PortAventura World: zo beleef je het leukste pretpark van Spanje

We get it: pretparken zijn als videogames, er zijn verschillende werelden waarvoor er verschillende skills nodig zijn. Van moed over verwondering tot de kracht hebben om de longen uit je lijf te schreeuwen of datzelfde lijf helemaal dooreen te schudden. Dat is in het pretpark van PortAventura in Spanje niet anders. Van Sesamstraat over het Wilde Westen naar Mexico of zelfs Polynesië, jup PortAventura World has it all. En dan spreek ik nog niet over het nabijgelegen pretpark Ferrari Land en Caribe Aquatic park. Want die zijn er ook (aquapark hebben wij niet gedaan). Anyway, let’s start met deze gids door PortAventura en Ferrari Land, de leukste pretparken van Spanje! Leuk wist-je-datje: 3 van de 5 snelste achtbanen van Europa vind je terug in PortAventura World.

PortAventura World - Spanje


3 dagen PortAventura/Ferrari land: deze hotels kan je boeken

Om te beginnen bij het begin: je hebt beide pretparken niet gezien op 1 dag. Boek dus gauw je overnachting in 1 van de hotels die op wandelafstand van de ingang van PortAventura liggen. Wij logeerden in El Paso en hoewel het niet your average holiday hotel is, waren we zeker tevreden over service en netheid. We boekten 2 nachten en dat vonden we ideaal. Op de aankomst-dag konden we in de namiddag nog even de sfeer opsnuiven in PortAventura, de 2de dag startten we in Ferrari Land, gingen we even naar het hotel voor een verfrissende duik in het zwembad (het was heet!) en tegen 5PM gingen we weer het park in tot sluitingstijd. Op dag 3 bleven we in PortAventura tot +/-4PM. Als er 1 ding is dat we leerden de voorbije jaren is het om te proberen niet alles in een korte tijdspanne te proppen, want -at the end of the day- daar heeft echt niemand iets aan. Liever een dag extra boeken en alles op het gemak. Wat je moet weten over hotel El Paso? 1. Per boeking heb je onbeperkt toegang tot PortAventura en 1 dag toegang tot Ferrari land. 2. Het is minder dan 5 minuten wandelen naar de ingang van de parken. 3. Het zwembad is een lifesaver op hete dagen, maar het is er wel druk. 4. Toegang tot Caribe Aquatic park is niet inbegrepen, maar je kan wel korting krijgen. 5. Je kan kiezen voor breakfast only of half pension in het Mexicaanse restaurant. 6. Je kan gratis (allé in de prijs inbegrepen) parkeren op de parking vlakbij het hotel.

El Paso werd door ons al goedgekeurd, maar hieronder geven we een overzichtje van enkele andere hotels die bij PortAventura World horen (klik op de afbeeldingen voor meer info):

PortAventura: een gids door het park

We bezochten PortAventura World tijdens ons verblijf in Spanje tijdens de zomer van 2022. Als je door de toegangspoorten het park binnenwandelt, kom je onmiddellijk in Mediterrània terecht. Toepasselijk aangezien je in Spanje bent :-) 

Mediterrània - leukste attracties

Als je het petpark binnenwandelt, is Mediterrània dus de eerste wereld die je tegenkomt. Je ziet een gezellige boulevard met eetgelegenheid en veel water. De enige noemenswaardige attractie in dit deel van het pretpark is de Baco Furioso. Jammer genoeg haalde Elodie de lengte-restrictie niet (1m40) en was het voor de jongens toch net iets te lang aanschuiven. We moeten er wel bij vermelden: op het moment van dit schrijven, is het nog steeds de snelste rollercoaster van Europa. Mediterrània is vooral een belangrijk parkdeel omdat het afsluitende vuurwerk/fonteinenshow hier plaatsvindt (aan dat water). Maar eerst doorlopen dus, hier blijven we niet te lang hangen.


Far West - leukste attracties

De Far West van PortAventura, grenzend aan Mexico en Mediterrània, is ruiger. De Far West is misschien wel hét deel van het pretpark met de meeste attracties voor het hele gezin. Absolute topper vonden we hier Stampida (min1m20) en Tomahawk (min1m05), 2 houten coasters (beetje mijntrein-gewijs) die we elk 2x deden! Verder on top of our list: Gran Canyon Rapids (aka de grote banden) (min1m) en Silver River Flume (aka de boomstammekes) (min.1m). Ook geprobeerd, maar never een 2de keer: de botsauto’s met klinkende naam Wild Buffalos. People didn’t warn me for this en Elodie al zeker niet (drama nipt vermeden ;-)) Een eervolle vermelding voor de carrousel (hielp om het drama van de botsauto’s te doen vergeten) en Crazy Barrels. Leuk om te doen, maar ik zou er niet speciaal voor aanschuiven.

Polynesia - leukste attracties

Niemand zegt nee tegen Polynesische sferen -ook al ben je in Spanje. Veel groen (dat is handig als het zo warm is) en vooral 1 leuke attractie. Dé favoriet van de kinderen (maar ik kan me voorstellen dat dat ook te maken had met het warme weer) was zonder twijfel Tutuki Splash. Beware: je wordt wel héél erg nat! Bij minder goed weer heb je gelukkig de mogelijkheid om je in een so called ‘Dry Cabin’ droog te laten blazen. Na dit Polynesisch avontuur heb je 2 mogelijkheden: met kleinere kinderen stap je richting het aangrenzende Sesamstraat, met grotere kinderen kan je richting China voor de coolste rollercoasters van het pretpark.

China - leukste attracties

De rollercoasters van de Chinese wereld in PortAventura zijn super bekend. Ronkende namen als Dragon Khan en Shambhala jagen het adrenalineniveau de hoogte in. Bas en Ludovic hebben Dragon Khan én Shambhala getest en oordeelden in het voordeel van die tweede. Zelf deed ik enkel Dragon Khan wegens opsplitsing van ons gezin omdat Elodie nog te klein was voor de rollercoasters (min.1m40). Een leuke attractie in China voor kleinere kinderen is Angkor waarbij je vanuit bootjes elkaar nat spuit. Elodie had haar portie water voor de dag gehad, dus we sloegen over. Wij zochten dan maar het plezier van Sesamstraat op (terwijl de jongens in de roller coasters zaten)


SésamoAventura - leukste attracties

Kijk. Onze kinderen waren tijdens ons bezoek aan PortAventura respectievelijk 7 en 11 jaar oud. Eerlijk is eerlijk: we hadden in Sesamstraat niet zo heel veel te zoeken en als ze mocht, had Elodie liever de echte rollercoasters uitgetest. Omdat de jongens hun stressbestendigheid wilden testen in China, kwamen wij dan toch even hier uit. Voor kleine kinderen een heel leuke wereld: we testten (en raden aan): Tami Tami (min.1m), Coco Piloto (min. 1m), Magic Fish (min.1m20) en El Salto De Blas (min.0.95m). Must say: goed onderhouden, zeker een must met kleinere kinderen (vanaf een jaar of 3) Ok, misschien is er wel 1 attractie, aan de rand van Sesamstraat, die onzer aller aandacht te pakken kreeg: Street Mission. Street Mission is een dark ride à la Buzz Lightyear in Disneyland. Het gaat erom Elmo door de straten van Sesamstraat te loodsen en alle gevaren voor hem uit de weg te ruimen (schieten). Echt leuk voor het hele gezin (min.0.90m)!


Mexico - leukste attracties

Naast China ligt Mexico (zo gaat dat in PortAventura) en misschien is dat -naar analogie met de echte wereld- wel ons favoriete deel van het hele pretpark. In Mexico heb je immers verschillende attracties die we heel erg leuk vonden. Beginnend met El Diablo, een mijntrein die, hoewel het behoorlijk wat snelheid haalt, slechts een lengte-restrictie heeft van 1m10. Tweede troef is Hurakan Condor, een vrije val attractie die je niet mag missen. Tip van zij die het 2 keer deden: in 1 van de karretjes heb je geen zitplaats, maar bengelen je voeten naar beneden waardoor je een nog grotere vrije val-beleving ervaart (ik denk dat het karretje 4 was). Jammer voor kinderen -1m.40, de lengte-restrictie is wel degelijk van toepassing. Gelukkig vond Elodie met Los Potrillos een attractie waar ze graag de wachttijd -die trouwens niet zo lang was bij ons- doorbracht (samen met 1 van ons natuurlijk hé!) We waren bijna echt vergeten dat we in een pretpark in Spanje waren ;-)


PortAventura meets Ferrari land in spanje

Niet ver van de ingang van PortAventura, ligt de ingang van dat andere pretpark in Spanje waarvoor jullie ongetwijfeld komen: Ferrari land! Hoewel een heel stuk kleiner dan het park van PortAventura zelf, is Ferrari Land zeker een bezoekje waard! Als je in 1 van de hotels verblijft, is toegang tot dit park immers in de prijs inbegrepen (1 dag). Ik heb wel goed nieuws; we kunnen er relatief kort over zijn. Naar Ferrari Land kom je met grotere kinderen slechts voor 1 attractie: Red Force! Hoewel je zou denken dat je bij opening best zo snel mogelijk richting die Red Force loopt; niks is minder waar, want iederéén doet dat. Dus behalve als je echt bij de eerste 50 mensen bent, bespaar je jezelf liefst die moeite (en de lange wachtrij) en begin je best elders in het park. Eerst naar PortAventura gaan om nadien af te zakken naar Ferrari Land lijkt me niet zo’n goed idee omdat Ferrari Land veel vroeger sluit (behoudens enkele uitzonderingen sluit het park om 17u, soms zelfs om 16u). De attracties die de moeite waard zijn (en waarmee je dan kan beginnen) zijn: Maranello Grand Race, Torre Caida Libre (min1m30) en de kinderattracties. But then; the one you came for! Red Force, een attractie waarbij je voor meer dan 800m plaats neemt in een F1-wagen en immens snel uit de startblokken schiet. In 5 seconden naar 180 km/u. Red Force is hét paradepaardje van Ferrari Land en wat voor één.


PortAventura World: zo beleef je het leukste pretpark van Spanje
DEZE POST BEVAT AFFILIATE LINKS ALS JE VIA EEN VAN DEZE LINKS EEN HOTEL in spanje BOEKT, KOST HET JE NIKS EXTRA MAAR STEUN JE WEL ONS WERK