Angkor Wat (Cambodja) met kinderen: hoe pak je dat aan?

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden, maar we bezochten ooit met Bas het tempelcomplex van Angkor Wat. En we kunnen je zeggen dat deze trip net iets meer voorbereiding vroeg dan, laat ons zeggen Thailand. Azië is groot en de verschillen tussen de verschillende landen zijn dat ook. Waar men in Thailand Bas steeds met oprechte vriendelijkheid benaderde, wreef men hem hier enkel over het hoofd om zijn (toen nog blonde) haren. Het ontvangst was dan minder hartelijk dan we hadden gehoopt, het adembenemende culturele erfgoed maakte dat meer dan goed. Een rondreis door het door de geschiedenis verscheurde land deden we niet.

SQCambodja_reizen_met_kinderen-58.jpg

WELKE TEMPELS ZIJN DE MOEITE WAARD?

Angkor was van de 9e tot de 14e eeuw de hoofdstad van het Khmer-rijk. De tempels uit deze tijden kan je vandaag nog steeds bezoeken en zijn fe-no-me-naal! Vraag aan de receptie van je hotel of ze voor jullie gezin een tuktuk kunnen regelen die met jullie een aantal uren op verkenning gaat. De chauffeur zet je exact af waar je moet zijn en blijft ook daar op jullie wachten. Heel handig als je met kinderen onderweg bent en het is warm. Je kan ook wat water of iets om te eten in de tuktuk laten voor onderweg. Dit zijn de tempels die wij de moeite vonden:

Angkor Wat

De iconische en grootste site van Angkor waar het leuk kuieren is. Onder het mom ‘maak het leuk voor de kinderen’ kan je her en der armbandjes kopen bij boeddhistische vrouwen. Je mag een wens doen en de hele ceremonie die ze er gratis bijgeeft, maakte indruk op Bas. Ook kan je her en der fruit op een stokje kopen. Tijdens het Cambodjaanse hoogseizoen (check hier de  feestdagen) kan het hier erg druk worden en jouw westers ogende kinderen lijken een even grote entertainmentwaarde te hebben als de tempels waarvoor iedereen hier samentroept.

Ta Prohm

Pak je het liever wat avontuurlijker aan? De kinderen zullen het fantastisch vinden in deze tempelruïne die grotendeels is overwoekerd door de jungle. De kinderen kunnen er vrij rondlopen en klauteren. De smalle gangen waar je soms door wandelt zijn koeler dan de buitenomgeving wat, laten we eerlijk zijn, erg aangenaam is.

Bayon

De meest centraal gelegen tempel is ook meteen de meest indrukwekkende. Je hebt vast wel eens één van de 54 torens gezien met de gezichten. Dit zou de tempel zijn met de meeste boeddhistische invloeden. Wat ons vooral opviel was de prima staat waarin deze tempel zich bevindt en hoe indrukwekkend hij is.

WAT IS ER NOG TE ZIEN IN DE BuURT VAN SIEM ReaP?


Tonle Sap

Tonle Sap betekent ‘Groot Meer’ en is verbonden met de Mekong rivier. Daardoor is het een zoetwatermeer en krioelt het er van de vis. Zeker wanneer wij er zijn -in het droge seizoen- is de onderwaterwereld ongelooflijk druk. Het hoeft niet te verbazen dat de mensen hier leven van de visvangst. Ook voor vogels is het tijdens de droogte een interessante plek. Als het water zich terugtrekt, is het voor hen piece of cake om te jagen op vette vis. Vogelspotters moeten geen twee keer nadenken!


kampong phluk

De mensen vestigen zich op paalwoningen langs de verbinding tussen het meer en de Mekongrivier. Kampong Phluk is zo’n dorp. In het regenseizoen treedt de rivier buiten zijn oevers en wordt het meer 5x zo groot. Dan is Kamplong Phluk afgesloten van de buitenwereld en enkel per boot te bereiken. Wij deden een excursie per boot waar we van net buiten het centrum van Siem Reap via één van de vele waterwegen richting het meer voeren. Uiteraard zijn er plekken waar je even uit de boot stapt en op verkenning trekt. Je ziet hoe mensen hun kleren wassen in het water, rijst koken of gewoon blikjes frisdrank uit de frigo halen, net zoals wij dat thuis zouden doen.


Bereikbaarheid

De luchthaven van Siem Reap is klein en druk. Bereid je voor op een hectische douanecontrole en een lange rij vooraleer je een taxi kan bemachtigen. Hoewel… Als je de rij even links laat liggen en aan één van de luchthavenmedewerkers laat weten dat je met een oververmoeid kind reist, kan men wel iets fixen. Klein toneeltje opvoeren om sneller in de taxi te geraken? Zijt maar zeker! Wij vlogen op Siem Reap vanuit Bangkok met Air Bangkok. Ook als je vanuit Brussel naar Siem Reap vliegt, zal je hoogst waarschijnlijk via Bangkok vliegen. De verbinding is niet de beste, daarom vinden we Angkor Wat een ideale verlenging van bvb. je reis naar Thailand.


Hotels met zwembad in Siem Reap

Een hele dag tempels kijken? Waarschijnlijk staat je kind er niet voor te springen. Dat doen ze namelijk liever in het zwembad. Met deze temperaturen is dat ook niet zo gek! Check hier alvast het klimaat van Siem Reap en je zal merken dat je sowieso enkele zwoele dagen tegemoet gaat. We hadden het er al vaker over; als je met kinderen reist, wissel je een ferme portie cultuur best af met wat welverdiend zwembadplezier. En believe us when we say; ook jij zal dankbaar zijn voor de verkoeling die het zwembad met zich meebrengt. Een leuk hotel met mooi zwembad is echt geen overbodige luxe. Ons verblijf in Cambodja werd gekenmerkt door temperaturen van +40° en de lokale bevolking leek dat niet uitzonderlijk te vinden. Voeg daaraan toe dat fatsoenlijke klederdracht (geen blote schouders en knieën) bij een tempelbezoek standaard zijn en je weet waar je ons vond om 3PM. That’s right: voetjes in het water, drankje in de hand, living the good life.
Omdat we wisten dat een vleugje luxe hier niet overbodig zou zijn, kozen wij voor Park Hyatt als uitvalsbasis. Hieronder maakten we een list van hotels die wij ook zouden overwegen.