Zomer aan de Costa Brava: wat valt er zoal te beleven?

Elke zomer trekken wij traditiegetrouw naar Spanje-Catalonië om precies te zijn. De eindbestemming is sowieso Barcelona, stad van ons hart. Maar de weg ernaartoe heeft al over verschillende paden geleid. Deze zomer liep dat pad naar en langs de Costa Brava. Langs lange zandstranden, steile kliffen en op een zalige camping, vlak aan zee. Wat er zoal te beleven valt aan de Costa Brava? Véél meer dan je zou denken: zowel de voor de hand liggende passe temps, als enkele verrassingen!

Catalunya_L'Estartit_Yoga-43.jpg

Wat te doen aan de costa brava: Aquabrava in Roses

Het zal niet verbazen: ook Bas en Elodie zijn -zoals de meeste kinderen- echte waterratten. Dat zij (en ook wij natuurlijk!) wel eens blij worden van een dag naar het aquapark is ook geen geheim. Daarom trokken we aan de Costa Brava op een mooie dag naar AquaBrava, een groot waterpretpark waarvan we op voorhand vernamen dat het ideaal is voor jong en oud, groot en klein. Dat treft, want Bas en Elodie mogen dan nog zo goed overeen komen, als het op intensiteit van waterglijbanen aankomt, is er een duidelijk verschil. We kwamen met de auto vanuit Roses en in de zomer van 2021, was de (gratis!) parking nog niet halfvol. Dat zou op drukke dagen wel eens anders kunnen zijn natuurlijk. Bij aankomst krijgt iedereen een eigen armbandje, Bas verdraagt dat niet goed, het zijne hebben we dan maar aan z’n voet gebonden. Handig! Vlakbij de ingang heb je een grote, overdekte ruimte met lockers. Een locker kost €9, maar als je de sleutel terugbrengt, krijg je €5 terugbetaald. Ook de kleedruimte is voorzien op veel volk. Er zijn douches en toiletten (super proper!), maar ook gewoon kleedhokjes - mannen en vrouwen gescheiden. Bij aankomst renden de kinderen het avontuur tegemoet, je kan ze geen ongelijk geven. Meestal beginnen we bij een kinderspeeltuig waar zowel Elodie als Bas kunnen spelen, maar voor de eerste keer werden we met de neus op de feiten gedrukt dat Bas geen kleine jongen meer is. Op de website staat dat Pirate Island en Tropic Island toegankelijk is van kinderen -150cm. Op dat moment bleek echter dat die grens veranderd was naar -140cm en Bas moest in Tropic Island toekijken hoe zijn zus de glijbanen trotseerde (in Pirate Island mocht hij wel meespelen). Ik gok dat hij op dat moment 145cm groot was. Hij trok dan maar onmiddellijk met Ludovic naar de attracties waarvoor  Elodie op dat moment nog te klein was (-120cm). Die opsplitsing was maar van korte duur, want al snel amuseerden we ons allemaal samen op de attracties die open waren voor ons allemaal. Onze lievelingsattractie bleek uiteindelijk Octospeed waar je een race tegen de klok doet met de hele familie! Ga je op vakantie naar de Costa Brava, dan is en namiddagje aquapark sowieso een must do!


wat te doen aan de costa brava: Eco-Snorkel in Les Medes Islands

We doen het zooo graag: masker op, hoofd onder water en de vissen bewonderen. Bas is al langer grote fan van snorkelen, tot deze trip hield Elodie haar hoofd liever boven water. Dat de snorkeltour van Medaqua een begeleide trip in de wateren van de Costa Brava is waaraan je kan deelnemen vanaf 6 jaar, stemde haar gerust dat ook zij het deze keer misschien wel eens zou kunnen proberen. Met succes trouwens! De eerste keer enkel het masker even onder water, de tweede keer met de snorkel in de mond en daarna durfde ze ook effectief ademen door de snorkel. Yes! Vanaf nu zouden we dus met z’n allen kunnen gaan snorkelen! Les Medes Islands staan trouwens bekend als uitstekende snorkel- en duikplek. Omdat de eilanden in een beschermd zeereservaat liggen, heeft de fauna en flora er zich doorheen de jaren helemaal hersteld. Vroeger was de plek namelijk een uitvalsbasis voor piraten. jaja, de Costa Brava heeft niet alleen een geschiedenis als vakantieparadijs!
Maar hoe verloopt zo’n begeleide snorkeltour nu? Wel. Om 10u (of om 14u) verzamel je bij het kantoor van Medaqua in L’Estartit. Je krijgt je uitrusting: wetsuit, snorkelmasker + snorkel en flippers en je wordt met de boot naar de beste snorkelplek gebracht waar je samen met de begeleider het water ingaat. Je kan zo lang snorkelen als je wil, al had Elodie het na 20 minuutjes koud, haar wetsuit was iets te groot :-) Je krijgt dus alle begeleiding, alle materiaal en je moet je, behalve op tijd aan het kantoortje zijn, van niets iets aantrekken, alles wordt voor je geregeld. Als dat niet makkelijk is? Oh ja, misschien nog dit: voor kleinere kindjes (zoals Elodie) is het soms makkelijker om te snorkelen met een full face mask, dat is zo’n masker dat je volledige gezicht bedekt en waar het ademen makkelijker is. Je kan dat zelf meebrengen (te koop bij Decathlon bv.) of je kan het kopen bij Medaqua. Verhuren doen ze deze maskers niet. 

wat te doen aan de costa brava: Onderwaterkijkboot

De dag van onze aankomst in Spanje, wilden we graag een chille activiteit waarbij we wel iets zagen, maar zelf niet al te veel inspanning moesten leveren. Bij de toeristische dienst van L’Estartit stelde men een glasbodemboot voor. Je weet wel, zo’n boot met een ‘kelderverdiep’ met glazen wanden. Zo kan je - duikbootgewijs het onderwaterleven voor de kust bewonderen zondar dat je zelf in het water moet. Vooraleer je naar beneden gaat voor het moment suprême (vissen kijken), brengt de boot je naar enkele prachtige plekken langs de kust van Costa Brava. Boven op het dek, met het gezicht in de zon, was dat geen slechte plek om alvast in de sfeer te komen van wat nog zou volgen. De Costa Brava is een prachtige plek! Wij voeren van in de haven van L’Estartit met de Nautilus ongeveer anderhalf uur rond om een glimp op te vangen van de omgeving. Spoiler: de kustlijn van de Costa Brava is moooi!

wat te doen aan de costa brava: Ornithokayak

Stereotiep-gewijs vereenzelvigen we Spanje (en al zeker de Costa Brava) met dichtbevolkte stranden, souvenirshops en een gezellige smeltkroes van bars en restaurants in te kleine centra voor te veel gegadigden. Maar wist je dat je, als je maar een beetje het binnenland intrekt en de rivier El Fluvià volgt, je je al snel op plekken bevindt waar je zelfs geen kat tegenkomt? Op de oevers van die rivier heeft SK Kayak zijn kamp opgebouwd. D.w.z. dat ze van hieruit verschillende tochten organiseren. Wij deden de familieactiviteit ‘Ornithokayak’, een begeleide kajaktocht waarbij je vogels spot en tegelijkertijd over de rivier peddelt terwijl de vissen vlak onder je boot voorbij zwemmen. Is jouw zoon of dochter een ornitholoog in de dop of houdt hij/zij ervan om dieren te spotten vanop het water, dan is dit misschien wel iets voor jullie? Wat mij persoonlijk het meest is bijgebleven is de rust op en langs de rivier. Veel meer dan een eenzame Catalaanse visser kom je er niet tegen. Wat een verschil met de stranden van de Costa Brava! 

wat te doen aan de costa brava: Skydiven in Empuriabrava

Om 6u ‘s morgens wakker worden en de snooze-knop niet nodig hebben. Dat gebeurt niet al te vaak, zelfs niet in Spanje. Als het zover is, betekent dat meestal dat er iets spannends staat te gebeuren. Dat was tijdens ons verblijf aan de Costa Brava niet anders. Bas en ik zouden gaan skydiven in Empuriabrava. En omdat het zowel voor hem als voor mij de eerste keer was, stonden we allebei om 6 u ‘s ochtends al in de badkamer, maar stress hadden we niet. Dachten we.
Het zat zo: toen we aan Bas lieten weten dat we de kans kregen om te gaan skydiven, was hij er 100% zeker van: hij moest en zou uit een vliegtuig springen. Het was door zijn standvastigheid dat we op die mooie (en warme!) zomerdag op de stoep stonden bij Skydive Empuriabrava. Op zich verliep alles heel erg vlot en soepel. We meldden ons aan, kregen een pak (Bas niet, zijn maat bestond niet :-)) en werden de juiste richting uitgestuurd. Het was wel even wachten vooraleer het vliegtuig beschikbaar was, maar net op het moment dat ik dacht dat de zenuwen de bovenhand zouden nemen, werden onze namen afgeroepen voor het instructiemoment. Dat duurde een 10-tal minuten en terwijl ik vanuit m’n ooghoeken opmerkte dat Bas het nog steeds helemaal zag zitten, viel ook bij mij de stress wat van de schouders. Die instructies zijn/waren trouwens heel erg basic, want veel hoefden we zelf niet te doen. We werden vastgegespt aan de instructeur en vlak vooraleer we zouden springen, hieven we onze voeten van de grond en kantelden we onze hoofden zo ver mogelijk naar achteren. Wat daarna volgt is onbeschrijfelijk en helemaal anders dan wat ik me op voorhand had ingebeeld. Het heeft helemaal niks te maken met het gevoel dat je hebt in een rollercoaster of achtbaan (dat dacht ik), het gevoel van vrijheid is maximaal. Op het moment dat de parachute openging en ik een overweldigend zicht had over de Costa Brava, kon ik maar aan 1 ding denken: “Hoe fier ben ik op mijn 10-jarige Bas die, hoewel ik een kleine stress in z’n ogen zag, deze sprong heeft gewaagd?” Skydiven is op zich een fantastische ervaring, maar ik geef het je op een blaadje; als je het doet met (één van) je kinderen, is het mindblowing op zoveel verschillende levels. Staat skydiven op je bucketlist? Waar wacht je nog op?!

La Ballena Alegre, 5-sterren camping vlakbij het strand aan de Costa Brava

Verandering van spijs doet eten, zegt men. Daarom probeerden we deze zomer weer wat nieuws onder de Spaanse zon. We hadden al enkele van de mooiste hotels van Catalunya geprobeerd, dus leek het ons leuk een extra ervaring aan ons belevingslijstje toe te voegen. We zouden logeren op een camping. We waren niet met de camper opgekomen, dus zochten we een camping waar je ook als reguliere gast in een huisje kan slapen. We hadden al snel camping La Ballena Alegre in de mot. Volgens recensies en meningen van campinghabitués dé beste camping van de hele Costa Brava. Vergelijken konden we niet (ah nee newbies hierzo!), maar wat een heerlijke plek daar vlak aan het strand! La Ballena Alegre is niet zomaar een camping, het is een heel dorp. Met een supermarkt, horeca, een bakker (met echt de beste croissants!), maar ook zwembaden, animatie en een heerlijke lap strand voor de deur van je camper. Meer info over La Ballena Alegre lees je binnenkort!