Hoteltip Kos - Ikos Aria: een uniek familieconcept

De ideale zomervakantiebestemming? Dan heeft Griekenland de laatste jaren heel wat krediet gewonnen! In Athene lesten we onze culturele dorst, aan de Atheense Rivièra genoten we van family quality time en ook de stranden van Rhodos zijn één van onze favorieten. Ook op het eiland Kos valt er wel wat te beleven, al wil ik hier even de tijd nemen om het te hebben over het allerbeste familieconcept dat we hebben leren kennen. Enter de hotelketen IKOS. Pure luxe op familiemaat. Wij probeerden hun concept op het eiland Kos in het hotel Ikos Aria. Dat kon niet mis gaan denk ik dan! Benieuwd? Wil je Ikos Aria als pakketreis (=vlucht inbegrepen) boeken, dan kan je hier terecht!


Waar ligt ikos aria?

Ikos Aria ligt op het eiland Kos (dat zei ik al), in Kefalos, een dorp aan de zuid-westkust. De ligging is meteen al een groot pluspunt voor wie van rust houdt, want Ikos Aria is één van de weinige hotels in de buurt (buiten nog enkele kleine boetiekhotels of B&B’s). Dat betekent dat het hotel alle plaats van de wereld om breed te bouwen. En dat kan je letterlijk nemen. Het hotel heeft een zandstrand van maar liefst 850m breed. Daar kan je al wel eens een strandwandeling doen, want het hotel heeft ook geen buren. Strandwandelingen galore! Omdat het eiland maar een zakdoek groot is, ben je toch nog op aanvaardbare afstand van de hoofdstad (Kos-town) en het bergdorp Zia (leuk voor een uitstapje). De hoofdstad van Kos is ongeveer 40 minuten rijden en alvast de verst gelegen bezienswaardigheid van het eiland. De stranden in het zuiden (die het allerleukst zijn!), liggen op ongeveer 20 minuutjes rijden. Off road dan wel, dus dat is een bumpy ride)


Ikos Aria = luxueuze familievakantie

Heb je ook soms het gevoel dat een bepaald hotel te ‘chique’ is om met je kroost aan te komen? Dat ze zich te veel zullen moeten gedragen en dat je hen constant zal moeten berispen omdat ze zich niet gedragen ‘zoals het hoort’? Die filosofie mag je bij Ikos alvast helemaal overboord gooien. Kinderen zijn niet alleen welkom bij Ikos, ze zijn eigenlijk hét doelpubliek waar ze zich op richten (nu ja met hun ouders natuurlijk). Ikos staat voor familievriendelijk luxe en dat is het minst wat je kan zeggen. Zo zijn er bv. 3 verschillende clubs waar kinderen zich kunnen amuseren. De babyclub, de kinderclub en nog een club voor de jeugd. We kunnen het niet uit eigen ervaring zeggen (de kinderen bleven liever bij ons en dat is uiteraard ook ok!), maar de kids club schijnt echt de moeite waard te zijn. Vraag er zeker naar bij het inchecken!

Om er zeker te zijn dat iedere gast die aankomt een vakantie naar zijn/haar absolute wensen kan ervaren is er ook wel nog een adults only gedeelte. Dus je hoeft je echt geen zorgen te maken over te luide kinderen (mensen die daar niet tegen kunnen, mogen op een andere plek van de zon en de rust genieten) 

Ikos Aria = all inclusive 2.0

Ikos Aria is een all inclusive hotel. Het stereotiepe beeld dat we ons voor de geest halen is dan een resort met grote schranspartijen in een buffetrestaurant waar de akoestiek niet helemaal op punt staat. Ook daar kan je wel effe ctr-alt-del doen en je vooroordelen aan de kant schuiven. Ikos Aria heeft 7 verschillende restaurants waar je overal een fine dining-gevoel krijgt. Elk restaurant heeft zijn eigen gespecialiseerde keuken met aangepaste wijnen en een heerlijk à la carte aanbod. Alleen het restaurant Flavors is tijdens het diner ook een buffetrestaurant. Je hebt een restaurant met Griekse specialiteiten, maar ook Franse cuisine, Italiaans of Asian fusion om er maar enkele te noemen. Niet elk restaurant is open voor lunch en ontbijt, dus dat vraag je bij het inchecken best even na. Ze zullen je tijdens het inchecken ook reeds vragen waar je al reservaties wil maken. Onze tip is om dat ook gewoon onmiddellijk te doen, dan hoef je daar verder al niet meer over na te denken. Voor lunch en ontbijt is reservatie niet verplicht. Onze favoriete ontbijtrestaurant was Ouzo, vlakbij het strand. Echt een topplek voor je ochtendkoffie! En hoewel je in Ikos Aria meer dan voldoende mogelijkheden hebt om je een hele week in het hotel te vermaken, stellen zij ook een huurauto te beschikking (1dag/verblijf) waarmee je het eiland kan verkennen. Een bezoekje aan Kos-stad of het bergdorp Zia kan nu zeker niet meer ontbreken! Blijf je toch liever op het hotelgrondgebied? Dan is er ook vanalles te doen. De niet-gemotoriseerde watersporten (pedalo, sup…) zijn ook inbegrepen in de all inclusive formule. Tegenover het hotel, op zo’n 50m van de kust ligt er een leuk eilandje met een kerk (super idyllisch!) je kan erheen varen en over de rotsen naar boven klauteren (voor kleiner kindjes misschien niet helemaal aan te raden, ik schat voor kindjes vanaf 4j wel te doen).

Ikos Aria = zwembadplezier

Het zou een heerlijke zwemvakantie worden in Ikos Aria. En dat kon ook wel! Niet alleen omdat de zee zo heerlijk mediterraans warm is, ook omdat er 2 heel grote zwembaden zijn (en nog 1 extra in het deluxe-deel van het hotel en ook nog een adults only zwembad) Het zwembad dat wij het leukst vonden was natuurlijk datgene waar er enkele speeltuigen voor de kinderen te vinden waren. Geef die kinderen water en ze zijn content! Wat wij ook leuk vinden als we aan het zwembad liggen, is om gewoon lunch te kunnen bestellen vanop je ligzetel. Je hoort het al: dat kan dus perfect en is behalve gezellig ook gewoon handig dat je die natte kinderen zich niet helemaal in hun kleren moeten wurmen om te gaan eten. Daarenboven komen de waiters aan het zwembad niet enkel langs om je bestelling op te nemen, maar ook om bv. je bril schoon te maken. 

Ikos Aria, de kamers

Tijdens ons verblijf in Ikos Aria logeerden we in een Deluxe Junior Suite met privétuintje. Het label ‘Deluxe’ staat voor een bepaald deel van het hotel waar je toegang hebt tot een extra zwembad. De kamers en tuintjes zijn net iets ruimer, maar de inrichting en indeling is dezelfde als in de ‘gewone’ junior suites. Dit deel van het hotel leek me wel net iets rustiger en is wat centraler gelegen. De faciliteiten zijn de volgende: slaap-/leefruimte met 1 dubbel bed en 1 sofabed (voor de kindjes). We sliepen dus met z’n 4’en in 1 kamer en dankzij de lounge in ons eigenste tuintje was dat ook ‘s avonds (als wij toch net iets langer wakker wilden blijven dan de kinders) geen enkel probleem. Heerlijk chillen met z’n tweetjes terwijl de kinderen al lagen te ronken. Dat kon slechter :-)

Naar Ikos Aria ga je vooral voor quality time met het gezin. Effe ontkoppelen als familie en tijd voor elkaar zonder dat er naar 20 hobbies of 50 werkafspraken moet gerusht worden. Gewoon samenzijn zonder agenda. Het enige waar je rekening moet mee houden is de reservatie van het restaurant. En oh ja: weten welk restaurant gereserveerd is op welke dag. Zal dat lukken?


DEZE POST BEVAT AFFILIATE LINKS ALS JE VIA EEN VAN DEZE LINKS EEN HOTEL BOEKT, KOST HET JE NIKS EXTRA MAAR STEUN JE WEL ONS WERK