Zomervakantie in de Catalaanse Pyreneeën: dit kan je doen!

Zuivere berglucht, een heldere bron en een uitzicht van jewelste vanop één of andere Pico. Zó zien veel mensen hun ideale zomervakantie. Als het kan, loopt er nog ergens een kudde koeien al dan niet met bel rond de hals op de grasvlaktes die in de winter verborgen liggen onder een dik sneeuwtapîjt, maar in de zomer eens zo hard in groei en bloei staan. Eerlijk? Wij neigen ook eerder naar een zee- en strandvakantie tijdens de zomermaanden, maar werden deze zomer, als het aankomt op de geluksbarometer, op onze wenken bediend in de Pyreneeën. Geen massief zo iconische als de Frans/Spaanse grens. En dit kan je er doen met je gezin:


Zomervakantie in de Pyreneeën: eeuwenoude bergdorpen

De bergdorpen (of -gemeentes) in de Catalaanse Pyreneeën herbergen zoveel culturele pracht dat we als volwassenen de oehs en aahs niet binnensmonds kunnen houden. Verborgen tussen groene bergflanken, vaak in de buurt van een rivier(-tje) en altijd harmonieus met de omgeving, vonden wij de dorpen en gemeentes Camprodon, Besalú en Beget

Beget: eeuwenoud bergdorp met authentieke charme

Beget is een middeleeuws dorp dat bekend staat o.w.v. zijn historische waarde. De kerk van Beget (en dan vooral de binnenkant ervan) is één van de enige kerken die de vele oorlogen die woedden in de streek hebben overleefd. Niet alleen o.w.v. de afgelegen ligging (het had geen strategisch belang), maar ook door de listen van de inwoners. Er vallen in Beget leuke verhalen te rapen, maar die hoor je dus vooral als je een begeleide tour regelt. De gids heeft dan ook een sleutel van de kerk, want de kans dat de kerk open is, is niet zo groot. Dat is jammer, want de binnenkant van de kerk is zeker de moeite waard.



Camprodon: rustieke berggemeente in de Pyreneeën

Van groot naar klein dan maar. Camprodon is een gemeente in een prachtige vallei. Het is een goede uitvalsbasis voor verschillende activiteiten. In Camprodon kan je uiteraard het gekende toeristentreintje nemen dat je in 1 rit voorbij de verschillende highlights brengt. Het is vooral goed centraal gelegen voor de activiteiten die je in de omgeving kan doen. De sfeer die er hangt, krijg je wel al meteen mee wanneer je de stad binnenrijdt over de 16e eeuwse boogbrug. Camprodon is ook vooral bekend omdat het een belangrijk vertrekpunt is voor bergtochten en (lange) wandeltochten.

Besalú: middeleeuwse vibes in Catalonië

Besalú vonden wij het mooiste bezoek van de 3 bergdorpen die ik hier opnoem. De ingang van de stad gaat door een sprookjesachtige kasteelpoort. Je kan er leuk slenteren door de smalle straten, er zijn leuke (ja, toeristische) winkeltjes met hebbedingen én je kan er tot groot jolijt van Bas en Elodie lekkere frozen yoghurt eten (Carrer del Pont Vell nr 18 voor de liefhebbers ;-)). Kleinere kinderen kunnen er een schild of kruisboog kopen waar ze het hele bezoek zoet mee zijn. Wij slenterden er een uurtje of 2 rond en waren echt onder de indruk van de middeleeuwse sfeer. Zeker de moeite om te bezoeken!


Zomervakantie in de Pyreneeën: Vall de Nuria

Een bergvakantie is ideaal voor de actieve vakantieganger. Mensen van het type zonder zittend gat, altijd klaar om de ene na de andere plek te ontdekken. Explorers noemen we hen wel eens. Soms geven ze de wandelkriebel door aan hun kinderen, soms niet. Voor die laatste groep mensen heeft Vall de Nuria de ideale mix van in- en ontspanning. Het is een plek waar families een eureka-gevoel kunnen hebben. Vall de Nuria is een bergdal dat aan 2 kanten wordt omringd door bergtoppen van bijna 3000m hoog. In de winter een drukbezocht skistation, in de zomer een drukbezochte family haven. Vall de Nuria is enkel te bereiken per trein vanuit Ribes de Freser.Hoe geraak je dan juist in Vall de Nuria? Wel, Vall de Nuria is dus enkel te bereiken per trein. Wij vertrokken vanuit het station Ribes Enllaç en kochten daar ons ticket. Tip: kom op tijd, want de ticketverkoop gaat soms niet heel erg vlot. Je kan je ticket echter ook op voorhand online kopen! 

Families met wat wandelervaring kunnen vanuit vall de Nuria meteen weer afdalen naar Ribes de Freser. Een fikse hike naar beneden is ongeveer 10 kilometer lang en is wel niet aan te raden met hele jonge kinderen (pak vanaf een jaar of 8?) Het schijnt een super mooie wandeling te zijn, maar dus: enkel voor de geoefende wandelaars. In Vall de Nuria valt er vanalles te beleven: alle activiteiten vind je hier terug. Wij gingen met de kabelbaan naar boven en daalden het kleine stukje weer af. Boven heb je trouwens een prachtig uitzicht op de omgeving en weilanden. Opgepast voor de koeien, want die lopen daar ook ergens rond :-) Het playpark is ook super leuk (vooral de afdaling per band waren tof!) en Elodie had heel erg veel spijt dat ze geen ponyritje meer heeft kunnen doen. Toen we er waren, sloeg het weer plots om en hebben we ons bezoekje wat ingekort. In principe kan je je zeker een hele dag amuseren in Vall de Nuria. Een kleine tip van ons? Neem je picknick mee en eet die gezellig op op het grasveld met zicht op het meer. 

Zomervakantie in de Pyreneeën: Wandelen met paarden (of pony’s)

Omdat Elodie een beetje teleurgesteld was over de gemist pony-ervaring in Vall de Nuria, hadden we gelukkig op onze laatste dag in de Pyreneeën nog een verrassing voor haar. We trokken weer de bergen in vanaf Hípica Mas Battló, een manège in de bergen van Abella. Wij gingen te voet, de kinderen konden een uurtje op de paarden zitten en we werden super leuk begeleid door Wouter, een Belg die sinds jaren in Spanje woont. Om contact met hen op te nemen, stuur je gewoon een mailtje (in het Engels) en zij doen een voorstel voor een leuke tocht, helemaal op maat.


Zomervakantie in de Pyreneeën: accommodatie in de bergen

Zoals we al zeiden, hadden wij onze uitvalsbasis vanuit Camprodon. We verbleven in hotel Grèvol, een rustiek hotel**** dat vooral handig bleek omdat het zo centraal gelegen was. De kamers zijn qua inrichting typisch voor de bergen denk ik, het ontbijt was super uitgebreid en lekker! Wat de kinderen vooral is bijgebleven is het feit dat er een (binnen-)zwembad is, heerlijk om na een actieve dag nog even te spelen. Ook al zin gekregen in een verblijf in de Pyreneeën? Hieronder heb ik nog enkele leuke hotels verzameld! Klik op de foto’s voor meer info.