Dichtbij en toch even helemaal weg! 5 tips voor een weekendje in de Kempen

De stille kempen zijn lang zo stil niet als we er met onze kinderen passeren en gelukkig hoeft dat ook helemaal niet! Zoveel leuke plekken waar we als familie plezier kunnen maken en het kunnen uitschreeuwen van plezier. Op het land, op/in het water en zelfs in de lucht! Op zoek naar een verrassende plek voor een weekendje weg? Dit is wat wij deden tijdens ons weekendje in de Kempen.


Kajakken in de Kempen

Niks beter als gezinsactiviteit dan spelen in en op het water. Heb je al eens een kajak gedeeld met 1 van je kinderen? Het is een teambuilding om u tegen te zeggen, maar wel één die verbindt. Aan de Ark van Noë kan je een kajak of kano huren om de Nete af te varen en daarvan wisten we al op voorhand: dit wordt een topervaring! De stroming van de Nete is net sterk genoeg zodat de nood aan armkracht binnen de perken blijft (gelukkig maar met een 6-jarige als kompaan) en je je eventueel gewoon kan laten meedrijven. Wij weten immers sinds kort dat die peddels niet alleen goed zijn als roeispanen, maar ook uitstekend dienst doen om water op te scheppen en in het rond te spatten. Succes he! Praktisch: je vraagt gewoon bij je boeking of je deze activiteit kan bijboeken. Er zijn trouwens nog andere dingen die je op voorhand kan aanvragen, kijk zeker even op hun website!



Wandelen door het zand tijdens de Keiheuvelwandeling

Wat doet een gezin met kinderen die weer wat te veel energie hebben getankt? Juist ja, een fikse wandeling! De Keiheuvelwandeling blijkt gelauwerd als Wandeling van het Jaar, dus moesten we die wel eens uitproberen! Aan overmoed laten we ons niet meer vangen, dus kozen we voor het verkorte traject van een 5-tal kilometer. Niet alleen omwille van de kinderbenen die meewandelden, maar vooral ook door de 2 hangmatten die we in het recreatiedomein hadden opgepikt. Op verschillende plekken langs de wandeling kan je die namelijk ophangen aan de daarvoor voorziene palen en naast de actie van het wandelen ook wat rust voor lijf en leden inlassen. Nu ja, totdat de kinderen doorhebben dat je die hangmat ook prima als schommel kan gebruiken!

Praktisch: vertrekken deden we aan recreatiedomein de Keiheuvel (Licht Vliegwezenlaan 14, 2490 Balen), de hangmatten kan je huren bij het kassagebouw! Vraag zeker extra uitleg bij de verkorte route (het is niet moeilijk, het is gewoon knooppunten volgen) - 53 - 8 - 9 - 96 - 2 - 3 - 7 - 53-


Kamperen in Kasterlee (of is het glamperen?)

Kamperen moet je ons niet leren! Een gezellig kampvuur, knus samen in de tent en wakker worden met de geur van een stralende zon op het vochtige gras. In Kasterlee kreeg dat kamperen een glamoureus tintje bij de Ark van Noë: in de tent van 28m², heb je niet enkel waterkoker met koffie thee, maar ook zalig zachte bedden om in te slapen. Geen nacht op een gammele luchtmatras dus en daar waren onze knoken stiekem wel dankbaar voor! ‘s Avonds genoten we van een zalige barbecue op ons eigen terras en ‘s ochtends genoten we op diezelfde plek van een zalig ontbijt tussen de herten en alpaca’s (ja die tenten staan ín de weide en dus kan het wel eens zijn dat je tegen een alpaca botst als je je tent openritst). 


Hoog in de heldere lucht in De Mosten

Wandelen door de duinen in Balen: super tof! Het water op in Lier en Kasterlee: zalig! Maar het (letterlijke) hoogtepunt voor Bas en Elodie tijdens ons weekendje in de Kempen speelde zich af in Hoogstraten, niet ver van de Nederlandse grens. We gingen er klimmen en dat was intenser dan moeder op voorhand had ingeschat! We klauterden van het ene platform naar het andere in het klimpark van het recreatiedomein De Mosten en slingerden via de zipline weer naar beneden. Verschillende moeilijkheidsgraden later moesten ouders sneller verstek laten gaan dan de kinderen. Want eerlijk? Zij hadden nog wel even kunnen doorgaan met grenzen verleggen op ettelijke meters boven de grond. Mochten er wolken zijn geweest die dag, hadden we ze zeker kunnen aanraken!


Bootje varen op de Binnennete in Lier

Ik zei het al: alles is leuker op het water! Kinderen worden enthousiast vanaf het moment dat ze voet niet aan maar van wal zetten. Omdat Lier een kleine provinciestad is, is ze ideaal om te doorkruisen met korte beentjes. Lier is ook ongelooflijk pittoresk (en picturesque ;) en er is niemand die dat zo gepassioneerd kan vertellen als de gidsen van de Koninklijke Moedige Bootvissers. Van op het water ontdek je de verborgen plekjes en terwijl de kinderen hun best deden om de lage bruggen te ontwijken die vaak laag over de Binnennete hangen, luisteren we naar de verhalen van onze schipper. Nog een voordeel van die elektrische fluisterbootjes? De dieren worden niet opgeschrikt zodat je, omringd door eendjes en vogels, leert hoe men vroeger het water regelde, over sluizen en poorten en hoe de schepen in het stadscentrum aanmeerden. Als je geluk hebt, zie je misschien wel een reiger neerstrijken!