De Lego-experience in Denemarken: Legoland, Legohouse en Lalandia

Dat we TUI-ambassadeurs zijn, dat hebben de meeste mensen nu al wel in de gaten. Dat ambassadeurschap brengt leuke ervaringen met zich mee. Anders waren we misschien nog niet tot in mexico geraakt (persoonlijke topper ondertussen) of hadden we Valencia jammer genoeg wellicht overgeslagen wegens te dicht bij Barcelona en die stad kenden we al. Wie weet, wie weet… In augustus kregen we de vraag of de kinderen geen zin hadden in een weekje Denemarken om alles te gaan ontdekken dat met Lego te maken heeft. Wel euh… Opnieuw niet meteen wat wij in gedachten hadden, maar Bas en Elodie hadden hun rugzak al klaar nog voor ik een bevestigingsmailtje stuurde. Het werd dus Billund, de bakermat van Lego (én Duplo - verplicht door Elodie om dit erbij te vermelden.

Lego Castle

Dat het hele Lego-gebeuren in Billund een plaatselijke trots is, wordt meteen duidelijk als je de luchthaven uitstapt. Grote wegwijzers richting Legoland dat eigenlijk op slecht 5 minuten rijden van de luchthaven ligt. Joelende kinderen op de achterbank, want die rollercoasters zagen ze al van ver boven de bomen uitsteken. We hadden op voorhand een huurauto geregeld, want we wilden heel graag behalve Legoland ook de rest van de regio wat verkennen. Huurauto regelen, super easy hier trouwens. De terminals van de verhuurmaatschappijen liggen pal aan de uitgang, nog in het luchthavengebouw. Hier vind je waarschijnlijk wel een optie.
Dus gezwind reden we richting hotel waar we vlot incheckten. Leuk om te weten is dat je –als resortgast- onbeperkt toegang hebt tot Legoland én Lalandia (met binnenspeeltuin + zwemparadijs en toegang tot Givskund zoo. Meer info over die Be Happy-pass vind je hier.
Het Lego Castle zelf is voor kinderen een fantastische plek. Het hele hotel is in de vorm van een kasteel en àlles is er in Lego-thema. Elodie zou zeggen: “Alles, maar dan ook echt alles, alles”.
De foto’s spreken bij deze echt voor zich! Ontbijt is trouwens inbegrepen en gaat door in twee shiften al merkten wij dat je uiteraard ook welkom bent als je van dat uur afwijkt. Geen stress is hier de boodschap. Véél prikkels, dat wel: kinderen hun fantasie slaat er al snel op hol.

Legoland: 1,5 à 2 dagen

Eerlijk is eerlijk: we wisten absoluut niet wat we van Legoland konden verwachten, of we als volwassenen er überhaupt iets konden gaan doen en in hoeverre de kinderen in die Lego-wereld zouden stappen. Je merkt als snel: dit park is niet van voorbijgaande aard. Het is overal ongelooflijk proper, alles lijkt fonkelnieuw (en dat vinden we een prestatie met al die kleuren!) en dank zij de app die je kan downloaden krijg je –zoals in sommige andere parken- al snel een overzicht over de drukte. Op die manier besloten we de laatste dag nog enkele uren Legoland mee te pikken, want we zagen op de app dat er nergens moest worden aangeschoven. Als je wel ergens moet aanschuiven, is het super handig dat er in de aanschuifrij her en der Lego-speelbakken zijn geplaatst zodat de kinderen zich bezig kunnen houden terwijl de ouders voor hen in de rij staan. We vonden dat een super leuk gegeven, want we hebben nooit zeurende kinderen gehad omdat ze lang moesten wachten.
Hoe je dat Legoland nu best aanpakt? Gebruik de app en bekijk op voorhand wat je heel graag zou willen doen. Voor grotere kinderen moet je rechts bovenaan op de kaart zijn. In Polar Land liggen de leukste rollercoasters. Voor kleinere kindjes kan je al snel vooraan in het park blijven plakken. Elodie houdt nog erg veel van de rustigere attracties zoals de Lego-bootjes of het reuzenrad van Duplo. We hebben geprobeerd om onze tijd evenredig te verdelen. Uiteraard zijn er ook attracties waar ze allebei (en wij!) erg van genoten. Toppers waren de Canoes en The Temple.
In feite kan je Legoland op een hele dag gedaan hebben, maar dan moet je je wat haasten. Wij hebben er dus 1,5 dag doorgebracht en dat vonden we ideaal.

Legohouse

Het enige dat we een beetje misten in Legoland was het effectief spelen met Legoblokken. Het hele park is vormgegeven door Lego, maar veel gebouwd hebben we niet (behalve dan in de wachtrijen af en toe). Om de Lego-experience helemaal af te maken, maak je best een uitstapje naar het Lego-house. In principe is het een museum. Maar is het zoveel meer dan dat. Kinderen (van alle leeftijden that is – I plead guilty J) kunnen er onbeperkt spelen, leren en ontdekken. Van een gigantische Duplobak voor de allerkleinsten tot het programmeren van je eigen Lego-auto’s, het maken van een Lego Live Action movie tot het uittesten van de stevigheid van je zelfgebouwde raceauto. De mogelijkheden zijn eindeloos. Voorzie iets meer dan een halve dag en eet zeker in het restaurant dat erbij hoort. Mini Chef is een ervaring op zich, het is vooral een leuk uitgewerkt concept. Je bouwt als het ware je bestelling uit Lego-blokjes, schuift het in een digitale oven die jouw bestelling leest en doorgeeft aan de keuken. Daar worden de maaltijden zogezegd bereid door de Mini Chefs, de Lego-mannetjes. Een heel interactief gebeuren dat gek genoeg de eetlust van de kinderen aanwakkert. Terwijl ze meestal niet de grootste eters zijn (zeker Elodie niet) aten ze met smaak hun keuze op. Leuke ervaring!

Lalandia

Op ongeveer 10 minuutjes van het Lego Castle hotel (dat vlak aan de ingang van Legoland ligt), vind je een vakantiepark met vakantiehuisjes. Het heet Lalandia Holiday Village (surprise ;-)). De vakantiehuizen zijn er in verschillende stijlen, maar zijn allemaal heel erg nieuw. Je kan buiten op het terras zitten terwijl de kinderen in de tuin spelen. Hier heb je je eigen eten te voorzien en dat vinden wij stiekem ook we eens leuk. Ludovic ging ’s morgens op zoek naar een bakker voor croissants en we konden gezellig ontbijten op ons terrasje.
Een vakantiepark is volgens onze kinderen helemaal af als er een waterpretpark is. En rara… De Aquadom van Lalandia loste die verwachtingen helemaal in. We gingen een halve dag zwemmen en glijbanen testen. Het enige jammere was dat de veiligheidsvoorschriften redelijk streng waren voor Elodie zodat ze bepaalde glijbanen niet mocht proberen hoewel ze volgens ons perfect veilig waren. Maar hey, safety first natuurlijk. Zij amuseerde zich vooral in het kinderpark (waar de glijbanen ook behoorlijk snel bleken te gaan). Er is ook een buitengedeelte en dat kwam heel erg van pas bij het heerlijke weer dat we eind augustus hadden. De wildwaterbaan passeert aan het buitenzwembad dus Bas kon eigenlijk helemaal zelf op pad, met als voorwaarde af en toe dag te komen zeggen. We zagen hem om de 5 minuten wel eens passeren :-)
Lalandia heeft ook een binnenspeeltuin –Monky Tonky heet die en lijkt heel erg leuk. Omdat het weer zo fantastisch was en we dus prioriteit gaven aan veel tijd buiten doorbrengen zijn we hem niet gaan testen. Meer info en foto’s vind je hier. Bij minder goed weer, zeker een fantastische optie voor de kinderen!

Dat er in Denemarken nog veel meer te beleven valt, dat is zeker. Maar als je je kinderen een super ervaring wil meegeven, dan moet je in Legoland zijn. Er is over alles nagedacht en toegegeven als volwassene trek je misschien wel eens een scheef oog bij het binnenwandelen van het hotel, maar als je dan de verwondering ziet in de ogen van je kind, stap ook jij gegarandeerd snel mee in hun fantasie!