Thailand cultureel: dit moet je doen in Kanchanaburi (met kinderen!)

Thailand has it all. Paradijselijke stranden, een bruisende hoofdstad en je rijgt er de culturele hoogtepunten verbazend makkelijk aan elkaar. Absolute must do tijdens je rondreis in Thailand met de kinderen is Kanchanaburi, zo’n 100 kilometer ten noorden van Bangkok en bekend om zijn oorlogsverleden en de klinkende naam van de Bridge over the River Kwai (dank je, Hollywood). Waarom je Kanchanaburi maar beter aan je reisroute toevoegt, is echt niet zo moeilijk.

Hoe geraak je in Kanchanburi?

Je uitstap naar Kanchanaburi begint idealiter vanuit Bangkok. Hoe je dat doet, kies je zelf. Dat kan met de trein, met de bus of met de taxi. De trein is misschien wel de meest authentieke manier (de trein rijdt een stukje over de Death Railway), maar sinds COVID zich kwam moeien, is dit niet de meest betrouwbare optie (lees: treinen worden soms de dag zelf geschrapt en er zijn er al maar 2/dag). Wij reisden naar Kanchanaburi met een gids + driver en dat was i-de-aal! Als je interesse hebt in zijn gegevens, geef ons gerust een seintje! De rit van Bangkok naar Kanchanaburi duurt ongeveer 3u en daar zou je wel eens tegenop kunnen kijken, ware het niet dat je onderweg enkele stops kan inplannen. Tijdens de rit stopten we een eerste keer aan de Maeklong Railway Market, vervolgens ergens op het platteland in de Kanchanaburi suburbs, vlak aan het water. Onze gids bracht er ons naar een restaurant waar we anders never ever zouden terecht gekomen zijn. Engels werd er niet gesproken, lekker eten werd er geserveerd met hopen. Handig, zo’n vertaler/lunch-regelaar en ideaal om met een verzadigd gevoel verder te bollen naar Kanchanaburi en nog even de Bridge over River Kwai en het bijhorende Thailand-Burma Railway Center mee te nemen. Ziezo, je bent in Kanchanaburi!



Wat te doen in Kanchanaburi?

Je komt dus aan in Kanchanaburi, aan de oevers van de River Kwai en jullie staan te popelen om te spelen en te leren. Kanchanaburi is zo divers dat je zowel je inner student als je inner child voedt. En ook de kinders zullen leren zonder het te beseffen.


Wat te doen in Kanchanaburi: Bridge on the River Kwai

Laat me een voorspelling doen: je zal in Thailand grote ogen trekken en bijleren over de Tweede Wereldoorlog en Kanchanaburi blijft kleven. The Bridge on the River Kwai ken je ongetwijfeld dankzij de gelijknamige Hollywood-film en hopelijk prikkelt dat alvast je nieuwsgierigheid. Want wat er zich in Thailand heeft afgespeeld terwijl Hitler in onze contreien z’n ding deed, is mind blowing. De brug is de ideale plek om kennis te maken met de verhalen over hoe Japan samen met Duitsland voor World Domination wilde gaan en met de onmenselijke tol die die ambitie heeft geëist.In de omgeving van de brug is het ook gezellig druk, op de markt koop je wat verse ananas of kokos en kuier je even gezellig rond. Loop eens over de brug en terug en kijk goed rond. Je staat aan het begin van een onwerkelijk verhaal.

Wat te doen in Kanchanaburi: Hellfire Pass

Als je na je bezoek aan de brug de kennis al wat hebt laten insijpelen, ben je klaar voor het echte werk. De Hellfire Pass is een prachtig museum dat eerbetoon brengt aan de POW’s (Prisoners Of War) en de verhalen van velen onder hen levend houdt. We shall not forget. Krop in de keel, kippenvel en een enorm ‘waarom weten wij dat niet?’-gevoel overviel ons. Praktisch gezien bereid je je best voor op extreme hitte in de pas. In april kan de temperatuur gigantisch oplopen, dus neem voldoende water mee. Wij lieten ons aan het eind van de pas niet verleiden om nog een stukje verder te lopen, met dank aan onze gids die opmerkte dat we nog een heleboel trappen af te leggen hadden om weer boven te geraken. Het visitor center zelf is gelukkig perfect gekoeld om weer even op adem te komen. 


Wat te doen in Kanchanaburi: Erawan watervallen

Afwisseling van spijs doet eten, dus voorzagen we ook wat actie tijdens onze trip naar Kanchanaburi. We bezochten de Erawan watervallen en die lagen op een uurtje rijden van ons hotel. Zoals vaak: trek er in de ochtend heen. Zo vermijd je niet alleen de hitte (zeker in de maand april), maar ook de grootste drukte. Want ja: het kan er wel eens druk worden, want het is er gewoon adembenemend. En neen, ook dan heb je de plek zeker niet voor jezelf. Sinds 2022 is een reddingsvest verplicht om te zwemmen. En eerlijk? Je moet dat zwemmen echt proberen. Laat je niet afschrikken (zoals ik) door de grote vissen. Het zien er joekels uit, maar het zijn lieve loebassen! Ze kunnen wel eens aan je tenen komen nibbelen. Want het zijn dezelfde vissen als degene die je sowieso al eens hebt gespot als wellness-kuur. Zo van die bakken vol vissen waar mensen met hun voeten inzitten, kendet? Dat zijn ze! Bas vond ze gewéldig, Elodie en ik hebben het na een tijdje vanop afstand aanschouwd en daar heb ik achteraf wel spijt van. Anyway, die zwemvest huur je alvast voor 20 baht/persoon. Alles wat je meeneemt wordt gecheckt. Om de plek vrij van plastic te houden (en dat is in Thailand soms wel een probleem), betaal je ook een soort waarborg per drinkfles die je mee naar boven neemt. Dat krijg je dan terug als je aantoont dat je de lege flesjes ook daadwerkelijk weer mee naar beneden brengt. Mocht je je zonder gids naar de watervallen begeven, dan is het misschien handig om te weten dat er een (mega!) grote parking voor de deur is.

Wat te doen in Kanchanaburi: Death Railway

Kende je het iconische zicht van de Death Railway al? De trein die aan de ene kant bijna tegen de rotsen schuurt en aan de andere kant uitzicht heeft op een stijle (en diepe!) afgrond (en uitkijkt op de rivier)? De Death Railway was onze laatste stop voordat we weer richting Bangkok zouden rijden. De laatste keer om een goed zicht te krijgen op wat we de voorbije dagen leerden over oorlog, hebzucht en dwangarbeid. De pracht van deze plek in schril contrast met de geschiedenis, dat maakt het adembenemend! Deze plek is uiteraard een hotspot in Kanchanaburi en er komen veel toeristen langs. Vandaar dat het voor de mensen hier de ideale plek is om een kleine markt te organiseren. We kochten er voor 50 baht een tas voor Elodie en een hoedje voor Bas. Ik schrijf dit niet om te pronken met onze prachtige (hum) aankopen. Dit is een tip. Hoewel Bas en Elodie oprecht luisterden naar de verhalen en plezier maakten onderweg, is een klein cadeautje een motivatie om al dat culturele gedoe te verwerken (en leuk te houden). Cultuur met kinderen is zeker te doen (en ze leren onbewust zoveel!), maar het is niet zo vanzelfsprekend dat ze dat op dat moment ook zo leuk vinden. Een kleine bribe doet iedereen deugd. En je steunt nog eens de lokale economie. Winner voor iedereen!

Waar verblijven in Kanchanaburi?

Wij verbleven in 2 verschillende accommodaties in Kanchanaburi. De ene was een hotel met zwembad vanwaar je een prachtig zicht had op de rivier, het andere was een ‘back-to-basics’, niet te missen avontuur op een drijvend hotel óp de rivier. Kijk even mee.


U Inchantree

Dit hotel ligt aan de oever van de River Kwai en heeft verschillende kamers voor gezinnen (lees: communicerende kamers met een tussendeur) en is perfect voor gezinnen tot 4 kinderen (!). Elke kamer heeft immers 3 bedden. De kamers zijn redelijk groot en super proper, maar wij waren vooral fan van de ligging van het zwembad met zicht op de rivier. Zorg ervoor dat je met zonsondergang aan het zwembad (of in het restaurant dat naast het zwembad ligt) bent. Cocktailtje in de hand en puur genieten! In het restaurant kan je ‘s avonds terecht voor een uitgebreide menukaart met zowel Westerse als Thaise gerechten.

River Kwai Jungle Rafts

Geen elektriciteit, maar olielampen om dit drijvende hotel te verlichten. Vlotten in het midden van de rivier, in het midden van de jungle. ‘S Avonds hoor je niks anders dan junglegeluiden, ‘s morgens de motor van een bootje dat voorbij vaart en verder: chillax! De kamers zijn uiteraard basic, maar er is een toilet en douche in de kamer en een héérlijk terras met ligbedjes. Je kan in de rivier springen en je laten meedrijven met de stroom op een band of met een zwemvest (check eerst even de stroming) en als je geluk hebt komen er ‘s ochtends enkele olifanten hun bad nemen net daar waar jij wat later zal ontbijten. Een must, kleinere kindjes moet je hier wel extra in het oog houden. Wij sliepen voor 1 keer apart (meisjes bij de meisjes, jongens bij de jongens) omdat bas en Elodie het toch wat spannend vonden. Maar check hoe mooi!


DEZE POST BEVAT AFFILIATE LINKS ALS JE VIA EEN VAN DEZE LINKS EEN HOTEL BOEKT, KOST HET JE NIKS EXTRA MAAR STEUN JE WEL ONS WERK