Dit zijn de 6 mooiste stranden op Rhodos

Als er 1 ding is dat niet mag ontbreken tijdens de zomervakantie, dan zijn het wel enkele zonovergoten stranddagen. Zand tussen de tenen, een golf die net iets harder binnenkomt dan je verwacht en gewoon uuuuren ongeremd familieplezier. Op Rhodos gingen we -deels door de warmte, maar vooral omdat we zo’n strandliefhebbers zijn- gericht op zoek naar enkele stranden die zeker de moeite waard zijn voor jouw volgende reis. Er is voor elk wat wils, van een kleine baai met instaêrfect beach bar tot een verlaten strand waar je niemand tegenkomt behalve misschien wat aangespoeld zeewier (hopelijk geen plastic!). Een overzichtje van de stranden die wij bezochten op Rhodos.

Prasonisi Beach_Tui_rhodos-42b.jpg

Mooiste stranden op Rhodos :

Prasonisi Beach

Kite- en windsurfers hebben dit strand al jàààren geleden ontdekt. En wij deze zomer dus ook. Er staat het hele jaar door een strakke wind die verkoeling brengt, terwijl de zeeën warm genoeg zijn voor uren speelplezier met de kinderen. Zeeën? Juist ja, meervoud! Want op deze plek komen de Egeïsche en Middellandse Zee samen. Afhankelijk van de getijden, kan je via een smalle zandstrook het (schier-)eiland Prasonisi bereiken. In de zomer is dat vaker dan in de winter, dan ligt de zandbank bijna de hele tijd onder water. Leuk is dat de zee maar heel geleidelijk aan dieper wordt en de kinderen zo op een veilige manier van de (hoge!) golven kunnen genieten. Bas kan zich zo wel heel lang bezighouden! Wij vonden Prasonisi Beach tijdens ons verblijf op Rhodos hét go-to strand omdat het enkele dagen wel héél erg warm bleek en er hier duidelijk verfrissing te vinden was. Niet te vergeten? Zandspeelgoed en (mocht je die hebben) een windvogel! Het strand bevindt zich trouwens in het alleruiterste zuiden van het eiland en is één van de weinige zandstranden die we deden tijdens ons verblijf. Onze tip? Ga in de latere namiddag en blijf tot zonsondergang, de zon zakt hier op de mooist mogelijke manier in het water.

  • Bereikbaarheid: In het uiterste zuiden van het eiland, via goed berijdbare wegen.

  • Services: Restaurants/winkeltjes in het kleine dorpje achter het strand

  • Parking: Op het strand (gratis)

  • Drukte: Erg druk, vooral kite- en windsurfers. Het is een sportieve drukte, veel mensen die actief bezig zijn. De kinderen konden hun ogen de kost geven.


Mooiste stranden op Rhodos:

Fourni Beach

Dit keienstrand ligt aan de westkust van Rhodos, achter de bergen. Om er te geraken moet je die bergen dus over en dat garandeert uiteraard prachtige vergezichten. Het genieten van Fourni Beach begint dus al tijdens de rit. Het strand zelf ligt in een baai en is voornamelijk een keienstrand, al zijn er blijkbaar perioden in het jaar waarop het een mengeling is tussen zand en keien. Er is op het strand een kleine beach bar (stel je er niet té veel van voor) waar je kleine versnaperingen kan halen of iets om te drinken. Omdat het er echt wel veel keien liggen, zijn waterschoenen voor de kinderen geen overbodige luxe.
Ben je net zoals wij fan van de combinatie cultuur/strand, dan kan je een bezoekje aan Fourni Beach combineren met Monolithos Castle. De ruïnes van dit kasteel liggen op kliffen aan de rand van de bergen. Cultuur met een uitzicht!

  • Bereikbaarheid: Achter de bergen, Laatste deel van de weg onverhard en de wegen zijn slingerend. 

  • Services: 1 beach bar met versnaperingen. Douchemogelijkheden + toilet. Ligzetels te huur (€5/dag)

  • Parking: Vlak aan het strand (gratis)

  • Drukte: Niet zo druk. Nergens een dubbele rij mensen. Aan de beach bar was het wat drukker, maar als je een beetje verder loopt, heb je heel veel plaats!


Mooiste stranden op Rhodos:

Kopria Beach

Kan je er ontzettend van genieten als je een plekje ontdekt dat bijna uitsluitend door de lokale bevolking wordt bezocht? Enter Kopria Beach, opnieuw een te ontdekken parel aan de westkust van Rhodos. Er is 1 taverne die uitkijkt over de zee en verder alleen de sappige taal van de Griekse bevolking. Omdat het strand vooral door de plaatselijke bevolking wordt bezocht, kan het er op zondag wel drukker zijn en ook augustus (als alle Grieken vakantie hebben) zal het er drukker zijn dan normaal. Maar nog steeds een heerlijk strandje om te vertoeven. Let op; het is niet omdat ik het als idyllisch beschrijf, dat het er rustig is. Er is heel wat animo en de sfeer is er uitgelaten door de Griekse kinderen die er verkoeling zoeken. Maar dat vinden we net leuk! Bas sprong nog net niet samen met de andere kinderen van de kliffen. Vooral omdat wij dat als ouders te gevaarlijk vonden. Misschien iets waar je rekening kan houden: omdat de baai omringd is door kliffen en (hoge) rotsen, is de zon er snel weg. Wil je de laatste zonnestralen meepikken? Spring dan opnieuw de auto in richting Kritinia Castle want van daaruit heb je een prachtig zicht op hoe de zon in de Egeïsche Zee zakt!

  • Bereikbaarheid: Aan de westkust van het eiland, bereikbaar via goed berijdbare wegen.

  • Services: 1 restaurant tegen de rotswand, gratis ligzetels op het strand

  • Parking: Op 5m van het strand, achter het restaurant (gratis)

  • Drukte: Een gezellige drukte van lokale bevolking die afkoeling zoekt. Gezellig!


Mooiste stranden op Rhodos:

Limni Beach

Houden jullie van het “alleen op de wereld”-gevoel? Dan moet je zeker Limni Beach proberen. Dit prachtige strand -een combinatie van zand en keien- met het allerblauwste water ligt aan de westkust van Rhodos en er is werkelijk bijna niemand. Waarschijnlijk omdat het niet super makkelijk te bereiken valt, de wegen erheen zijn slechts semi verhard, maar het is er zó mooi. Ongerepte stranden. Kilometerslange strandwandelingen waarin je hoogstens een verloren gelopen Griek tegenkomt en enkel het geluid van de zee. Verlaten stranden betekenen natuurlijk ook dat er geen voorzieningen zijn. Breng je picknick mee, maar laat niks achter! Leave nothing but footprints, weet je wel? Limni Beach is trouwens maar een richtpunt. Het is het enige strandje in de buurt dat effectief een naam heeft, maar de weg die parallel loopt met de zee is heel erg lang. Je vindt er dus tientallen plekken waar je je kan parkeren, langs deze kuststrook is er letterlijk ‘plaats voor iedereen’.

  • Bereikbaarheid: Moeilijk bereikbaar, deels over onverharde wegen. Wel doenbaar met een kleine huurauto (zoals wij :-))

  • Services: Helemaal niets

  • Parking: Aan de rand van de weg die parallel loopt met de zee. Vaak plekjes te vinden vlak bij het strand.

  • Drukte: In the middle of nowhere


Mooiste STRANDEN OP RHODOs:

Kallithea Springs

In het noordoosten van Rhodos vind je Kallithea Beach, een smal zandstrand met enkele bars en parasols die je kan huren op het strand. Dat leek ons wel leuk, maar na een beetje opzoekwerk, hadden we ons oog laten vallen op een plekje dat net iets zuidelijker ligt: Kallithea Springs. De oorspronkelijke thermen werden gerestaureerd en leveren sinds kort insta-perfect pictures op. Wat nog beter is, is dat de beachbar op het strand ook volledig vernieuwd is en je er voor slechts €8 een ligbed (drankje inclusief) kan huren voor een hele namiddag. Het strandje zelf is heel klein, maar aan de rotsen heeft men verschillende trapjes geïnstalleerd die waardoor je makkelijk in en uit het (kristalheldere!) water kruipt. Aanrader!

  • Bereikbaarheid: Makkelijk te bereiken in het toeristische deel van Rhodos

  • Services: Prachtige beach bar met ligzetels en tafels. €8/bed/dag (=incl drankje)

  • Parking: Aan de kant van de weg (gratis)

  • Drukte: Redelijk druk omdat het in het toeristisch centrum ligt, maar nooit storend. Deel van de animo.


Mooiste STRANDEN OP RHODOs:

Saint Paul’s Bay, Lindos

Ook hier in Lindos heb je een prachtig ingerichte baai waar het heerlijk vertoeven is, Saint Paul’s Bay that is. Overdag leg je je op 1 van de ligstoelen, terwijl de kinderen zich amuseren op het strand, geniet je van de in de baai aangemeerde vissersboten en is je grootste bezorgdheid wat je ‘s avonds zal kiezen van de menukaart. Het tussen de rotsen gelegen kerkje maakt het plaatje helemaal compleet. Toen wij er waren, kwam er net een bruid aan met haar hele gevolg. Wàt een prachtige plek om te trouwen! En als het zelfs als huwelijkslocatie naar voren wordt geschoven, dan wéét je gewoon dat het er prachtig is! Daarenboven is het ook de ideale plek om uit te blazen wanneer je net de Akropolis van Lindos hebt bezocht (ook een aanrader!) We raden deze baai aan omdat we het er gezelliger en kleinschaliger vinden dan het noordelijker gelegen (en bekendere) Lindos Beach.

  • Bereikbaarheid: Goed bereikbaar via goede wegen. Dichtbij toeristische trekpleister (Akropolis)

  • Services: Bar/restaurant aanwezig. Ligzetels in de baai (€5/bed/dag)

  • Parking: Grote parking vlakbij (gratis)

  • Drukte: Redelijk druk door de animo van de beach bar. Place to be voor een luilekkernamiddag met bediening.


- Dit zijn de mooiste stranden op Rhodos -