden Tulum als daguitstap vanuit ons hotel op Playa del Carmen. Maar Tulum is ook gewoon een super toffe, hippe plek waar je de allertofste, hipste hotels kan vinden. Uiteraard konden wij ons niet bedwingen en sommen we er enkele op, diegene waar wij een volgende keer wel eens zouden willen blijven!

Zamas Hotel
Los Amigos Beach Hotel Boutique
Mereva Tulum by Blue Sky
Suites Tulum 


DEZE POST BEVAT AFFILIATE LINKS ALS JE VIA EEN VAN DEZE LINKS EEN HOTEL BOEKT, KOST HET JE NIKS EXTRA MAAR STEUN JE WEL ONS WERK