India met kinderen: waarom Jaipur een must-visit is.

Als je ergens bent waar je grote ogen trekt en gigantsich veel foto’s, dan weet je dat die plek de moeite waard is. In India heb je duizend plaatsen waar je ogen meer opnemen dan je hoofd op dat moment kan verwerken. Sommige plekken hebben dan ook nog een klinkende naam zoals ‘The Pink City’, a.k.a. Jaipur, een stad ten zuidwesten van New Delhi die roze kleurt door de tinten van de architectuur. Een stad met een ongelooflijke historische rijkdom, maar vandaag jammer genoeg ook getekend door schrijnende armoede in de buitenwijken. Waarom we Jaipur aanraden als je India bezoekt? Awel, er valt daar wel het één en ander te zien/doen/leren…

Wat is er te doen in en rond Jaipur?

De rood-rozige kleur waarin de stad baadt is van historische aard, 19e eeuws om precies te zijn. De maharadja’s uit die tijd hadden wel meer gekke ideeën, dus ook het verfraaien van de stad door de belangrijkste gebouwen… Roze te kleuren. Jaipur was ooit een sprookjesachtige stad, dat merk je aan de verbluffende tempels, forten en paleizen die enorm goed bewaard bleven. Je bereidt je wel best op voorhand voor op het schril contrast tussen de majestueuze uitstraling en de schrijnende toestand van de man in de straat. Just so you know.

Amer Fort

Ben je klaar om van je sokken geblazen te worden door de pracht en praal waarin Indische maharadja’s woonden en werkten in vervlogen tijden? Amer Fort in Jaipur is een keizerlijk kasteel dat gebouwd werd in de 16e eeuw. De binnenplaatsen zijn ook vandaag prima onderhouden en geven een goed zicht op wat ooit was. We raden zeker aan om een gids te boeken om je hier rond te leiden, want de verhalen die hierover te vertellen vallen, zijn onmisbaar. Ook de kinderen waren onder de indruk van dit prachtige kasteel, maar om Elodie enigszins in de feeërieke sferen te houden, kochten we voor €2 een kleurrijke parasol waarmee ze na een tijdje door de smalle gangen flaneerde.

Hawa Mahal (Het Windpaleis)

Het Windpaleis in Jaipur is één van de meest merkwaardige bouwwerken in de stad. Blijkbaar werd het in de 18e eeuw door de maharadja gebouwd zodat zijn haremvrouwen naar buiten konden kijken zonder dat zij zelf gezien konden worden vanop de straat. Het is in feite gewoon een gevel met bijna 1000 vensters (uit hoeveel vrouwen bestaat zo’n harem eigenlijk?!). toen wij er waren, viel het ons op dat het in het echt eigenlijk veel kleiner lijkt dan op foto’s die we op voorhand hadden gezien. In principe is het ook niet meteen een paleis, maar eerder een indrukwekkende gevel met daarachter niks. Leuke tussenstop, maar geen must-do op zich. Tijdens ons bezoek was het door werkzaamheden in de straat gesloten, maar een bezoek schijnt wel de moeite waard.

Monkey Temple

Eerlijk is eerlijk: onze kinderen houden af en toe wel van een cultureel bezoek, maar don’t push it. Hoezeer we het belangrijk vinden dat we de streek verkennen, doe je hen meer plezier met een duikmasker dan met een kaart voor een tempelbezoek. En toch… Een bezoek aan Monkey Temple moesten we maar één keer voorstellen om hen warm te maken.
In de beboste heuvels rond Jaipur, net buiten de stad (zo’n 30 min rijden) liggen de ruïnes van een enorme hindoeïstische tempel. Aangezien in India apen even normaal zijn als duiven bij ons, kom je die beestjes wel eens tegen. De naam van de tempel is eigenlijk Hanuman Temple, maar in de volksmond dus omgetoverd tot apentempel. De dieren belegeren de site en de omgeving. Het krioelt ervan! De tempel is vrij toegankelijk, al moet je een kleine bijdrage betalen als je een camera bij hebt en dus van plan bent om foto’s te nemen. Als je de gebouwen op de site wil betreden, houd je er best wel rekening mee dat schoenen verboden zijn. Wetende dat dieren zoals apen en ratten er ook vrije toegang hebben, vergeet je die dag best je sokken niet (en ook die van de kinderen niet!)



Jawahar Circle

Jawahar Circle Garden is een cirkelvormig park in het midden van de stad waar je even kan ontsnappen aan de hectiek. De ingang van het park is een prachtige, kleurrijke poort. De perfecte plek voor een tussenstop om even op adem te komen! De tuin is het grootste cirkelvormige park van Azië en is langs een kant ingesloten door een rozentuin en heeft een fontein (wat altijd leuk is met kinderen!). Het ligt heel centraal, dus je kan het combineren met een andere uitstap op dezelfde dag.

Hotel in Jaipur

De hectiek van het Indische leven is beklijvend. Nadat je er een voormiddag op uitgetrokken bent, hebben je zintuigen nood aan rust. We houden sowieso van een mix van avontuur/ervaring en een vleugje luxe als we reizen met onze kinderen. JW Marriot was voor ons de ideale plek om ‘thuis’ te komen. Lag het aan het geweldige ontvangst, de upgrade naar een kamer met privézwembad of gewoon aan de relaxte sfeer die er heerst? In ieder geval; een aanrader, zeker ook met kinderen. ’s Ochtends tijdens het ontbijt werden we niet alleen op pancakes getrakteerd, maar ook op rustige live muziek. Er zijn dan kinderen die hun kans wagen op een verzoeknummer en op die manier een topdag beleven nog voordat jij je eerste tas koffie achterover hebt geslagen. Na het ontbijt kan je erop uit trekken of je blijft een dag op je gat aan de rand van het zwembad, als je geluk hebt zoals wij, kan je zelfs kiezen voor de stilte aan je privézwembad. Onze kinders vonden het grote zwembad trouwens wel cooler dan het kleine zwembad op ons terras. De voordelen van keuzevrijheid!
Rond 5 PM word je uitgenodigd voor de high tea en worden er allerlei activiteiten georganiseerd voor jong en minder jong met het geroep van de pauwen op de achtergrond. Je kind houdt van die beestjes zeg je? Elodie ook; en ik kan zeggen dat er véél pauwen in de omringende bergen wonen.

Jaipur is ook de perfecte uitvalsbasis om verder de provincie Rajastan te verkennen. Wij gingen van hieruit noordelijker om een long time bucketlist-dingetje af te vinken; we gingen op tijgersafari in  Ranthambore NP. Maar daarover snel meer!