New Delhi met kinderen: doen of niet?

Hoewel we met Thailand en Cambodja onze eerste stappen op Aziatische bodem al gezet hadden, leek India ons een hele uitdaging. Eens te meer omdat het land een fantastische reputatie heeft voor backpackers. En dat is nu net hetgeen wij niet zijn. We gingen dus op zoek naar alternatief India. Mooie hotels aan de ene kant, culturele authenticiteit aan de andere. Dé doorslag om voor India te kiezen? De abnormaal lage prijzen van de vliegtickets die we tien maanden eerder op de kop hadden getikt. En dus zaten we al snel op het vliegtuig vanaf Charles de Gaulle naar New Delhi. Het cultuurverschil was enorm, onze reislust hierdoor nog wat groter. En de kinderen? Die volgden ons enthousiasme, weliswaar met in het begin een bepaalde ingetogen- en voorzichtigheid.

withkidsontheroad_chandni_chowk_india-2.JPG

welk hotel in new delhi?

Het centrum van New Delhi is met zijn wirwar aan straten en talrijke bevolking druk. Om ons aan te passen aan die drukte en ook gewoon om de eerste dagen van onze vakantie rustig in te zetten, kozen we om te logeren in Aerocity, waar een zevental hotels liggen op ongeveer tien minuten van de luchthaven. Deze hotels zetten in op rust en zweren bij een relaxte sfeer. We kozen in het begin van onze reis voor Roseate House en aan het einde voor Hyatt Andaz. De metro ligt op tien minuutjes stappen en brengt je gemakkelijk tot in het oude centrum van Delhi.
In Roseate House kozen we voor communicerende kamers, je weet wel, van die aangrenzende kamers waarbij je een deur tussenin hebt die je kan openzetten. De luxe van die extra ruimte was niet onaangenaam. Bij Hyatt Andaz kan je hier ook voor kiezen, maar wij namen één grote kamer met twee bedden. Achteraf bekeken hadden we toch liever iets meer betaald voor de extra kamer. Eén kamer voor vier personen was toch wat krap. Elodie heeft uiteindelijk op de zetel geslapen. Dat leek haar wel tof. Bas beoordeelt een hotel altijd op basis van het zwembad en dan had Andaz volgens hem toch een streepje voor omdat het water in Roseate House te koud was. Het zijn de woorden van een kenner.
In het algemeen vinden we dat de hotels aan elkaar gewaagd zijn. Roseate was voor ons het perfecte begin van de vakantie omwille van de luxe met oosterse tint. Andaz was de ideale afsluiter omdat er hier toch duidelijk meer westerse invloeden zijn. De overgang voor een terugkeer naar huis werd vergemakkelijkt.

Het openbare leven

De metro ligt bij Roseate achter de hoek, is modern en relatief proper, gemakkelijk in gebruik en enorm beveiligd. Op openbare plekken zoals de metro en bij de ingang van gebouwen zoals hotels of bezienswaardigheden moet je altijd door de detector en word je gescand. Mannen en vrouwen apart en vrouwen ook steeds in een klein hokje dat met een gordijntje wordt afgesloten.  
Het werd me ook snel duidelijk dat je best je kledij afstemt op de plaatselijke gewoonten. Dat betekent geen blote schouders en knieën. Niet dat er echt regels zijn, maar vergelijk het met in short en t-shirt naar een trouwfeest gaan. Niemand zal je buiten zetten, maar echt op je gemak zal je je wellicht niet voelen. Voor mannen en kinderen leken de voorschriften minder streng, maar de plaatselijke mannen zagen we toch ook nooit met ontblote benen. Voor kinderen kon dit dan weer wel.

Chandni Chowk

Als je het metrostation aan de halte Chandni Chowk verlaat, kom je al snel mannen met riksja’s tegen die je een rondrit door de binnenstad aanbieden. Wij lieten ons hier graag toe verleiden en het bleek een heel leuke manier om de kleine steegjes met van deze chaotische wijk te verkennen. We hielden halt bij een moskee en inhaleerden de geuren van de spice market niet zonder gekuch omdat de overheersende geur van pepers, curry en andere kruiden in onze kelen kriebelden. Op voorhand werd ons verteld over de onaangename geur waar India bekend om zou staan. Eerlijk waar, niks van gemerkt! Misschien omdat we er in het droge seizoen zijn? De geuren die overheersten zijn die van kruiden, eetwaren en af en toe neem je wel eens iets waar van de koeien die los over straat lopen.
Als je voor de riksja kiest, moet je er rekening mee houden dat je in een heksenketel terecht komt want ja, het mobiliteitsprobleem in Delhi is niet overdreven. Toeterende auto’s en brommers zijn schering en inslag en het lawaai lijkt voor de Indiërs eerder een gewoonte dan een manier om iets duidelijk te maken. Bereid je voor op een ‘ik was hier eerst’-mentaliteit en voorrang kennen ze hier niet. Ook niet voor schoolkinderen die zich een weg banen door de chaos, maar nog eerder voor de geiten, koeien en kippen die het verkeer nog wat extra op zijn kop zetten. Als je riksjachauffeur je een rondrit een rondrit van een uur belooft, reken dan dik twee uur en geniet van de hectiek, want als het je te veel wordt, kan je snel terug naar de rust in je hotel in Aerocity.

New delhi tips

New Delhi was voor ons niet echt een doel op zich omdat we door beperkte tijd keuzes moesten maken. Toch zijn er veel bezienswaardigheden, behalve het kleurrijke Chandni Chowk, die de moeite waard kunnen zijn. Wat wij niet deden, maar we wel enig opzoekwerk naar deden, delen we ook graag:

Het Rode Fort

De Lotustempel

Vrijdagmoskee