Een warm hart voor Italië: de beste tips voor after-Corona

De lente is in het land. Op geen enkel moment krijgen we collectief meer zin om erop uit te trekken. We voelen de energie weer door onze aderen stromen! Dat cocoonen voor het haardvuur is heerlijk geweest, maar nu is het tijd om pollen op te snuiven en tussen de bloesems de wandelen. Maar euh… PAUSE. STOP. REWIND. Nu een coronavirus onze contreien in wurggreep heeft, kunnen we fluiten naar onze reisplannen tijdens de paas- en misschien zelfs zomervakantie. Echt op vakantie gaan, dat lukt even niet, maar genieten jullie virtueel even mee van verschillende bestemmingen van andere gezinnen? Want die reiskriebels, die laten zich niet in quarantaine plaatsen. Vandaag: Italië. Let’s go!

Waarom Italië?


Italië is/was het eerste land dat door deze crisis volledig onderuit gaat, omdat het garant staat voor duizenden mooie reisherinneringen van Vlaamse gezinnen en omdat we het échte Italië in onze herinneringen willen laten zegevieren, niet het Italië dat momenteel door een helse lockdown gaat. Italië is het land van dolce far niente, van prachtig cultureel erfgoed en adembenemende landschappen.
Dit is jullie Italië, een blogpost gemaakt door verhalen en foto’s die we doorgestuurd kregen van eenieder die op een trip down memory lane wilt. Een trip richting la dolce vita. Dit zijn jullie hotspots.

De Italiaanse meren in het noorden

Lago di Garda, Lago di Como en zelfs het minder bekende Lago di Braies aan de Oostenrijkse grens lijken de ideale bestemmingen voor een gezinsvakantie. De nabijheid van water is sowieso mooi meegenomen, maar elke plek heeft zo zijn eigen hoogtepunten.

lago.jpg

Lago di Garda

Strand

Op reis met kinderen? Dan is een strand altijd een goed idee! We hebben het al vaker beaamd: in de voormiddag doen we graag een uitstap, in de namiddag houden we het plezant. En plezier maken? Dat kan nog beter als er water aan te pas komt! De meeste dorpjes aan het Gardameer hebben een strand, publiek of privé waar je tegen betaling een ligbed, een parasol en zelfs een waterfiets of kano kan huren. De leukste stranden aan het Gardameer vind je op het schiereiland Sirmione, Toscolano Maderno of het kiezelstrand van Spiaggia Sabboni in het noorden van het Gardameer, maar euh de oevers van het Gardameer lenen zich overal tot waterpret! Hou je van gezellige drukte, dan zijn Lasize en Peschiera aanraders volgens Julian. Hou je van rust, dan kan je terecht in Moniga en Saló. Hij kan het weten, want hij was er zelf al 6 keer!


Suppen op het meer

Zin in wat actie op het water? In de voormiddag, als de golven zich kalm houden, kan je gaan SUP’en. Zo’n SUP-beleving maak je zo intensief als je zelf wil. Hou je ervan te genieten van de omgeving en hier en daar aan te meren of maak je er graag een echte workout van en drijf je het tempo op? Meer info vind je hier.

Wandelen

Vakantie, dat is ook je longen zuurstof geven en de natuur intrekken. Wist je dat je aan de rand van het Gardameer groene heuvels hebt waar je je benen kan uitstrekken en vanwaar je de meest adembenemende vergezichten hebt? Meer info over de wandelroutes vind je hier. Zijn de kinderbenen van jullie koters toch net te kort? Dan kan je de kabelbaan Malcesine overwegen om vanop Monte Baldo te zien hoe uitgestrekt dat meer wel is en die kabelbaan op zich lijkt ons ook al de moeite!
Echte sportievelingen kunnen Monte Baldo trotseren per mountainbike. Met de fiets de kabelbaan in en hop, per fiets weer naar beneden. Meer info vind je hier. Mountainbikes kan je op verschillende plaatsen huren, neem zeker eens een kijkje op deze pagina.


Bootje huren

Vakantie aan het meer is niet af zonder een dag (of een halve dag) óp het meer. Sommige landgenoten nemen hun eigen bootje mee om van het ene stadje naar het andere te varen. ‘Een vakantie met boot is toch altijd een beetje anders’, vertelde Kris. True that! Dus kijk snel even waar je een bootje kan huren zoals hier in Sirmione. Wij deden hetzelfde in Mallorca en vonden het een topdag! Voor veel bootjes heb je zelfs geen vergunning nodig!


Lago di Como

Als George Clooney er een buitenverblijf heeft, dan hebben wij er niet veel meer aan toe te voegen. Como is gegeerd bij the rich en famous en dat is meer dan terecht. En euh… Ook zonder een Nespresso-contract kan je er terecht!

Varenna

Varenna is wellicht het meest schilderachtige stadje in de omgeving. De gekleurde huizen die tegen rotsen zijn gebouwd aan de oostelijke oever van het Comomeer zijn het mooist op een zonnige dag. En die heb je gelukkig bij de vleet in Italië! Met de taxiboot kan je het meer op en verschillende plekken van op het water bezichtigen, maar ook aan land valt er vanalles te bezichtigen. Wandel door de nauwe steegjes en ontdek de San Giorgiokerk of het kasteel van Vezio.
Via de Walk of Lovers, een wandelpad van +/- 1,5 km dat je langs de oevers en de mooiste plekjes van het stadje leidt, kom je ook op de plek waar de ferry je van Varenna naar Bellagio brengt, nog zo’n idyllische plek.

Bellagio

Ook Bellagio ligt aan de oevers van het Comomeer. Als er een hotel in Las vegas niet alleen naar jou vernoemd is, maar zelfs helemaal naar jouw voorbeeld is gebouwd, dan weet je dat je speciaal bent. In Bellagio vind je ettelijke adellijke villa’s zoals Villa Serbelloni en Villa Melzi.
Die eerste beschikt over een groot park vanwaar je zicht hebt op beide ‘armen’ van het meer. In Bellagio kom je om te kuieren. Wandel zeker eens tot aan de San Giacomo Basiliek.

Brunate

Vanuit de stad Como kan je met de kabelbaan naar Brunate, deze plek bezoek je voor de fantastische vergezichten. Vanaf de kabelbaan vertrekken diverse wandelingen, zo kan je terugwandelen naar Como. Ofwel loop je langs de kabelbaan naar beneden, ofwel kies je voor het pad langs de kapel van San Donato. Blijkbaar wijst alles zichzelf uit. Je kan uiteraard ook nadat je Piazza A. Bonacossa hebt bezocht (met het beste uitzicht trouwens!) ook gewoon de kabelbaan weer naar beneden nemen. In Brunate is ideaal voor natuurliefhebbers!

Lago Di Braies

Helemaal in het noorden van Italië, tegen de Oostenrijkse grens ligt één van de mooiste meren van het land. Lago Di Braies ligt in de Zuid Tiroolse bergen en is omringd met besneeuwde bergtoppen. Vanuit Bardolino aan het Gardameer is het tweeënhalf uur rijden. Als daguitstap kan dat wel tellen, maar voor wie een roadtrip doet en via Oostenrijk naar de Italiaanse Alpen rijdt, is het zeker een must do! Voor wie maar geen genoeg krijgt van de staalblauwe meren, is een combinatie met Lago Anterselva of Lago Sorapis een aanrader! Ben je op zoek naar de perfecte foto, dan sta je best vroeg op volgens Lesley van de travelblog ‘Hetisdemerckx’. De drukte vermijden, dat doe je voor 8u ‘s ochtends. Nu ja, met kinderen van #teamnosleep is dat toch al bijna middag.

 

 

Venetië? Ja! Maar niet in augustus.

Mooie verhalen bereiken ons in Corona-tijden. De waterwegen van Venetië zijn helderder dan ooit, vissen zwemmen er vlak onder het wateroppervlak en eenden durven te nesten op de trappen van de San Marco basiliek. Ofwel: hoe de natuur het overneemt als de mens zich terugtrekt. Anderzijds heeft de stad de inkomsten van toerisme broodnodig. De gondels varen niet meer uit, de straten zijn verlaten en de musea gesloten. Venetië is trouwens zeker je bezoek waard!

Als de gondels taxi’s zijn, dan is de Vaporetto de bus

De meeste mensen die de stad met kinderen bezochten zijn het eens in onze inbox: kinderkoetsen zijn niet aan te raden. Zijn je kindjes te klein om te stappen? ‘Neem hen dan liever mee in de draagzak als je de vele trappen de baas wil kunnen’, tipt Elke. Natuurlijk moet je even een blik werpen op het San Marcoplein, maar je stelt je bezoek best uit tot in de latere namiddag. Voor de middag trekt de toeristenstroom zich hier op gang. De dag beginnen doe je beter op Canal Grande waar je per motorboot een uurtje sfeer opsnuift. Heb je zin in een langere tocht waar je verder uitvaart richting Burano, Murano en Torcello? Dat kan uiteraard ook! Neem hier een kijkje!

Ine tipte dat augustus niet de ideale maand is om Venetië te bezoeken omdat dat ook vakantiemaand is voor de Italianen. Dan wordt het pas écht koppenlopen.
Hou je van musea, dan is een museumkaart iets voor jou! De toegangsprijzen per museum kunnen wel eens oplopen, maar met een museumkaart heb je vrije toegang tot elk museum. Meer info vind je hier. Na een museumbezoek hebben we misschien wel nood aan iets anders; bezoek daarom de Giardini Publici waar ruimte is voor groen en voor enkele speeltuinen, met de Vaporetto geraak je er zo. De Vaporetto zeg je? Wel dat is het soort openbaar vervoer dat je in Venetië vindt, een waterbus zeg maar. Voor de openbare tuinen vraag je naar ‘Stop Elena’.

Het lijkt ons ideaal om minstens 1 nacht te overnachten in de buurt van de stad. Zo verlies je ’s ochtends geen waardevolle tijd en, zoals vermeld, kan je de ochtenddrukte misschien een beetje vermijden. Elke en haar gezin verbleven op Lido di Jesolo i.p.v. in het stadscentrum, het is er minder duur en je kan met de boot naar het centrum. Als je weet dat ‘Lido’ kust betekent, dan begrijp je waarom het voor je gezinsvakantie een ideale uitvalsbasis kan zijn.
Wordt de drukte je even te veel? Verdwaal dan in de kleinere steegjes die vaak parallel lopen met de drukkere straten.

 

 

De verschillende gezichten van Rome

Citytrips niet leuk met kinderen? Think again! Er zijn steden die zich prima lenen tot een gezinsvakantie en dankzij de verhalen die we hebben gekregen, lijken we dat alleen maar te kunnen beamen. Wat dacht je van Rome tijdens de paasvakantie of Hemelvaart? Ideaal voor enkele dagen extra zon, cultuur en kuieren door stegen en straten. We moeten niet rond de pot draaien; Rome kan behoorlijk druk zijn, alleen al daarom lijkt het voorjaar ons de ideaal. Voor wie zich goed voorbereid, kregen we deze tip!


Colosseum

Als je Rome zegt, horen wij Colosseum. Het hart van onze geschiedenis ligt en is fantastisch bewaard in Rome en het Colosseum is het erfgoed bij uitstek. Om het Colosseum op kindermaat te beleven, kregen we meerdere tips om de kinderen er op voorhand al over te vertellen/laten lezen. Lezers kunnen aan de slag met Geronimo Stilton, ontvoering in het Colosseum (stripboek) of Julius Zebra (leesboek vanaf 8 jaar)
Een ticket voor het Colosseum geeft je automatisch ook toegang tot het Forum Romanum én de ruïnes op de Palatijn, de tickets zijn 24u geldig. Geen zin om in de rij te staan voor een ticket? Kijk snel hier!

Villa Borghese

De tuin van Villa Borghese is dan weer een openbaar park waar je de kinderen kan laten rennen, springen, klauteren… Er zijn zelfs verschillende speeltuintjes! Je kan er overal fietsen huren of zelfs met een bootje het water op! Het is een aangename afwisseling voor de kinderen, maar geef toe; zelf kan je ook wel wat groen gebruiken.


Trastevere

Hou je ervan te verdwalen in kleine, slingerende straten? Dan ben je in Trastevere op de juiste plek! Ook ‘s avonds is het the place to be omwille van de vele cafés en restaurants. Even genoeg van de toeristische trekpleisters, dan is Trastevere ideaal, vinden jullie massaal!
Ook de zijstraatjes van Piazza Navona lenen zich uitstekend voor een heerlijke avond, wist Stijn ons te vertellen.

Trevifontein en Spaanse trappen

Ik werd ten huwelijk gevraagd in Rome! - De (huwelijks-)klokken luiden duidelijk in Rome!
— 5 verschillende verlovingsverhalen haalden onze inbox

Citytrippen met kinderen is een beetje plannen. Zo is het interessant om je bezoek aan de Trevifontein in de late namiddag te doen, misschien zelfs met ijsje als aanmoediging als je al veel gewandeld hebt. Het is slim om de fontein te bezoeken na doortocht door het park van Villa Borghese. Zo kom je namelijk bovenaan de Spaanse trappen uit en kan je ze afdalen i.p.v. ze te beklimmen. Toptip vond ik dat! Als je onderaan de Spaanse trappen komt, is het een korte wandeling (ong. 10 minuten) tot aan de fontein. Laat de kinderen een muntje in het water gooien en laat hen een wens doen, een kinderhart is snel betoverd. De muntjes die dagelijks uit de fontein worden gehaald worden aan het goede doel geschonken. Hoe mooi is het dat de hartenwens van je kinderen effectief veel goeds doet!


Het Romeinse strand, aka Ostia beach

Natuurlijk ga je niet naar Rome voor een strandvakantie, maar ter afwisseling als je reist met kinderen, is een (half) dagje strand een slinkse manier om de sfeer erin te houden. Met de metro ben je op een half uur van het centrum van Rome aan het strand. Prima deal, toch?

 

 

Toscaanse heuvels

Gelateria op elke hoek van de straat. De ideale manier om kinderen warm te krijgen voor de pittoreske stadjes!

Last but not least: La Dolce Vita in Toscane! De steden en dorpen in het Toscaanse heuvelland lenen zich uitstekend voor je volgende familietrip. De meeste gezinnen lijken te kiezen voor een agriturismo of kleinschalig hotel op het platteland om van daaruit met de (eigen of gehuurde) wagen de streek te verkennen. Het voordeel is dus dat je tijd hebt om elke dag met de kinderen verfrissing te zoeken in en rond een zwembad. Want ja… Een zwembad vinden ook wij een must tijdens een zomervakantie! Wat er zoal te beleven valt in de omgeving? Wel…

San Gimignano

San Gimignano is een middeleeuws, ommuurd stadje waar het zalig kuieren is!  Het centrum is autovrij en de gelaterias zijn wijdverspreid. Ideaal dus als daguitstap! Parkeren doe je net buiten de stadsmuren in verschillende parkeergarages.


Firenze

Italiaanse gezelligheid ten top in Firenze. Wij waren er ooit in de gietende regen tijdens een uitzonderlijke zomerbui en waren al verkocht. De verhalen die we van anderen kregen, deden ons nog meer wegdromen. Zonovergoten pleinen, straatmuzikanten en schaduwrijke steegjes waren het tafereel van jullie bezoek aan Firenze. Dé must see is uiteraard de imposante Duomo. In onze blog lees je ook waar je die langs verschillende kanten kan bewonderen. An wist ons te vertellen dat het heerlijk is Firenze en omgeving te verkennen met de fiets.  


Pisa

Een scheve toren en een prachtige kathedraal, daarvoor ga je naar Pisa. En hoewel het pover klinkt, is het toch een bezoek(je) waard. Waarom wij erheen trokken, lees je hier. Maar veel mensen deden het ons voor! Wil je de toren graag beklimmen, dan boek je best je tickets op voorhand.

Siena

Om te verdwalen tussen gotische paleizen en fantastische bouwwerken, dan moet je in Siena zijn. Ook hier kom je om te kuieren in gezellige straten en over pittoreske pleinen. Tijdens je dagje Siena, kan je niet anders dan je oog te laten vallen op de Torre Del Mangio die boven het landschap uit torent en zijn ook de gelateria’s je redding als je al een hele dag je kinderen in je nek draagt of een kinderwagen verder duwt.


Je ziet, Italië is zoveel meer dan hoe we het land de laatste weken in de media te zien krijgen. Hopelijk kunnen de vakantieherinneringen van anderen jou overtuigen om, wanneer het weer kan, ook eens aan Italië te denken voor je volgende gezinsvakantie. Want Italië en kinderen, dat is een match made in heaven.


Onze allergrootste dank gaat uit naar iedereen die hieraan meewerkte. Zonder jullie input, geen verhalen. Merci aan

@bicky2002 @fauvej @kiradecae @jense1991 @kristin_ver @densje @corinedm @lize_cuppers @explore_the_world_with_kids @nietzomaarsaar @lizababylon @lefevre.charlotte @lltf_qk @the.binge.travelers @kreatien @_14thofjanuary_ @quirinaa @life_of_charissa @colette_pino @elisabethdechany @hetisdemerckx @kris_awouters @lefevre.charlotte @lifebyan_ @mamaplaneet @stephanievanhaver @tamarareunis @themessychefjelle @theonewiththenamejutta @twistedjvb @verovervoort @deneefgudrun @astridreubens @cakesreisjes @evadeclus @Annerooske @Maaikebst @jense1991 @twistedvjb @elisabetvergaerde @katrienjohan @hellas1984 @ellenweymeersch @shanatjevh @basilandcoffee @ankeingels @carobehets @theatimmermans @elkeraats @ellentjewomfcarius @susanpasson @simoewahlen @anschurmans @pascale.konings @sallyjoos @mieke77 @funmomlife @melissunshine @jencyver @janastruyve @densje @e.merckx @inevantilt @sammy.vandevelde @inevantilt @stephaniecalewaert @leasessa @anniekdeprest @carovankerkhoven@soetkinvo @nathalievercruysse_ @itsstephaniiiex @litzvoetreflexologie @shanatjevh @stijnbelaen @veroniquehamal @tim_rons @verwimpgriet @nekvis @maayken @malivai

Ik hoop -hoop!- dat ik niemand vergeten ben. indien wel; super sorry, laat het zeker even weten! mijn brein is niet van superorganisatorische aard :-)