Een auto huren in Zuid-Afrika: dit is wat je moet weten

Je staat voor het avontuur van je leven als je beslist hebt om een gezinstrip naar Zuid-Afrika te boeken. Zoals je zelf misschien al door hebt: een huurauto is essentieel om je reis helemààl te beleven zoals jullie het zelf willen! Natuurlijk zijn er altijd enkele dingen waar je best van op de hoogte bent als je een auto huurt in een ander land!


Is het wel veilig op de baan in Zuid-Afrika?

Verkeersveiligheid is absoluut geen probleem in Zuid-Afrika, al zal je je wel moeten aanpassen aan het feit dat men hier aan de linkerkant van de baan rijdt en dat is in het begin wel even wennen. We moeten er niet gek over doen: criminaliteit is in Zuid-Afrika wel een ding. Je rijdt dus wel best met de deuren op slot. Vooral als je stil staat (bv. aan verkeerslichten) let je best op. Het gevaar is niet zozeer als je aan het rijden bent, maar eerder als je stil staat en men bv. waardevolle spullen kan stelen. Ook als je gaat tanken of je wagen ergens parkeert laat je best geen waardevolle spullen in de auto liggen.

Het wegennet is in de grotere steden zoals Kaapstad en Johannesburg in heel goede staat. Wij hebben in het noorden (toen we van Lanseria naar Madikwe reden) wel een heel deel over onverharde wegen gereden met véél putten. Een degelijke auto (type 4x4) is geen overbodige luxe als je die richting uit zou gaan!  



Heb je een internationaal rijbewijs nodig voor Zuid-Afrika?

Neen, maar…
Officieel heb je in Zuid-Afrika geen internationaal rijbewijs nodig. Zuid-Afrika ondertekende de conventie van Genève en/of Wenen waarop verkeersregels op elkaar werden afgestemd en men de afspraak maakte om elkaars rijbewijzen te erkennen. De maar staat vooral omwille van het verschil in theorie en praktijk. In de praktijk zou het kunnen dat een politie-agent in Zuid-Afrika niet op de hoogte is van deze regel en je dus tijdens een controle een oeverloze discussie moet voeren en hem op de hoogte moet stellen van de inhoud van de conventie van Genève of Wenen. Heb je dus een internationaal rijbewijs (tussen €16 en €30 bij je gemeente - prijs hangt af van de gemeente) dan is het altijd handig om mee te nemen. Maar in principe is het dus niet nodig. De landen waarvoor een internationaal rijbewijs wél nodig is, vind je trouwens hier

Bij welke maatschappij huur ik best een auto in Zuid-Afrika?

Er is niet zozeer 1 maatschappij die we zouden aanraden. Het is het makkelijkst om je auto meteen op te halen bij de luchthaven. Als je graag prijzen vergelijkt, zoeken wij meestal op de website van Expedia. Als je graag 100% gerust bent, geen zin hebt in discussies aan de balie van de autoverhuurder over extra verzekeringen etc… en graag 24/7 Nederlandstalige bijstand hebt, dan raden we Sunnycars aan. Zij staan bekend om de volledige ontzorging van alles wat er soms zou kunnen mislopen bij het huren van een auto! Ik moet zeggen dat we de laatste tijd vaker voor die laatste optie kiezen. Het is gewoon echt veel minder gedoe. Auto oppikken en vertrekken, terwijl we anders al vaak meemaakten dat je moet beginnen discussiëren over de extra verzekeringen die men je wil aansmeren of de te hoge waarborg die men je wil doen betalen.

boek hier je huurauto bij sunnycars


Wat heb ik nodig als ik een auto wil huren in Zuid-Afrika?

Als je je auto gaat ophalen heb je 3 verschillende documenten nodig: je paspoort (of identiteitskaart), je rijbewijs (Belgisch of internationaal) en een credit card op naam van de hoofdbestuurder voor de deposit.

Autostoel huren of kopen?

Als je naar Amerika reist, raden wij vaak aan ter plekke een autostoel aan te kopen i.p.v. er eentje te huren. Dat komt daar vaak veel goedkoper uit. In Zuid-Afrika vonden wij het makkelijker om een autostoel voor Elodie te huren dan er eentje te gaan kopen, want de prijs was verwaarloosbaar. Voor iets grotere kinderen (vanaf 4 jaar ongeveer) is het super handig een stoelverhoger van thuis mee te brengen. Je hebt namelijk opblaasbare zitjes zoals de Bubble Bum, makkelijker kan echt niet! 

Parkeren in Zuid-Afrika

Parkeren is in principe bijna overal gratis, behalve soms in de grote steden. Ik zeg in principe, want je zal merken dat er op veel plekken een parkeerwachter staat die je auto voor jou in de gaten houdt. Meestal draagt die persoon een fluo-vestje en geeft hij aan als je komt aangereden dat hij je auto voor jou in de gaten zal houden. Het is gebruikelijk die persoon bij terugkomst aan je auto een fooi te geven van 5 à 10 rand (afhankelijk van hoe lang je weg was). 

Tanken in Zuid-Afrika

Als je gaat tanken in een tankstation (duh), is het in Zuid-Afrika de gewoonte dat je dat niet zelf doet. Je wordt hier dus bij geholpen en wat nog beter is: je ramen worden ondertussen ook nog eens gewassen. Wees dus niet achterdochtig als er iemand vol overgave je ruiten wast terwijl hij eerst de benzinebak heeft volgetankt! Ook hier geef je best een kleine fooi van 10 à 15 rand. 

Navigatie in Zuid-Afrika

Om je weg te vinden in Zuid-Afrika, is het het makkelijkst om gebruik te maken van Google Maps. Google Maps kan je ook offline gebruiken (wel eerst de kaart inladen ergens waar je wifi hebt). Een extra GPS in de auto is dus in principe niet nodig.