Zó beleef je de Dominicaanse Republiek op z’n best

In de weken voor ons vertrek naar de Dominicaanse Republiek voerde ik zoektermen in in de Google-balk zoals ‘must do Dominicaanse Republiek’, ‘Dominicaanse Republiek leukste plekjes’, ‘Mooiste stranden Punta Cana’ en nog zoveel meer. Ik moet zeggen zonder al te veel succes. De tips over de Dominicaanse Republiek bleken schaars op het wereldwijde web. En dus hoop ik alvast dat als jij één van bovenstaande zoektermen over de Dominicaanse Republiek invulde in de Google-balk, je op dit verslagje uitkomt. Want wij gingen naar de Dominicaanse Republiek en hadden ervaringen die we hier graag delen en zeker kunnen aanbevelen!


Speel op de mooiste stranden van Punta Cana

We vlogen met TUI naar Punta Cana voor een week vol strandplezier. Want laat ons duidelijk zijn: in de Dominicaanse Republiek kom je beter niet als je niet houdt van wat zand tussen je tenen. De goudgele en sneeuwwitte zandstranden wisselen elkaar sneller af dan de eerste plek in de wk-tussenstand tussen Hamilton en Verstappen het voorbije seizoen.Ik som de pareltjes even op waar wij geweest zijn.

Bavaro Beach

Bavaro Beach is het lange zandstrand waaraan ons hotel gelegen was. Het is meer dan 50km lang en het zogezegde ‘main beach’ van Punta Cana. Je vindt er veel resorts, dus het zou wel eens kunnen dat het hotel dat jullie kozen gelegen is aan Bavaro Beach. Het is dus eigenlijk een verzameling van plekken waar je kan verblijven. 



Macao Beach

Macao Beach was ons favoriete strand van de regio. Het was ongeveer 15 minuten rijden met onze huurauto. Je geeft gewoon ‘Macao beach’ in op Google Maps op een plek waar je wifi hebt, je downloadt de kaart en je kan vertrekken. Je parkeert op het einde van de straat die tot aan het strand leidt (er staat iemand die fungeert als parkeerwachter die jullie een plekje zal aanwijzen langs de weg (je kan hem een kleine fooi geven als je weer vertrekt, maar dat hoeft niet). Je wandelt voorbij de eetstandjes, recht het strand op. Op de plek waar je het strand op wandelt is het redelijk druk, maar als je even links gaat ben je er al snel helemaal alleen. Wat. Een. Plek! Opgelet, de stroming en de golven zijn hier te sterk om echt te zwemmen. Bas en Elodie speelden in de branding, bouwden zandkastelen en klommen in de palmbomen (dat kan hier gewoon!) maar mochten in geen geval dieper dan kniehoogte het water in. Kleinere kindjes houd je best de hele tijd in de gaten.


Uvero Alto

Uvero Alto is nog net iets verder doorrijden dan Macao Beach. Ook hier is het heel erg rustig. Er zijn enkele resorts aanwezig, maar er is geen drukte zoals soms op Bavaro Beach. Op Uvero Alto krijg je wel die authentieke Dominicaanse sferen mee. Als je komt aanrijden langs de onverharde weg en je parkeert op een braakliggend stuk grond, hoor je de mensen in de huizen discussiëren. Geen idee waarom de mensen hier altijd lijken te roepen, het zal uit enthousiasme zijn. Want wie zou er niet enthousiast worden van zo’n natuurpracht, toch?


Saona Island

In Bayahibe kan je per boot naar het paradijs. Zonder zeveren: Saona lijkt wel los te staan van de rest van de wereld. Op weg naar Saona stop je even bij een socalled natural pool. Een ondiepe plek in het midden van de zee waar je uit de boot kan om te snorkelen, te spelen… Je kan een uitstap naar Saona Island boeken vanuit je hotel of op voorhand. Omdat wij er met TUI waren, konden wij op voorhand boeken via het gotui-platform. Je wordt met de bus opgepikt aan het hotel (als je een huurwagen hebt, kan je ook laten weten dat je met je eigen wagen gaat) en je rijdt naar Bayahibe, een havenstad op een uurtje rijden van Bavaro. In Bayahibe kan het wel eens heel erg druk zijn, dus bereid je voor op wat chaos. In Bayahibe ga je aan boord van een catamaran die jullie naar Saona zal brengen. Ook in de haven van Saona kan het druk zijn. Je wordt afgezet aan een strand waar strandstoelen beschikbaar zijn, een restaurant en een bar. We zouden aanraden dat je, nadat je iets gegeten hebt, even wat verderop wandelt want er zijn heel veel fantastische plekjes op het eiland waar het véél rustiger is. Zonder zever: één van de mooiste stranden die we ooit zagen!


Bezoek het koloniale centrum van Santo Domingo

Hoewel die stranden dé trekpleister zijn van de Dominicaanse Republiek, valt er nog veel meer te beleven dan te luieren op het strand. Een bezoekje aan Santo Domingo is een must als je op de Dominicaanse Republiek bent. Toegegeven; vanuit Punta Cana is het nogal een onderneming, want het is toch al gauw een 3-tal uur rijden. Vertrek ‘s morgens op tijd zodat je rond de middag in Santo Domingo aankomt. Het oude centrum is niet super groot, dus ideaal voor korte kinderbenen. Wij reden met onze huurauto die richting uit. We vertrokken rond 10u in ons hotel in Punta Cana en kwamen vlak na de middag aan. Omdat we geen zin hadden in een lange terugrit op dezelfde dag, hebben we een kamer geboekt in El Embajador voor een nachtje. Na aankomst konden we dan lunchen in het hotel (heel gezellig terras trouwens!) en na het inchecken trokken we de stad in. Het allerleukste aan zo’n stadsbezoekjes vinden we sowieso de sfeer die er hangt. Caribbean vibes weet je wel. Dus we houden er wel van gewoon wat rond te wandelen, de muzikanten te horen en langs kraampjes te wandelen. Dit zijn de plekken die je alvast mag vastpinnen op je digitale kaart:

  • Alcazar de Colón: het paleis van Diego Columbus (zoon van)

  • Catedral primada de las Americas: de oudste kathedraal van de Nieuwe Wereld

  • Calle el Conde: de winkelstraat met straatartiesten allerhande

Vooral in de vooravond wordt het er echt gezellig, het Plaza España licht helemaal op en de stad komt dan écht tot leven. De volgende ochtend kan je na het ontbijt en eventueel een frisse duik in het zwembad weer richting Punta Cana rijden.


Natuurpracht in Los Haitises National Park

De natuur is in de Dominicaanse Republiek in verschillende versies aanwezig. De prachtige stranden worden afgewisseld met diepgroene jungle en in het noorden van het eiland zelf een nationaal park waar kalkstenen rotsen en grotten de thuisbasis vormen voor duizenden vogels, vooral pelikanen en de intrigerende fregatvogels! Los Haitises neemt je opnieuw mee naar een ander soort Dominicaanse Republiek, een ervaring die je nog dichter bij de natuur brengt en een ruigere soort schoonheid met zich meebrengt. Je vaart door de mangroven en je kan de grotten en spelonken ontdekken die petroglieven bewaard hebben van de oorspronkelijke bewoners van het gebied, de Taino indianen. Na de dagen van zon, zee, strand, maakte deze plek indruk. Onderweg reden we door het adembenemende junglelandschap, kregen we enkele pittige regenbuien te verwerken waardoor de mist vanuit de dalen opsteeg. De Dominicaanse Republiek heeft zoveel gezichten en we hebben ze zeker nog niet allemaal gezien. Maar dit was er alvast eentje dat we niet snel zullen vergeten!

Welk hotel kiezen in de Dominicaanse Republiek?

De kans is groot dat je tijdens je vakantie in de Dominicaanse Republiek in een resort verblijft aan één van de lange stranden. Wij waren er met TUI en zoals je hier kan zien, hebben zijn wel een heel uitgebreid aanbod aan resorts. Wij verbleven op Bavaro Beach in het hotel Grand Bavaro Princess. Een heel groot resort dat onlangs vernieuwd werd. In de tuin van het resort liggen verschillende aparte gebouwen waar je een kamer kan boeken. Er zijn verschillende restaurants, zowel à la carte als buffet. Voor de restaurants hoef je niet te reserveren, het is op first come, first serve basis, behalve als je een Premium arrangement boekt (dan kan je wel reserveren). Wij vonden vooral het ontbijt in het hoofdrestaurant heel erg gezellig (en goed!), in het restaurant aan het strand kon het wel eens druk zijn en dat vinden we ‘s ochtends minder aangenaam :-) De ligging van het hotel was prima als uitvalsbasis voor onze verschillende uitstapjes!


DEZE POST BEVAT AFFILIATE LINKS ALS JE VIA EEN VAN DEZE LINKS EEN HOTEL BOEKT, KOST HET JE NIKS EXTRA MAAR STEUN JE WEL ONS WERK
-
HOTELTIPS VOOR EEN HERFSTVAKANTIE IN BELGIË -