5-sterren camping aan de Costa Brava: La Ballena Alegre

Catalunya, daar waar de zon wat harder schijnt en de Mediterranée op z’n best is. Redenen genoeg om er elke zomer heen te trekken en we hebben nog steeds niet alles gezien (natuurlijk niet!). We kunnen dan wel hotelliefhebbers zijn in hart en nieren (en de tips daarrond delen), we zijn vooral nieuwsgierig genoeg om iets nieuws te proberen. In de zomer van 2021 zouden we op campingonderzoek gaan. Niet zomaar een camping. Neenee, we trokken naar La Ballena Alegre, van horen zeggen dé beste camping van de Costa Brava. Maar was La Ballena Alegre dat ook? Een overzichtje.


Ons huisje 

Zoals je op de website van La Ballena Alegre kan lezen, heb je verschillende types bungalows. Wij verbleven in het type Cortal waar een 20-tal bungalows rond een gemeenschappelijk zwembad gebouwd zijn. We vonden onze bungalow met 2 slaapkamers (waarvan 1 met dubbelbed en 1 met 3 eenpersoonsbedden) en 2 badkamers heerlijk. Overdag zorgde de airco voor een aangename temperatuur en ‘s avonds zetten we alles open en hadden we dus een heel ruim gevoel. Het terras (dat aan het woongedeelte grenst en uitkijkt op het zwembad) is de ideale plek voor een tomate/mozzarella lunch of een heerlijk zelf bereid slaatje. De keuken is immers ruim genoeg om lekker zelf te koken. Inkopen daarvoor doe je makkelijk in het winkelcentrum dat je op de camping vindt (hoe handig is dat!?) Na de lunch een zalige siësta op een ligstoel voor je eigen huisje terwijl je in je ooghoeken de fratsen van de kinderen gadeslaat. 

De camping

La Ballena Alegre ligt in Sant Pere Pescador, op een kleine 1300 km van Brussel. Dat is zo’n 12u rijden en die rit naar het noorden van Spanje doen wij vaak in 2 keer. De camping zelf is super groot en beslaat in de breedte maar liefst 1700m strand (!) waar je kan genieten van alles wat de zee te bieden heeft. Je hoeft je schoenzolen alvast niet te verslijten als je een uitstapje wil plannen, want het gezellige dorpje Sant Marti is vlakbij en makkelijk via het strand te bereiken! 


De camping bestaat uit een deel camperplaatsen (honderden!) en een deel bungalows die je kan boeken als reguliere gast. Zoals gezegd, verbleven wij in type Cortal, maar ik moet zeggen dat ook het type Xaloc ons wel aansprak. Laat ons duidelijk zijn: voor rust en zen moet je geen vakantie op een camping boeken. Maar omdat de accommodaties allemaal rondom verschillende kleinere zwembaden werden gebouwd, heeft men toch relatief rustigere plekjes gecreëerd. Vooral omdat alle actie (lees: animatie) doorgaat in het grote, algemene zwembad. Omdat de camping zo groot is, zouden we aanraden om (als dat kan) al zeker voor de kinderen steps of fietsjes mee te nemen en als je zelf ook een plooifiets hebt, neem je die ook maar mee! Een camping zoals La Ballena Alegre is de ideale plek voor actieve vakantiegangers die willen verblijven in dé beste camping van de streek. Het aanbod aan activiteiten is gigantisch, want niet alleen worden de kinderen met de beste zorgen omringd in de kids club, ze kunnen ook een weekje zeilkamp volgen in de zeilschool die tijdens de zomermaanden kamp kiest aan het strand (en dus onderdeel uitmaakt van het campingaanbod).


Zeillessen in La Ballena Alegre

Houden je kinderen wel van het kampgevoel? Dat kunnen ze dan tijdens de zeillessen van La Ballena Alegre ten volle beleven! Samen met andere kinderen kunnen ze lessen volgen van gediplomeerde instructeurs. Je zet hen om 9u af bij het Sailing Center en komt hen op een afgesproken tijdstip weer halen. Er werd ons verteld dat de lessen speels zijn en er los aan toe gaan, maar dat de meeste kinderen aan het einde van de week de zee op kunnen met hun eigen (mini) catamaran. Ze leren samenwerken en passen de kneepjes van het zeilvak toe in de baai van Roses. Het enige wat je moet doen om hen in te schrijven is op de eerste dag van jullie aankomst het sailing center opzoeken en de juiste afspraken maken. 

Inkopen doen in la Ballena Alegre

Daar loop je dan in niet veel meer dan een zwembroek en op slippers. Het vakantiegevoel ten top. Maar omdat zo’n camping geen all in-hotel is, moet je wel voor alles betalen. Het kan dan nog zo handig zijn dat alles aanwezig is, als je je portefeuille niet de hele tijd hoeft mee te sleuren dan zou dat wel heel handig zijn, toch? Wel… In La Ballena Alegre kan je betalen met je duim. Dat hoor je goed. Bij het inchecken wordt er namelijk een blueprint genomen van je duim (indd, zoals de criminelen in het bureau van de politie). De rest van je verblijf betaal je dan overal met je duim op zo’n speciaal bakje. Bij het inchecken kan je een bepaald bedrag uploaden op je account en bij elke betaling krijg je een overzicht van het bedrag dat er nog op je rekening staat. Handig, toch? Dat werkt bij de bakker, de fruitwinkel, de pizzeria, de supermarkt… Easypeasy!


Activiteiten in La Ballena Alegre

Je bent naar de camping gekomen om je uit te leven. Je bent een actief persoon die het niet zo begrepen heeft op een hele dag zonnekloppen. Jij wil meer en je bent aan het goede adres! Op het domein van la Ballena Alegre kan je je sportief uitleven. Er is een gym om te fitnessen, tennisterreinen, een skateramp en zelfs padelvelden! Wil je het water op, dan kan je suppen, windsurfen of zeilen en je kan er zelfs een initiatiecursus duiken volgen. En dat is dan alleen nog maar voor volwassenen! Je kan je inbeelden dat de kinderen tijd te kort zullen hebben om alles te doen! Bas zijn favoriete moment van ons verblijf was het moment waarop er ‘skim surf’ op het programma stond! Gedurende 2 uur kon hij leren skimboarden, iets wat hij nadien op het strand verder probeerde! Elodie was dan weer graag van de partij tijdens de aerobics in het grote zwembad. Maar heel even gedacht of zij wel een dochter van ons is (;-)) Anyway, vervelen zullen jullie je er zeker niet, het animatieprogramma is gewoon té uitgebreid! Behalve als je dat zou willen natuurlijk, het strand is groot (en vooral lang!) genoeg om je een plekje uit te zoeken waar je gerust een hele voormiddag kan luilekkeren. Misschien wel terwijl je kinderen op zeilles zijn of terwijl ze even verderop zandkastelen bouwen?