Tips voor vliegen met een baby: wat ik leerde.

Eerste vliegreis met je baby? Of niet de eerste keer vliegen met je baby, maar na een tegenvallende eerste vliegtuig-ervaring toch op zoek naar wat extra tips? I’m here to help you out! Toen Elodie een baby was, werd ze door ons overal mee naartoe gesleurd. Het leek haar toen al te bevallen, dat reizen. Ik zocht veel op over vliegen met een baby en leerde al doende ook wel wat lessen. Met deze tips begin je er tenminste niet onvoorbereid aan.

Vliegtuig met baby.JPG


Tip 1 voor vliegen met een baby : vliegen met een baby: opstijgen en landen

Tijdens het opstijgen en landen verandert de druk in de cabine en kan je baby wel eens last krijgen van zijn/haar oren. Zelf heb je het vast ook wel eens gevoeld. Elodie heeft er zelfs op 5-jarige leeftijd nog geregeld last van. Wat je kan doen is je kindje laten drinken op dat moment. Onze eigen ervaring leert dat landen vaak lastiger is dan opstijgen (geen idee waarom dat zo is, maar ik geef het effe mee). Borstvoeding is uiteraard super handig op dat moment, maar een flesje in de handbagage kan natuurlijk ook. Babyvoeding is normaal gezien vrijgesteld van de ‘max 100 ml’-regel, maar als je zeker wil zijn, kan je ook gewoon poeder voorzien en aan de gate nog een flesje water kopen. Mocht je baby geen koude melk drinken, vraag dan bij het aan boord gaan aan de crew om het flesje even te verwarmen. Dat deden we vaker en dat doet men met plezier om je verder te helpen (iederéén is als de dood voor krijsende baby’s ;-)) Opgelet: het opwarmen van de melk gebeurt au bain-marie en het kan dus zijn dat je een gloeiend hete fles terugkrijgt. Dat doet men niet expres, het is gewoon heel erg moeilijk in te schatten wanneer de fles de juiste temperatuur heeft. Voorzie daarom een grotere fles dan wat je kindje zal drinken zodat je evt koud water (en extra poeder) kan toevoegen als de fles te heet is.


Tip 2: vliegen met een baby: reservekleding!

Je beseft wellicht wel waarvoor die papieren zakjes in de rugleuning van de zetel voor je bedoeld zijn. Juist ja. Luchtziekte is een ding. Lastig als je dat voor hebt, maar nog lastiger als het je kinderen overkomt. Op onze foto’s van Zuid-Afrika heeft de attente kijker wellicht opgemerkt dat ik een veel te dikke trui aan heb voor het weer dat het bij aankomst is. Wel ja: Elodie was ziek (nog vóór vertrek) en ik had er ook van… Het enige propere kledingstuk dat ik had, was de dikke trui die ik droeg bij vertrek. Bij deze dus een warme oproep voor reservekledij tijdens die vlucht met je baby! Niet alleen voor je baby, een extra t-shirt voor jou kan ook welkom zijn.


Tip 3: Vliegen met een baby: slaapzak

Lange vlucht voor de boeg? Dan wil je baby waarschijnlijk op een bepaald moment een dutje doen. Nu ja willen… Hij/zij zal wel moeten. We namen voor de kinderen altijd knuffel, tutje én slaapzak mee. De slaapzak associeerden ze heel erg met slapen en in slaap vallen lukte in de geborgenheid van die zak beter.


Tip 4: vliegen met een baby: eten, eten, eten!

Tijdens een lange vlucht met je baby, kan je nog zoveel speelgoed, boekjes of andere afleiding voorzien, hetgeen bij ons het beste hielp tegen de verveling was eten. We namen voor Elodie (naast de gebruikelijke potjesvoeding) ook extra koekjes mee. Ze at heel graag rijstwafels en crackers, dus daar hadden we sowieso altijd een hele voorraad van bij. Voorzie ook extra potjesvoeding in je handbagage voor mocht je onverwachts vertraging hebben ofzo. Een hongerige baby kan je echt wel missen tijdens je reis!

Tui_x_withkidsontheroad-2b.jpg


Tip 5: vliegen met een baby: slapen

Een baby laten slapen tijdens de vlucht kan een struggle zijn. Als je kindje jonger is dan 2 jaar, heb je immers geen stoel ter beschikking, tenzij je er een boekt (en dus volle pot betaalt). Sommige kinderen slapen heel goed op schoot, anderen hebben wat meer bewegingsruimte nodig. Zowel Bas en Elodie sliepen gewoon op de grond, aan onze voeten. Dat klinkt misschien wat onorthodox, maar dat werkte het best voor iedereen. We legden een heleboel dekentjes op de grond, deden hun slaapzak aan en wachtten tot ze zouden slapen (dat lukte bij Elodie het best door haar handje vast te houden en er zachtjes over te strelen of rustig tegen haar te praten (verhaaltje vertellen ofzo). Het enige lastige is als er turbulentie is, want dan moet je je kindje weer op schoot in de gordel nemen. Leg je kindje enkel te slapen als je merkt dat hij/zij moe is, niet omdat jij vindt dat het tijd is voor een dutje. Tijdens zo’n reisdag is het dagschema van je kind toch al in de war. Go with the flow is de enige raad. Is hij/zij al veel te lang wakker, maar nog steeds niet hangerig? No worries, er komt een moment dat hij echt wel zal slapen, al is het op je schoot, op de grond of op de zetel.


Tip 6: vliegen met een baby: heb vertrouwen

Het allergekste extra zintuig van baby’s: dat ze stress kunnen ruiken. For real: ze merken het wanneer jij niet rustig bent. Heb dus maar gewoon vertrouwen in die lange vlucht, je krijgt mijn woord dat je het zult overleven. De belangrijkste les die ik leerde? Als ik kalm ben, zijn de kinderen dat (meestal) ook. Doen alsof je kalm bent, helpt niet. Je moet echt de klik maken om de situatie te ondergaan. Nee vluchten met kleine kinderen zijn niet de aangenaamste, maar je tegen die situatie verzetten, maakt het alleen maar moeilijker. Als je je er op voorhand bij neerlegt dat je waarschijnlijk toch niet zal slapen tijdens de vlucht, hoef je je daar tenminste niet in op te winden als het effectief zo is. Wees rustig tijdens het inchecken, heb geen stress aan de douane en al zeker niet tijdens het boarden. Dat vliegtuig vertrekt alvast niet zonder jou. Ennnn… als je met een baby reist, is iedereen sowieso hulpvaardig!


Tip 7: vliegen met een baby: houd de buggy zo lang mogelijk bij

Bij bijna elke luchtvaartmaatschappij mag je een buggy voor de baby gratis meenemen. Je kan hem meegeven als je de rest van de bagage incheckt of je kan hem bij je houden tot aan de gate. Kies in alle gevallen voor de laatste optie! Niet alleen is het erg handig om je baby te vervoeren (duh!), als je je baby wil dragen, is het een prima plek om de rest van de handbagage te verzamelen. Trolleys, rugzakken… Je neemt hem gewoon mee tot vlak voordat je het vliegtuig instapt, je plooit hem zo klein mogelijk en geeft hem mee aan het luchthavenpersoneel die hem voor jou in de bagageruimte zet. Bij aankomst vraag je best even of de buggy op de bagageband komt, of dat men hem al heeft klaargezet aan de deur van het vliegtuig. Kan je je buggy niet bij de rest van de bagage vinden? Geen paniek, vaak worden buggy’s op een andere band gezet, waar bv. ook fietsen of oversized bagage aankomt (dit is een super belangrijke, we hebben al meer dan eens naar de buggy gezocht terwijl hij gewoon enkele meters verder op ons stond te wachten)

Dus… eerste vliegreis met je baby? You got this!