Vakantie in zicht! Wat je kan doen tijdens een weekendje Brabant

Dat je niet heel ver moet gaan om je vakantiegevoel op te krikken, weten we onderhand wel. Omdat de Brabantse bossen ons vorig jaar wel gesmaakt hadden, vroegen we aan de mensen van Visitbrabant of er daar misschien nog meer te beleven viel. En guess what. Ze stuurden ons prompt richting Efteling en omgeving (want dichtbij de Efteling valt nog zoveel te beleven dat een dag te kort is om het te ontdekken!). Eén dagje de streek ontdekken en eén dagje puur familieplezier in -geef toe- het mooiste pretpark van West-Europa. Daar komt ons nostalgisch kantje weer! Brabant, dat is ideaal voor een weekendje weg. En veel dichterbij dan je denkt!


Afspraak met de geschiedenis in Heusden


Zeg je Heusden, dan denk ik aan de Cité in het Belgisch-Limburgse Heusden, de plek waar Ludovic geboren en getogen is. Niet te begrijpen dat het Nederlandse stadje Heusden geen enkel belletje deed rinkelen, want dit stadje; net om de hoek vanuit Den Bosch, brengt je weer terug naar de tijd van toen . Het Brabantse Heusden is een gerestaureerde vestingstad met ongelooflijk veel charme, authenticiteit en tientallen historische uitkijkjes vlak bij elkaar. Tientallen jaren nadat de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog helemaal van de kaart was geveegd (het intrieste verhaal leer je tijdens je bezoek), vond men dat het kleine stadje in haar glorie moest worden hersteld. Tijdens de Middeleeuwen was het namelijk een bloeiende, welvarende plek en het toeval wou dat zowel het Middeleeuwse wegennetwerk als enkele landschapskaarten uit die periode perfect bewaard waren gebleven. Heusden werd gerestaureerd en in ere hersteld. Wat je moet doen als je Heusden bezoekt? Alles. De plek is een zakdoek groot, alles is er dichtbij. Je kan er niet echt verdwalen en tegelijkertijd kan je er uren kuieren. Super leuke tip die we kregen: als er geen bord met ‘verboden toegang’ staat, mag je zomaar overal binnenwandelen. Veel steegjes en binnenpleintjes worden door inwoners gebruikt als terras of uitbreiding van hun tuintje, maar je mag er dus gewoon doorwandelen. De kleinste steegjes zijn vaak de mooiste, de Vismarkt is incontournable (neem een foto op de plek waar de sint aanmeert, dichterbij de perfecte familiefoto kom je niet ;)) en de Heemtuin is de leukste plek om door te wandelen. Draaien de wieken van de molen, dan heb je extra geluk. Draaiende molenwieken betekenen dat de molen open is en je hem kan bezoeken. Beklim hem en steek je hoofd even binnen. De molenaar is ongetwijfeld bezig met het malen van tarwe of maïs en geeft nieuwsgierige kinderen de uitleg die ze verdienen. Terrasje doen? We kregen de tip dat, hoewel de Vismarkt reuzegezellig is, het terras van het Gouverneurshuis het allerleukst is! Oh wacht. Dan vergeet ik nog het allerbelangrijkste! Blije kinderen lopen vaak rond met een bruine mond. Het bewijs dat ze gewandeld hebben met een ijsje in de hand (en die hand-oogcoördinatie tijdens dat wandelen nog niet top is!). De beste ijsjes vind je bij ‘t IJshuys. Spoiler/tip: de bolletjes zijn er gigantisch!

Praktisch:

Adres ‘t IJShuys: Botermarkt 21, 5256 AV Vesting Heusden

Adres Gouverneurshuis: Putterstraat 14, 5256 AN Heusden

Sloepvaren op de Maas

Als we zo verder doen, worden we nog ervaren schippers! Net zoals op het Zilvermeer, gingen we in Heusden sloepvaren. Zelf aan het roer, de (niet zo) woeste baren op! Bij Boei 35 huur je een bootje op een steenworp van het centrum van Heusden en na enkele korte instructies ga je het water op. Je krijgt uiteraard een kaart mee zodat je ongeveer weet waar je kan varen (je kan niet verkeerd varen, dus no worries!) en je bestelt eventueel wat borrelhapjes voor onderweg. Een stad/omgeving ontdekken vanop het water vinden we sowieso de leukste manier. Ook -en vooral- op de kinderen heeft het water nogal een aantrekkingskracht. Je vaart ongeveer anderhalf uur op de Maas, langs koeien en paarden en onder de brug. Kleine tip: op het water is het een stukje kouder dan aan land. De wind zorgde voor frisse omstandigheden. Dus ook al is het een mooie zomerdag: een extra vest of trui zijn niet overbodig (zeker in de late namiddag)


Praktisch: 

Adres Boei 35: Putterstraat 92, 5256 AP Heusden

Op bootcamp in de Brabantse duinen

Die duinen, op een kleine100 km van de zee, vormden het prachtige decor voor onze allereerste activiteit in Brabant. En wat voor activiteit! Nicolle van 2Bfit zorgde ervoor dat we ons verblijf in Brabant nog dagen zouden voelen nazinderen, dichterbij een bootcamp kwamen we nog niet tijdens onze reizen. Mijn krakende botten dansten, stramme spieren kregen geen kans om te protesteren, want we vlogen er vol in. Burpies, push ups, lunges, jup we deden ze allemaal met tractorbanden, stokken en touwen. Nicolle has it all. Ben je van het sportieve type en trek dat graag door als je op weekend gaat? Bij Nicolle kan je tal van sportieve activiteiten boeken. Mail haar, ze verwelkomt je met haar sterke armen (wat wil je met al dat gebootcamp) alsof ze je al jaren kent. Eerlijk? Ongelooflijk hoe warm en hartelijk we ontvangen werden door de mede-bootcampers. Misschien was het wel uit medelijden omdat zij, in tegenstelling tot wij, wisten wat ons te wachten stond. Een heerlijke (maar mijn god stevige!) workout waarin we onszelf tot het uiterste zouden drijven. Zalig toch, om zo het weekend te starten?! Wie had gehoopt (ik dus) dat de kinderen daarmee de rest van de dag k.o. zouden zijn, heeft het dus mis. Die kinders hebben verschillende energievaatjes waaruit ze tappen. Ze draaien er met sprekend gemak een volgend open, geen idee waar ze die vandaan blijven halen. Ik had de mijne nog maar half weer volgetankt wanneer Bas en Elodie huppelend de Loonse zandduinen nog wat verder verkenden. En terwijl ik de kilo’s zand uit mijn schoenen liet lopen (en daarbij de kans zag me even neer te zetten), spurtten zij weer de duinen in om de hunne weer lustig te vullen. Bootcamp dus. Gotta try it!


Praktisch: 

Adres: Roestelbergseweg 2 5171 RL Kaatsheuvel

Pannenkoekenlunch en minigolf bij de Financiën

Vlakbij onze workout-plek, vonden we gelukkig een plek om bij te tanken! We reden gezwind richting de Financiën. Niet één of ander ministerie. Nein, nein. De Financiën is een pannenkoekenrestaurant in het hart van Brabant, niet ver van de Loonse en Drunense duinen. Iedereens hart maakte een sprongetje toen we de gigantische speeltuin zagen. De kinderen trokken weer een vaatje energie open en begonnen aan de ontdekking van het springkussen, de glijbanen, het voetbalveldje, de vliegende hollander en zoveel meer om op te wippen, af te springen en over te klauteren. Moe en va bestelden een drankje op het terras en aanschouwden het kinderplezier. Restaurant/speeltuin; ideale combo! Na de lunch lieten we ons overtuigen tot een partijtje minigolf (dat is er ook al!). We lieten de kinderen winnen (hum).

Praktisch: 

Adres: Kasteellaan 29

5175 BC Loon op Zand

De Efteling als hoogtepunt van ons weekendje in Brabant

Een wereld vol wonderen, die Efteling. Het letterlijke hoogtepunt bevond zich in de python, het figuurlijke hoogtepunt vond Elodie in het sprookjesbos. Of hoe een pretpark erin slaagt om voortdurend te evolueren en toch de nostalgie zorgvuldig bewaart. En nostalgie was nooit ver weg. Haalde Elodie haar hart op in het sprookjesbos, dan hield ik even langer halt voor Langnek (for old times sake). Bolle Gijs klinkt nog steeds zoals ik hem me herinner uit m’n eigen kinderjaren en de paddenstoelen uit het sprookjesbos (waar iedereen wel een foto van heeft!) staan nog steeds even mooi te blinken als 70(!) jaar geleden. Maar Bas kwam niet voor de paddenstoelen, noch voor Bolle Gijs. Bas kwam voor de Python, de Baron en de Vliegende Hollander. En terecht! Wervelende rollercoasters in schril contrast met het huisje van Grootmoeder een eindje verderop. Voor ieder wat wils zeg maar. En natuurlijk hadden Bas en Elodie elk hun eigen lievelingsattracties:

Bas: Python, Baron 1898, Vliegende Hollander, Joris en de Draak, Piraña
Elodie: Joris en de Draak (vanaf 110cm), Max&Moritz (vanaf 100cm), Sprookjesbos, de Droomvlucht, Symbolica, Piraña
Het enige jammere? Dat 1 dag Efteling eigenlijk te weinig is en we dus enkele dingen niet hebben kunnen doen. Wat volgens ons zeker ook de moeite is: Nest! (gloednieuw speelbos), Villa Volta… Daarvoor zullen we nog eens moeten terugkeren, want de Efteling is van bij ons hooguit een uurtje rijden. Al lopen wij wel vaker met ons hoofd dichtbij/in de wolken.


Praktisch:

Adres Efteling: Europalaan 1, 5171 KW Kaatsheuvel


Waar slapen als je de Efteling wil bezoeken?

Wij logeerden voor ons hele weekendje bij Guesthouse Hotel in Kaatsheuvel, op 500m van de Efteling. Dat we niet logeerden in één van de hotels van de Efteling, was niet zo uitzonderlijk, zo bleek uit de reacties die we kregen op social media. Veel mensen kiezen voor dit hotel. Het is ideaal gelegen (wandelafstand van de Efteling), is erg betaalbaar en is ook nog eens leuk ingericht. We hadden trouwens 6 slaapplaatsen in onze kamer: 1 dubbel stapelbed en 1 dubbele hoogslaper. Dat kan tellen als familiekamer! Op het terras op de eerste verdieping van Guesthouse Hotel, is er wel wat te vinden als bezigheidstherapie voor de kinderen. Een kickertafel, een glijbaan en andere kinderen om mee te spelen. Voor de ouders werd er vooral een gezellig terras ingericht waar je iets kan drinken/iets kleins kan eten. Over eten gesproken: het ontbijt is uitgebreid en op dit moment (Corona indachtig) gebeurt dat in shifts. Je kiest een tijdsslot waartussen je gaat ontbijten en je zorgt dus gewoon dat je daarin aanwezig bent. No biggie.

Praktisch

Adres Guesthouse Hotel: Gasthuisstraat 118, 5171 GJ Kaatsheuvel