Citytrip Strasbourg met je gezin: wat te doen, waar te gaan?

Citytrippen met kinderen, hoe klinkt dat voor jou? Moeilijk en vermoeiend of verrijkend en verrassend? Al kies je voor de eerste optie, lees toch maar even verder. Want tijdens een citytripje naar Strasbourg, voel je je zo in de film van Belle en het Beest en laat dat al een eerste troef zijn die Strasbourg heeft voor een citytrip met je kinderen. Daarbij komt nog dat het niet te ver is voor een verlengd weekendje (een 4-tal uur rijden van Brussel), maar ook dat het op enkele populaire routes ligt richting vakantiebestemming en het dus een ideale tussenstop is op je weg naar Italië of Zwitserland…  Maar hoe beleef je het nu met kinderen?

Strasbourg_PetitFrance-21.jpg

Strasbourg: sightseeing met kinderen

Natuurlijk wil je wel wat van de stad zien, maar kinderbenen zijn vaak niet snel te mobiliseren voor een stadswandeling (we know). Normaal gezien raden we steps en skateboards aan om een stad te doorkruisen, maar de stadsstenen van Strasbourg lenen zich daar niet (altijd) toe. 


Strasbourg sightseeing: van op het platform van de kathedraal

De kathedraal van Strasbourg is een monument in de stad. Niet alleen is de Place de la Cathédrale een erg centraal punt, vanop de kathedraal heb je ook nog eens een fantastisch zicht over de omgeving, helemaal tot aan het Zwarte Woud. Als je er dan toch bent (je passeert er sowieso!) trek je best je schoenen nog wat strakker aan en trotseer je die 330 tredes met de wenteltrap. Een ticketje koop je gewoon ter plaatse. Wie is er het snelst buiten adem?

Strasbourg sightseeing: met de fiets

Een andere leuke manier om een stad (en vooral dan de omgeving errond) te verkennen is per fiets. In Strasbourg moet je alvast niet met de fiets door La Petite France, maar langs de kanalen zijn er verschillende leuke fietspaden. Zo kan je bv. een streetart tour doen in het centrum. Verschillende opties vind je via deze link, maar ook via streetartcities vind je veel leuke routes. Wij maakten van onze fietsen ook gebruik om naar Parc de l’Orangerie te fietsen. Echt een aanrader als je citytript met kinderen, want het brengt je naar de groene long aan de rand van de stad en dat geeft fysieke en mentale zuurstof. In het park zijn er verschillende speeltuintjes, een kinderboerderij en een mini zoo met bv. reuzenschildpadden en pauwen! Het is het park waar de Strasbourgeois gaan voor hun ochtendloopje, afspreken met andere ouders om de kinderen uit te laten of gewoon voor een rustige wandeling in het groen. Onze fietsen huurden we bij One City Tours. Dat lag toevallig recht tegenover ons hotel! We huurden voor Elodie een eigen fiets en dat was best even spannend. Ze fietste nooit eerder (behalve thuis natuurlijk, wij wonen in de stad) door druk verkeer, maar mijn moederpaniekaanvallen waren volledig onterecht. Ze deed dat super geconcentreerd en gewoon heel erg goed. Het stukje in de stad was tijdens de street art-tour grotendeels autoluw en in het park was er al helemaal geen probleem.

Strasbourg sightseeing: per trein(-tje)

In de schaduw van Notre Dame de Strasbourg, de indrukwekkende kathedraal, vind je een klein standje waar men tickets verkoopt voor een treintje dat je langsheen de leukste plekken brengt. Het toeristentreintje om het kind dan toch een naam te geven. Is dat onze aller favoriete manier om rondgeleid te worden? Not so much. Was het leuk omdat 1)we niet moesten stappen (punten scoren bij de kinderen) 2)bijna een hele wagon voor onszelf hadden omdat we het laatste treintje van de dag namen 3)Bas en Elodie de slappe lach hadden omdat ze de challenge aangingen om de audioguide in andere talen te zetten en die dan luidop na te bootsen? 3x zeker en vast. Wat moet je nog weten voordat je de trein instapt? Pretty much niks. Beluister de audioguide, want die maakt wel het verschil. Strasbourg is een stad met een stevige geschiedenis, zo op de grens tussen Frankrijk en Duitsland. De invloeden zie je in de stad, vanwaar ze komen en de verhalen erachter zijn zeker de moeite waard.

Strasbourg sightseeing: per boot

De stad is altijd het mooist vanop het water. En het is voor de kinderen toch eens wat anders dan te voet. Van aan Terrasse Rohan vertrekt er een sightseeing boot van Batorama die je doorheen La Petite France tot aan de Europese wijk brengt. De audioguide is er in véél talen (inclusief Nederlands) en er is ook een speciale kinderversie (maar die is niet beschikbaar in het Nederlands) Tickets zijn online te koop. De boottocht die wij deden (Strasbourg Grande Île) duurt een klein uurtje, wat niet te lang is voor de wiebelkonten die ons aller kinderen zijn. 


Strasbourg sightseeing: te voet

Als je alle bovenstaande sightseeing-mogelijkheden hebt geprobeerd, dan moeten die kinderbenen zich toch maar even strekken. Kuieren door Petite France is nu eenmaal een must tijdens een tripje naar Strasbourg. De mooie gebouwen, de sluizen en kleine (schattige!) bruggetjes over het water, de platanen op de pleinen. Soit, you get it. Met een beetje geluk kom je hier en daar een speeltuintje tegen (die zijn er!). Zelfs kinderen die niet graag wandelen zullen merken dat dat petite France wel heel petite is en je er snel door bent. Maar mon Dieu hoe gezellig! De allerbeste troef hier in Strasbourg? De carrousel op Place Gutenberg, de ideale manier om de kinderen nog enthousiaster te maken!

Strasbourg: restaurants

Knorrende magen verdienen lekker, lekker eten. En dat was exact wat we kregen. Aanschouw onderstaande opsomming van aanraders in Strasbourg:


Le Météor

Deze brasserie is een plek waar je van ‘s ochtends tot ‘s avonds terecht kan voor een mix aan gerechten en keukens. Wat je zéker moet proberen als je in Strasbourg bent, zijn uiteraard de bekende flammkuchen. Die zijn hier het allerlekkerst! Verder staat le Météor ook bekend als sportminnend. Op verdieping -1 vind je daarom verschillende schermen die op ieder moment van de dag sport uitzenden. Match van de Rode Duivels als je in Strasbourg bent? Je weet waar je moet zijn!

Adres: 10, Rue du Vingt-Deux Novembre, Strasbourg

Au Coin des Kneckes

Brunchen doe je in Strasbourg in Le Coin des Kneckes. Van ontbijt tot lunch (of course, het is brunch). Elodie roept in mijn oor dat de frambozentaartjes de beste zijn (schrijf dat mama, schrijf dat. Ok!)

Adres: 34, Rue de la Course, Strasbourg 

La Corde à Linge

La Corde à Linge is zonder twijfel het allergezelligste terras van Strasbourg. Het bevindt zich in het hart van La Petite France en kijkt uit over het water. Om de idylle nog wat groter te maken, word je van schaduw voorzien door het bladerdek van een gigantische plataan. De kaart is erg uitgebreid, maar voor de kinderen moet je zeker de Spätzle proberen. Een soort pasta van de streek met verschillende sauzen. Met tomatensaus scoor je altijd ;-)

Adres: 2, Place Benjamin Zix, Petite France, Strasbourg

Pop&Lino

Italiaans eten op de grens tussen Frankrijk en Duitsland? Euh yes please! Pop et Lino heeft super lekkere pizza’s (en als je het aan Bas en Elodie vraagt ook de allerlekkerste mocktails) Daarenboven is het er ook gezellig zitten en raden wij aan om zeker voor pizza te gaan (suuuuuper lekker!)

Adres: 8, Rue de Faisan, Strasbourg


Les Chauvins

Alleen maar lokale specialiteiten bij restaurant Les Chauvins. Alleen maar dus. Van caracollen met lookboter (artisanaal!) over preskop tot coq au vin. Alles wat je in de cuisine Alsacienne tegenkomt, staat er op de kaart.

Adres: 3, Rue du Faisan, Strasbourg


Strasbourg: familiehotel

Op hotel met kinderen, dat is niet altijd evident. Als we geluk hebben, zijn er communicerende kamers (2 verschillende kamers die verbonden zijn door een deur die je dan kan open zetten). In resorts zijn er vaak familiekamers, maar in gezellige hotels in een stad vaker niet dan wel. Hadden wij geluk dat we overnachtten in hotel Kaijoo. Mensen met grote gezinnen, klik niet weg! In onze kamer was er maar liefst plaats voor 7 personen! Daarvoor boek je best een Deluxe Family Suite. Maar er zijn ook Executive Family Suites met ruimte voor 5 personen. Hoe familievriendelijk is dat?! Het hotel is bovendien handig gelegen op zo’n 10 minuutjes wandelen van de kathedraal (waar ik het al uitgebreid over had). De belangrijkste maaltijd van de dag (breakfast that is) wordt op het gelijkvloers geserveerd (een klein, maar heel lekker buffet) en je kan kiezen om binnen te eten of op het terras. Straatsburg kan, net zoals in België, wel eens wisselvallige dagen hebben. 


DEZE POST BEVAT AFFILIATE LINKS ALS JE VIA EEN VAN DEZE LINKS EEN HOTEL BOEKT, KOST HET JE NIKS EXTRA MAAR STEUN JE WEL ONS WERK
-
Citytrip Strasbourg met je gezin: wat te doen, waar te gaan? -