6 tips om te reizen met enkel handbagage

Van plan om nog snel een last-minute te boeken naar de zon? Groot gelijk! En als je op het punt staat om te boeken, merk je waarschijnlijk dat tegenwoordig bijna elke maatschappij (binnen Europa alvast) een extra fee vraagt om je bagage te vervoeren. En als je er maar een weekje op uit trekt, heb je dan eigenlijk zoveel nodig? Het stereotiepe beeld dat een familie die reist met (kleine) kinderen, vaak een hele volksverhuizing ondergaat, willen we graag even ontkrachten. Wij reizen vaak enkel met handbagage en dit zijn de dingen die wij in overweging nemen. En guess what: dat lukt kei goed!

Op reis met enkel handbagage-3.JPG

1.Kinderen hebben recht op evenveel handbagage als de ouders

Een item handbagage is bij de meeste luchtvaartmaatschappijen een tas van max. 10 kg en max. 55x40x20 (om zeker te zijn check even deze link) Een standaard trolley voldoet meestal aan de gevraagde eisen! Nu tien kilo per persoon, dat betekent voor een gezin dat bestaat uit twee ouders en twee kinderen 40 kilo bagage! Een beetje logisch nadenken en een organisatorisch brein krijgt zijn reisspullen wel verdeeld over vier items handbagage, denk ik dan. Denk niet 1 trolley/persoon, maar verzamel iedereens bagage en begin gestructureerd aan het vullen van die valiezen. Wedden dat er plaats overblijft?
Opgepast: Ryanair paste onlangs zijn beleid aan en vraagt ook een extra kost om je handbagage te vervoeren. Hou hier dus rekening mee vooraleer je overenthousiast je tickets boekt. Meer info over hun beleid vind je hier.


2.Je reist waarschijnlijk niet naar het einde van de wereld

De kans is héél groot dat er beschaving is op de plaats waarheen je trekt. Dat betekent dus ook de aanwezigheid van een plaatselijke supermarkt of minstens een buurtwinkel waar je bv. luiers vindt voor de kleinsten. Maar ook speelgoed is zo’n plaatsvretend item. Beperk je dus op gebied van speelgoed tot het uiterst essentiële tijdens de vlucht. Onze kinderen vonden het trouwens een feest als ze een speelgoedje konden kiezen ter plaatse. Want wat nieuw is, is altijd beter ;-)


3.Let op de liquids

Met vier trolleys de hele luchthaven doorkruisen is ook niet altijd even comfortabel. Wat wij meestal doen is onze handbagage inchecken als reguliere bagage en zetten ze gewoon op de band zodat we maar één trolley overhouden voor in de kabine. Als dat niet het geval is (of je hebt je bagage liever dicht bij je) let je best even op de vloeistoffen die je vervoert. Dat kan echt vanalles zijn, maar meestal bevinden die dingen zich in je toiletzak. Zonnecrème, tandpasta, gel… Let erop dat de verpakkingen de toegelaten grens van 100ml/fles niet overschrijden (want het wordt wel degelijk aangeslagen!) Het maximum aan vloeistoffen per handbagage is bepaald op 1 liter. Voor wie goed kan rekenen betekent dat dus 10 flesjes van max. 100 ml. En dat bij mijn fictief gezin maal 4! Daar kunnen we wel even mee verder!

Op reis met enkel handbagage-2.JPG

4.Zo’n trolley is groter dan je denkt.

Zie je het nog steeds niet zitten? Awel, probeer het gewoon eens. Ik sta er telkens weer van versteld hoeveel rommel (of waardevolle items ;-)) je in zo’n trolley krijgt. Je zal versteld staan. Een snelcursus ‘waar steek ik alles’ kan ook helpen. Zo steken wij kousen of opgerolde onderbroeken in onze schoenen. Of met andere woorden: elke plek waar lucht aankan, kan opgevuld worden! Een hoed? Prop hem vol met een pyjama. Het effect is dubbel: je hoed blijft ongeschonden (ahja, met zo’n joekel van een pyjama erin kan die niet vervormen) en je bespaart zoveel plaats! Win-win.

5.Tel!

Ok, moeders. Ik snap het. Het liefst van al willen we op vakantie de keuze hebben wat we gaan aandoen. Ikzelf ben ook de fase gepasseerd waarin ik te pas en te onpas opperde dat ik nu toch niet kan weten wat ik morgen wil aandoen!? Enter de nodige drama of course. Wel medemama’s, het zijn gewoon feiten. Duw effe door en neem de tijd om na te denken wat jij (en de kroost) zullen aandoen op welke dag. Denk er ook bij na dat ze misschien een godganse dag over een hagelwit of goudgeel strand zullen huppelen. En dat doen ze niet in een deux-pièceke. Dus… Even logisch nadenken en je weet perfect hoeveel onderbroeken, t-shirts of broeken jullie zullen nodig hebben. Het zal je heel wat ruimte besparen.

6.Grote handtas

Uiteindelijk toch niet helemaal alles weggepropt gekregen? Geen nood, je mag bovenop de handbagage ook nog een handtas mee aan boord nemen. Hoera voor oversized bags! Wat je allemaal in zo’n handtas krijgt is ongezien :-)

Tui_NativeNation_withkidsontheroad-2.JPG