Wat doen in Symi, het Cinque Terre van Griekenland?

Soms voel je het. Dat de verwondering weer tot in je tenen tintelt. Dat je een parel hebt ontdekt zonder dat je het op voorhand had gepland. Zo was Symi voor ons. We stelden het ons voor als een uitstapje tijdens ons verblijf op Rhodos. Effe weg van het eiland, een dag samen op stap. Het mag duidelijk zijn; we doen niet liever. Maar dat we tijdens onze uitstap de hele tijd van wauw en waaah en ouch doen, dat valt nu ook niet élke keer voor. Dat we de plek onmiddellijk naar nummer 1 op onze ‘what to do in…’- lijst schieten al evenmin. Maar wel in Symi. Waarom Symi wel en wat je dan in Symi zoal kan doen lees je hieronder!


Hoe geraak je op Symi?

2 mogelijkheden. Wij waren op Rhodos met TUI. Omdat de uitstap naar Symi op nummer 1 stond op hun excursielijst, was onze aandacht snel getrokken. Toen we vol enthousiasme die uitstap ook wilden boeken, was de ontgoocheling groot dat hij volzet bleek. Bummer zou je denken. Maar niet als je weet dat je de uitstap ook gewoon zelf kan boeken. Het kost je net wat meer concentratie dan een door TUI georganiseerde excursie, maar het is toch zeker even leuk. Dus wij pakten het als volgt aan. De ferry naar Symi vertrekt in de haven van Rhodos-stad. Er zijn verschillende maatschappijen die de overzet aanbieden, wij zochten en vonden via Ferryhopper. Zorg ervoor dat je zeker een half uur op voorhand aanwezig bent en lees zeker de kleine letters van de boeking. Zo hadden wij bijvoorbeeld (juli 2021) een bewijs van vaccinatie of een recente negatieve test nodig. Dat mocht ook een zelftest zijn waarvoor je dan een verklaring ondertekent, maar zonder document kom je niet aan boord. De duur van de trip is afhankelijk van de maatschappij waarmee je vaart. Er zijn ook zogenaamde snelle transfers die het traject op 45 minuten doen, wij deden er 1u20 over. Je wagen parkeren kan niet op het domein van de haven, maar in de nabije omgeving kan je her en der aan de kant van de weg parkeren. Wij hadden (in hoogseizoen) alvast geen probleem om een plekje te vinden.

Op Symi en wat nu?

Onafhankelijk van waar de ferry aanmeert (aan de linker of rechterkant van de haven), zouden wij adviseren om na het uitstappen de zee aan je rechterzijde te houden en zo langs het water te wandelen. Je loopt vervolgens voorbij sponzen- en souvenirwinkeltjes, totdat je -na een 400-tal meter- een hele rij restaurants en bars tegenkomt. Lunch met zicht op het helderblauwe water, idyllischer kan niet, of als het te vroeg is voor lunch, toch minstens een koffietje! Terwijl jullie je op een terrasje hebben neergevleid, kunnen de kinderen al eens met de voeten (of meer) in het water, want er zijn verschillende plekken waar je via trapjes tot aan de zee geraakt. Je zal merken dat je niet veel verder zal moeten wandelen, want dat ‘de bewoonde wereld’ stilaan stopt. Naast Hotel Nireus neem je de trappen naar boven en dan kan het kuieren door de kleurrijke straatjes pas echt beginnen. Het is een wirwar aan steegjes, heerlijk om in te verdwalen (maar echt verdwalen doe je nooit, want de zee is je kompas). Loop terug in de richting van de haven om aan de andere kant van de baai verder te wandelen. De zee ligt nu aan je linkerkant en je wandelt zo een heel eind verder. Dat wil niet zeggen dat je nooit eens de trappen op mag. Integendeel! De mooiste steegjes liggen steeds achterin! Wandel op je gemak, maar ook weer niet té traag. Want nog wat verderop ligt er nog een must-do op jullie te wachten. In de vorm van een beach bar that is. De naam is Petalo en op een zomerse dag (zoals je er in Griekenland wel meerdere hebt) komt deze plek als geroepen! Petalo is een bar/restaurant met een afgebakende zone in zee. De ligzetels en -bedden zijn zo aanlokkelijk dat je er makkelijk de rest van de dag kan doorbrengen! Om het even te schetsen; wij kwamen rond 11u30 aan in Symi en onze ferry vertrok opnieuw om 16u. Uiteraard vonden we zo’n daguitstapje veel te kort. Het was voldoende om kennis te maken met Symi en de hoogtepunten te ontdekken. Zoals gezegd: we hadden graag nog meer tijd kunnen doorbrengen in Petalo, maar de ferry daarvoor missen -hmm- dat nu ook weer niet.

Meerdere dagen Symi?

Boek je via TUI de excursie dan wordt alles voor jou geregeld en kan je natuurlijk niet zomaar met het tijdsschema knoeien. Maar regel je alles zelf, dan zouden we een overnachting (of twee?) op Symi zeker aanraden. Er valt nog zoveel te ontdekken. Je kan er bijvoorbeeld overal scooters huren om het eiland verder te verkennen of misschien wel een bootje om op zoek te gaan naar de mooiste stranden? Wij dromen natuurlijk van nog een keertje weer te keren en we deden alvast ons huiswerk qua accommodatie. Enkele accommodaties die ons wel bevallen vind je hieronder!


DEZE POST BEVAT AFFILIATE LINKS ALS JE VIA EEN VAN DEZE LINKS EEN HOTEL BOEKT, KOST HET JE NIKS EXTRA MAAR STEUN JE WEL ONS WERK