Deze plekken op Rhodos zijn echte must do's!

Oh Griekenland, wat ben je toch een fantastisch vakantieland. Onderdeel van onze bucketlist sinds we je leerden kennen? Al je eilanden verkennen, samen met de kinderen of course! Niet allemaal tegelijk natuurlijk, neenee. Eén voor één en stap voor stap. Misschien zijn we er zelfs stiekem al aan begonnen. De zomer is het uitgelezen moment voor een eerste date. Onze afspraak? Rhodos! Maar wat kan je nu allemaal doen op Rhodos, ook met kinderen?

Lindo_Tui_rhodos-52.jpg

Must do op Rhodos: Beach hoppen


Een eiland in de Middellandse/Egeïsche Zee? Dat heeft ongetwijfeld de mooiste stranden! Gelijk hadden we, want er zijn heel veel leuke strandjes op Rhodos en zij zijn één voor één een must do! Van verlaten zandstranden aan de westkust, over gezellige beachbars in het noordoosten, tot een sfeervol zandstrand waar de kitesurfers het voor het zeggen hebben.  De leukste stranden van Rhodos, hebben we hier al eens opgesomd! Ik geef alvast nog een overzichtje:

  • Saint Paul’s Bay (Lindos): 2 kleinere stranden met zicht op de Akropolis én een schattige kapel aan de zijkant van de baai waar af en toe huwelijken worden gehouden. begin al maar weg te dromen van een Grieks trouwfeest! Leuke bar aanwezig om iets te drinken/eten.

  • Prasonisi: Het lievelingsstrand van Bas. Het ligt helemaal in het zuiden van het eiland en er is de plek waar de Egeïsche en Middellandse Zee samenkomen. veel wind, dus ook veel actie met de wind- en kitesurfers! Toffe, stoere sfeer!

  • Gennadi: een mooi en rustig kiezelstrand aan de oostkust van het eiland.

  • Fourni: een mooi keienstrand aan de westkust. Prachtige zonsondergang! Je kan er ligstoelen huren, maar het is leuker om net iets verder te gaan en gewoon je handdoek op de keien/kiezels te leggen. Er is een kleine bar aanwezig waar je iets om te drinken en bv. een hotdog kan kopen.

  • Tsambika: Fijn zandstrand, ideaal voor kinderen. je kan ligstoelen huren en er is vanalles te doen. Wel een so called ‘toeristisch strand’.

  • Kopria: Kleine baai waar je vooral Grieken vindt. Buiten het seizoen erg rustig, in augustus heel erg druk.

  • Limni: Een absoluut verlaten, prachtig, goudgeel zandstrand aan de westkust van Rhodos. Eén van de stranden waarvoor we speciaal zouden teruggaan.

Must do op Rhodos: Akropolis van Lindos bezoeken


De Akropolis, oftewel het Griekse woord voor hoogste punt van de stad, is sowieso de moeite waard. In het idyllische stadje Lindos vind je niet alleen een wirwar aan gezellige stegen met overal kleine winkeltjes en restaurants, maar ook het mooiste culturele erfgoed van het eiland. De indrukwekkende Akropolis van Lindos met de ruïnes van de oude citadel, staat aan de oostkust van Rhodos. De honderden (kid you not) steile trappen zullen je doen vloeken, maar het uitzicht doet dat ook. Wat een plek! We hebben het geluk dat onze kinderen snel mee zijn met de historische verhalen die we hen vertellen. Plan je een bezoekje aan de Akropolis, doe dat dan zeker ook. Vertel hen verhalen over Oud Griekenland en je zal zien hoezeer ze meegaan in je enthousiasme van een cultureel bezoek. Refereer naar Hercules, lees met hen (een klein deel van) de uitleg die her en der gegeven wordt en laat hen leren. Dat je kinderen heel nieuwsgierig zijn, dat wist je waarschijnlijk al (they all are), maar wist je dat ze ook super leergierig kunnen zijn? Nu ja, nadat de trappen zijn bedwongen uiteraard. Gelukkig gaat de afdaling dubbel zo vlot en kunnen jullie jezelf belonen met een drankje op één van de dakterrassen van de stad of een duik in de zee, iets verderop. Tickets kopen doe je gewoon ter plekke! Omdat Lindos zelf autovrij is, parkeer je je huurwagen best op één van de gratis parkings rond de stad. Wij parkeerden hier. Dan was het nog een kleine 10 minuutjes lopen naar de noordelijke toegangspoort tot de stad. De stad zelf is niet zo groot, maar het is een wirwar van smalle straten en stegen, het ene (souvenir-)winkeltje naast het andere en heel veel restaurants. de meeste van die restaurants hebben een dakterras met een fantastisch uitzicht. Wij aten bij Cesar Meze Bar, pal in het centrum. Er is zelfs een (klein!) zwembad op het dak voor op warme dagen, maar wij zouden toch echt de tijd rond zonsondergang willen aanraden voor een bezoek, want dan wordt het pas echt magisch!

Must do op Rhodos: Zonsondergang bij Critinia Castle

Kritinia is eigenlijk een dorp ten zuiden van Rhodos-stad dat pal in een soort groene oase ligt. In het dorp zelf is er, behalve een kerk en een museum, niet zoveel te zien. Wat wel de moeite is, ligt enkele kilometers ten noorden van het dorp. Als je op een dag een soort eiland-tour doet, is Kritinia Castle een stop waard. Van op de baan tussen Monolithos en Kritinia heb je een adembenemend uitzicht over de Egeïsche Zee die nóg prachtiger is bij zonsondergang, maar ook bij het kasteel zelf heb je prachtige vergezichten. Om te eindigen bij Kritinia voor zonsondergang, zouden we een dagtripje voorstellen dat start op het strand van Prasonisi, daarna via het strand van Limni (neem je picknick mee!) richting Monolithos (vanwaar je ook een pràchtig uitzicht hebt over de zee) en van daaruit (met eventueel nog een tussenstop op Fourni Beach) zo eindigt bij Kritinia Castle. Ik heb de route hier alvast even in Google Maps gestoken!

Must do op Rhodos: Verdwalen in Rhodos-stad


Ok, ok, verdwalen is bijna niet mogelijk want Rhodos-stad is eigenlijk best wel klein. Maar je weet wat ik bedoel! Het beste tijdstip om de stad te verkennen is sowieso ‘s avonds. Kuier bij zonsondergang door de straten, koop je souvenirs in 1 van de shops en nestel je op een terras terwijl er iets verderop een straatmuzikant het beste van zichzelf geeft. Wat mag je zeker niet overslaan tijdens je bezoek?

  • Porte de la Marina: De ingangspoort aan de kant van de haven. De poort is indrukwekkend met de twee torens. Als je de stad via deze poort uitloopt, begeef je je automatisch in de richting van de haven. Leuk als je met kinderen bent: houd even halt aan de kraampjes langs het water waar ze misschien iets moois mogen uitkiezen? Elodie kreeg hier een schelpen halsketting waar ze de hele avond blij mee was.

  • Mandraki: Loop via de Porte de la Marina het oude centrum uit en volg de weg langs het water richting Mandraki (=de haven). Loop langs de windmolens, dat hóórt er gewoon bij als je Rhodos bezoekt. Loop daarna verder zuidwaarts en wandel de stad weer binnen via Liberty Gate.

  • Straat van de ridders: de mooiste Middeleeuwse straat van Rhodos die nog steeds zo aanvoelt als honderden jaren geleden. Geen reclameborden, lichttoestanden of winkeltjes hier. De gebouwen in de straat waren vroeger voornamelijk herbergen (nu uiteraard niet meer).

  • Suleiman moskee: wandel langs de lange bazaar met souvenirwinkeltjes in de richting van de moskee. Een leuke plek om rustig te kuieren!

Rhodos is -in tegenstelling tot wat je van Griekenland zou verwachten- eerder bekend voor zijn Middeleeuws erfgoed dan voor ruïnes uit de Klassieke Oudheid. Bezoek de stad dus door de ogen van een ridder en niet van een filosoof. 

Must do op Rhodos: Een dag aan het zwembad is ook niet verkeerd

Op Rhodos is het aanbod aan all in-resort groot. Het is moeilijk om geen resort te vinden dat aan je verwachtingen voldoet. Wij bleven maar al te graag een dagje chillen in onze hotelkamer van Atlantica Dreams Resort, want we konden vanop het terras van onze kamer, zomaar het zwembad induiken! Wat een heerlijkheid en wat een ongelooflijk voordeel, zo’n zwemgelegenheid vlak aan je kamer! Maar ook zonder swim-up room is het de moeite om eens gewoon een hele dag in het hotel te blijven en genieten van alle faciliteiten. We konden naar het aquapark, het strand of een drankje bestellen aan de bar van het grote zwembad. Bas en Elodie hebben zo genoten van alle voordelen in het hotel dat ze maar moeilijk uit dat water te krijgen waren. Zwemmen en spelen tot de zon ondergaat, dat is vakantie, toch?

Must do op Rhodos: Uitstapje naar Symi


Zonder enige twijfel, de allerleukste uitstap van onze vakantie, was ons tripje naar Symi. Symi is een klein eiland ten noordwesten van Rhodos en heeft alles: prachtige huizen die alleen in een mediterrane sfeer tot hun recht komen (die kleuren!), een helderblauwe zee waarop het zonlicht weerkaatst, gezellige steegjes die je bereikt via de trappen tegen de rotswand en de leukste beach bar waar we ooit waren (relax much!). Het eiland is te bereiken met de ferry vanuit Rhodos-stad en meert aan in de haven van Symi. We zouden aanraden om onmiddellijk het dorp in te duiken en nadien na te genieten op het terras van Petalo, aan de rand van de haven. Drink in de hand, plons in het water met zicht op de kleurrijke skyline van Symi. Meest zomerse plek ter wereld. Denk Cinque Terre, maar dan veel mooier! Alles wat je moet weten over een uitstap naar Symi lees je hier.


DEZE POST BEVAT AFFILIATE LINKS ALS JE VIA EEN VAN DEZE LINKS EEN HOTEL BOEKT, KOST HET JE NIKS EXTRA MAAR STEUN JE WEL ONS WERK