Bokrijk brengt met Bruegel en workshops een portie cultuur voor kinderen!

De zomer die kabbelt rustig verder met meer mooie dagen dan we al hadden durven hopen. Het is vooral dankzij die zonnige dagen dat wij tijdens de zomermaanden ook graag in België of Nederland zijn. Kortbij-uitstapjes her en der, dat gaat ons ook wel af en dus trekken we er graag op uit! Nieuwe dingen ontdekken, een beetje cultuur bijschaven voor de kinderen… dat is allemaal fijn. Maar om te ontspannen en even rustig achterover te leunen, terwijl we exact weten hoe leuk de kinderen het vinden, grijpen we wel eens terug naar het vertrouwde. En dat vinden we telkens weer in bv. Bokrijk. Ik leg je even uit waarom Bokrijk zeker jullie bezoek waard is.

Bokrijk_2019_withkidsontheroad-67.jpg

De wereld van Bruegel

Tot 20 oktober kan je in het openluchtmuseum het Bruegelparcours volgen. Om effe te schetsen: 450 jaar geleden overleed meesterschilder Pieter Bruegel de Oude. Onder impuls van toerisme Vlaanderen organiseert Bokrijk vanalles om dit te gedenken, qua cultureel erfgoed kan dat wel tellen!. En Bokrijk doet zijn naam weer alle eer aan door dit tot in de puntjes te verzorgen. Het Bruegelparcours in een interactieve route doorheen het park. Interactief zeg je? Wel ja; je begint ermee een festivalproof armbandje te halen. Dat beginpunt staat duidelijk aangeduid op de kaart die je aan de ingang krijgt. Hier krijg je alle info over de route en waar je naar op zoek gaat. Bas en Elodie vonden het begin al het van het, juist omwille van de virtuele factor. Al gamend de geschiedenis door, spelend leren dus, hallo! Kort samengevat scan je op verschillende plekken in het park (aangeduid op de kaart!) je armband en krijg je verschillende voorwerpen op je hoed geprikt, je speelt extra spelletjes of je leert eenvoudigweg bij over het leven in de tijd van Bruegel. De zoektocht draait rond het schilderij ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’ en op hun website wordt het perfect verwoord: Bruegel meets Pokémon Go en Snapchat in Bokrijk. Ik kan u zeggen dat Bas nooit méér interesse had in een culturele wandeling. En misschien werden we zelf ook wel getriggerd door de spelvorm (mogen we dat hier even toegeven?).
Deze tentoonstelling (als je dat zo nog kan noemen) loopt nog tot 20 oktober en is echt meer dan de moeite waard, met en zonder kinderen. Letterlijk iedereen die ik hierover aansprak (en die er al geweest was) was vol lof en onder de indruk tot onder de grond.

Zomertheater

In het zog van het Bruegelparcours, brengt theatergezelschap Laika elke dag de familievoorstelling ‘Bravo, Meneer Bruegel’. Een al even spannende muzikale voorstelling als de zoektocht zelf die een klein uur duurt. Het verhaal van het zomertheater is ook geïnspireerd op het werk ‘De strijd tussen Carnaval en Vasten’, dus het is ideaal om het stuk mee te pikken vlak nadat je de zoektocht hebt afgerond. Je zal versteld staan hoeveel je kinderen van de zoektocht hebben opgestoken en hoe goed ze het theater zullen kunnen volgen.

De rust van Bokrijk vind je alleen in Bokrijk

Het is en blijft een gek gegeven, die rust in Borkijk. We brachten ons bezoek op een zondagmiddag, in de zomervakantie en de drukte op de parking verried dat we niet alleen zouden zijn. Bleek dat effe niet te kloppen, zeg. Ok, nabij de speelschuur, zowat het epicentrum van het openluchtmuseum als je met kinderen gaat, was er behoorlijk wat volk. Maar we aten al bij al rustig onze pannenkoeken op vooraleer we de wereld van Bruegel gingen verkennen. Vanaf het moment dat je begint te wandelen –en dan vooral meer het bos intrekt- lijkt de massa helemaal te verdwijnen. Als je je kinderen even wil kalmeren na de overload aan prikkels aan de speelschuur, is dit the place to be. Het handige is dat ook het Bruegel-parcours hierlangs loopt. Hoe goed is dat!
We deden –om de rust wat achterna te gaan- ook een kleine detour van het Bruegelparcours. Als je in het park langs de vijver loopt, moet je hier écht even twee minuutjes gaan zitten, liggen, staren… De geiten grazen enkele meters verder en je hoort niets behalve het geruis van de bomen en af en toe een verdwaalde kikker. Echt, echt even doen!

Zomerfestival

Een festival in Bokrijk? Ik hoor het je tot hier denken! Wel ja, zoiets. Elke zomer organiseert men in het park extra activiteiten om de beleving nog leuker te maken. Het zomerfestival is de overkoepelende naam voor deze activiteiten. Vorig jaar gingen we al het atelier ‘zeefdruk’ testen en goedkeuren en we hebben gezien dat die nog steeds op het programma staat! Het aanbod werd zelfs uitgebreid en zo kan je op zondag een workshop (of atelier) (ijzer) smeden volgen en op dinsdag het zomeratelier kruiden waar je bijvoorbeeld je eigen lippenbalsem kan maken. Zoiets moet ik Elodie geen twee keer vragen! Via deze link kan je alle data en informatie terugvinden!

Wij kunnen dat zo hebben, ergens ons hart verliezen en in Bokrijk is dat alvast het geval. Sinds onze bezoekjes vorig jaar hebben we met hen een super leuke samenwerking, want als je in het park goed kijkt, zou je onze foto’s van vorig jaar wel eens in de brochure kunnen zien staan. Ook op de website zou je onze foto’s wel eens kunnen tegenkomen. Als het klikt, dan klikt het!