5 x Kopenhagen met kinderen

Citytrippen met kinderen, dat lijkt al snel een contradictio in terminis. Waarom het dat niet is, beschreven we al in het verslag van ons verblijf in Valencia. Natuurlijk verkiezen onze kinderen een hele dag in een hotel aan en in het zwembad, totdat hun vingers zo verrimpeld zijn dat ze hun oude dag bereikt lijken te hebben. En toch –ondanks hun voorkeur- grijpen we elke kans om het wel te doen. Omdat een dagje in de stad net zo leuk kan zijn als een dag aan het zwembad en daarenboven wat pittiger. We kuierden op die manier een dagje door Kopenhagen.

Kopenhagen_denemarken_Tui-45.jpg
  1. Bootje varen in KOPENHAGEN

We hadden weinig tijd om de stad te verkennen. We gingen dus meteen voluit voor ‘het overzicht’. Je kent het fenomeen van de ‘hop on hop off’ bus vast wel die jou door de stad vervoert en alle toeristische trekpleisters covert. Die bestaat in Kopenhagen ook, met als kleine toevoeging: de ‘hop on hop off boot’. Kopenhagen wordt nu eenmaal het Venetië van het noorden genoemd door de aanwezigheid van zoveel binnenwateren. Daar kan je maar beter gebruik van maken! Je kan op verschillende plaatsen opstappen, wij gingen aan boord in Nyhavn, misschien wel de meest herkenbare plek van Kopenhagen met haar gekleurde huizen en tal van restaurants en bars in de buurt. De boten die rondvaarten organiseren liggen exact daar op je te wachten en varen om het half uur uit. Voor mensen die graag zelf het heft in handen nemen: je kan ook bootjes huren om zélf te besturen. Op zonnige dagen ben je er best op tijd bij (wij grepen er jammer genoeg net naast)


2. BEZOEK Tivoli

Werelderfgoed is het juiste woord. Tivoli is die naam zeker waard, want niet alleen is het één van de oudste attractieparken ter wereld (1843), het is ook nog eens ver buiten Denemarken bekend én Walt Disney himself bezocht het in de jaren 50 om inspiratie op te doen voor zijn eigen Disney parken (en we weten allemaal hoe fantastisch dat is uitgedraaid!)
Hoewel het pretpark uiteraard is geëvolueerd –en dus enkele super coole achtbanen in de aanbieding heeft- toch heeft men nauwlettend rekening gehouden met de charme van haar geschiedenis. De meer dan 100.000 sfeerlichtjes die ’s avonds worden aangestoken, zorgen uiteraard mee voor die unieke sfeer. Met kinderen op citytrip? Piece of cake met een stop zoals in Tivoli!

3. Kopenhagen streetfood PARADISE

Lekker, duurzaam en organisch streetfood wint op korte tijd gigantisch terrein in Kopenhagen. Street food is niet alleen hip, het is ook super gemakkelijk en laat een gemakkelijke lunch nu exact hetgeen zijn dat je zoekt als je met kinderen op pad bent! Wij kozen –omdat we geluk hadden met een zalig zonnetje!- voor Reffen. Het is gelegen in een buitenwijk en de sfeer is er industrieel en eigenzinnig, op het eerste zicht niet meteen de plek waar je met kinderen op af gaat. Maar… Bas en Elodie vonden het er geweldig. Bas was getriggerd door de coole vibes en de skate-invloeden, Elodie was vooral gefocust op het eten. Heer-lijk was dat! We haalden spring rolls bij het ene en sushi bij het andere kraam. We aten frietjes van zoete aardappel en zelfgemaakte mayonaise om af te sluiten met shaved ice. Enkele andere leuke plekken voor heerlijk streetfood vind je hier:

  1. Værftets Madmarked

  2. Boltens Food Court

  3. The Bridge Street Kitchen

  4. Tivoli Food Hall

 

4. Skaten – rennen – klimmen

Hoewel Kopenhagen zich redelijk noordelijk bevindt en je dus kan veronderstellen dat het weer niet meteen het buitenleven stimuleert, waren we erg aangenaam verrast over de buitencultuur die er toch heerst. Vanaf het moment dat de zon met haar stralen de omgeving verwarmt, trekt de hele stad blijkbaar naar buiten. De sfeer die dan ontstaat is vintage holidays. We wandelden vaak voorbij pleintjes en meestal viel er vanalles te beleven. We vonden een skatepark, Superkilen, waar Bas zijn skatehelden aan het werk kon zien terwijl Elodie zich even vermaakte op de speeltuigen die aan de andere kant van de weg waren opgesteld. Even verder vonden we ook één van Kopenhagens bekendste Instagram hotspots waar lijnen over de grond kronkelden en kinderen met steps tussen slalomden. Ook daar was een speeltuig voorzien voor de allerkleinsten, zodat ook zij naar hartenlust konden klimmen, klauteren en glijden.
Nog meer speelpleinplezier vind je op de volgende plekken:

  1. Konditaget Lüders

  2. Nørrebroparken

  3. Skydebanehaven

5. Wissel van de wacht in Amaliënborg

Amaliënborg is de winterresidentie van de koninklijke familie. Het paleis is gebouwd rond een groot plein met in het midden het standbeeld van koning Frederik V. Dat op zich is voor kinderen niet echt interessant (ze zien wel vaker standbeelden en grote gebouwen), maar wat hen wel zou kunnen fascineren is de wissel van de wacht. Elke dag om 12u worden de wachters van het koninklijk paleis afgelost en hoort daar een indrukwekkende ceremonie bij. Je kan het best vergelijken met de wissel van de wacht aan Buckingham Palace in Londen, alleen staat er hier iets minder volk op te kijken.