Weekendje weg met kinderen: hoevetoerisme in het Brugse Ommeland

Soms hoef je het helemaal niet zo ver te zoeken om ontdekkingen te doen. Ook ons kleine Belgenland biedt spannende avonturen, relaxerende verblijven en onverwachte toppers. Enkele weken geleden, op een mooie lentedag trokken we nietsvermoedend op een vrijdagavond richting het Brugse Ommeland. Juist ja, de omgeving rond Brugge. Velden en weides liggen er kriskras tussen de dorpen. Het platteland riep ons toe. En wij, stadsmensen die we zijn, vonden die roep heel aanlokkelijk.

withkidsontheroad_brugse_ommeland-4.JPG


Hoevetoerisme- De grote linde

Twee nachten op de boerderij van boerin Leen. Dat was het plan. We hadden eerlijk gezegd weinig verwachtingen in die zin dat we geen idee hadden van hoe het leven er op een boerderij uit ziet. En hoe wij daar zouden inpassen. De kinderen brachten gelukkig enthousiast hun laarzen mee. Want hoewel we in het midden van de stad wonen, hebben onze kinderen wel de liefde voor dieren en het buitenleven in de genen. B&B De Grote Linde was een schot in de roos. Ons huisje (want dat is het echt!) was, met slaapplaats voor 9 mensen, ruim en heel erg verzorgd. Het uitzicht op de grazende koeien was idyllisch, zeker met het mooie weer waar we dat weekend van konden genieten!
Boerin Leen en haar echtgenoot weten duidelijk waar ze mee bezig zijn en hoe ze dat moeten aanpakken. Hard werken, met onmetelijke liefde voor de stiel en een gastvrije ingesteldheid, dat is hoe zij hun dromen waarmaken. ’s Morgens begint de dag met een ontbijt zoals je dat alleen bij de boer kan krijgen. Verse eitjes, verse melk (met of zonder choco), verse kaas en verse pistolets met verse yoghurt en smeuïge koffiekoeken. Hier word je in alle eenvoud verwend.
Bas en Elodie konden hun geluk niet op toen ze de eitjes mochten rapen in het kippenhok, de kalfjes van de ene stal naar de andere mochten helpen verhuizen of de koeien eten konden geven. Ze hielpen de kleine kalfjes melk geven met de fles en waren verbaasd hoeveel kaka diezelfde kalfjes produceerden. Elodies favoriete gespreksonderwerp tijdens ons verblijf. Je kan al raden hoezeer dat kalf indruk maakte. Maar als de kinderen even geen zin hebben in al dat werk, kunnen ze gewoon spelen op het erf. Er zijn fietsen, glijbanen in het hooi, strobalen die als klimrekken dienen en schommels. Boerin Leen heeft dat hier echt goed gearrangeerd en dat allemaal met de glimlach. Je kan haar alles vragen. De Grote Linde heeft ons echt positief verrast!


Historische dorpjes

In het Brugse Ommeland wemelt het van de knusse postkaartdorpjes. Denk maar aan Lissewege of Meetkerke. Wij brachten een bezoek aan Damme. Misschien wel bekend van de Damse Vaart? In ieder geval was Damme voor ons de ideale plek omdat we ons bezoek konden combineren met een leuke zoektocht voor de kinderen. Aan de hand van vragen en opdrachten maak je een (niet zo lange) wandeling door de straten in en rond Damme. Voor kleine kinderbenen wordt er zelfs een bolderkar voorzien –die is vaak handiger op de kasseiwegen dan een buggy. Helemaal in thema dus en eens iets anders voor de kinderen dan gewoon een wandeling en rondkijken vanuit de koets of draagzak. Meer informatie over deze zoektocht kan je hier vinden. Je komt onderweg meer te weten over het lokale fenomeen Tijl Uilenspiegel.

Speelzones

Het Brugse Ommeland is eigenlijk gewoon een prachtige streek. Zoals ik eerder zei bevind je je hier tussen weiden en velden met hier en daar een pittoresk dorp of een historisch aandoend stadje (denk maar aan Tielt of Torhout). Het is die natuurlijke rijkdom waarmee ze in deze regio ook graag uitpakken. Voor de kinderen is het ideaal dat er mogelijkheden worden voorzien in de natuur om te ravotten en ontdekken. We gingen zowel een kijkje nemen aan het Vloethemveld als aan het Bulskampveld. Vloethemveld is een erg uitgestrekt natuurpark dat vroeger dienst deed als militair domein. Onnodig te zeggen dat de fantasie van een achtjarige jongen wel erg snel geprikkeld werd. We beklommen de uitkijktoren en trotseerden trapjes en brugjes die speciaal voor kinderen (van alle leeftijden) voorzien zijn om zich te verplaatsen over en rond het water. Het Vloethemveld is eerder gericht op effectief wandelen, terwijl het Bulskampveld een heel grote speeltuin heeft op een prachtig domein. Deze laatste vonden wij ideaal om ons weekendje af te sluiten. De kinderen konden ongelimiteerd spelen terwijl wij op een bankje toekeken. De bloemen begonnen te bloeien en het waren de eerste lentezonnestralen van het jaar. Hoe kan een mens dan meer genieten dan in de aanwezigheid van zijn dierbaarsten, met de zon op het gezicht en een drankje op het terras?

 

DEZE POST BEVAT AFFILIATE LINKS ALS JE VIA EEN VAN DEZE LINKS EEN HOTEL BOEKT, KOST HET JE NIKS EXTRA MAAR STEUN JE WEL ONS WERK