Wij gingen skiën (en deden nog zoveel meer!) in Méribel

In december 2022 heeft het in België exact 1 week als winter aangevoeld. En die éne week deed ons beseffen dat de winter zo gezellig kan zijn. Echte winter. Niet van het druilerige type dat we de dagen en weken daarna hebben beleefd. Sneeuw onder je laarzen horen kraken en de sterretjes van de voorruit van de auto krabben. Dus toen we de 2e week van de kerstvakantie de échte winter in de Alpen mochten gaan beleven, waren we héél enthousiast.

Waar ligt Méribel?

Méribel maakt onderdeel uit van het gigantische skigebied ‘Les 3 Vallées’ en is vanuit Leuven een kleine 10u rijden. Wij splitsten de rit op in 4+6u rijden. Omdat we ‘s avonds pas laat konden vertrekken, overnachtten we in Nancy. Het skigebied van Méribel bestaat uit 3 delen: Méribel Village, Méribel Centre en Méribel Mottaret. Wij verbleven in Méribel Centre, in een appartement op wandelafstand van de pistes. Om een verblijf in Méribel te zoeken/boeken, ga je best naar de website van Méribel zelf, want daar heb je het meest complete aanbod.

Omdat het skigebied van Méribel in het hart van Les 3 Vallées ligt, ski je heel makkelijk tot in de aangrenzende dorpen. Via de skipistes kan je zelfs tot in Val Thorens, Les Menuires, Courchevel en Saint Martin skiën, want die dorpen zijn over de bergen heen, allemaal met elkaar verbonden door maar liefst 600km aan pistes! Let er dan wel op dat je de juiste skipas koopt (voor beginners raadt men vaak de iets goedkopere, maar beperkende pas aan van Méribel zelf en dan geraak je dus niet terug als je in een ander dorp terecht komt) Je skipas kan je ter plaatse aankopen (hier vind je de verschillende verkooppunten), maar dat kan ook online

Ligt je hotel/appartement toch niet vlakbij een piste? No worries, er zijn verschillende gratis shuttlebussen die je tot aan de liften brengen. Het is even zoeken, maar de beste tip is om gewoon even het Office de Tourisme binnen te springen en uitleg te vragen. Het wijst echt zichzelf uit.



Wat kan je nog doen in Méribel, behalve skiën?

Natùùrlijk gingen wij naar Méribel om te skiën, maar er zijn nog andere leuke activiteiten die we deden. Want als jullie eens een namiddag genoeg hebben van de ski’s, is het aanbod aan andere activiteiten ook gevarieerd!


Paardrijden bij Le Ranch Nordique

De Ranch Nordique ligt tussen Méribel Mottaret en Méribel Centre, vlak naast de groene piste. Wij zijn er dan ook per ski heen getrokken. Vergeet natuurlijk je schoenen niet, want met skiboots kan je niet paardrijden! We gingen voor een wandeling van een uurtje door de sneeuw, langs riviertjes en door de bergen. Het was vooral Elodie die deze activiteit de max vond, want zij is paardenvriendin recht uit het hart! Neem zeker een kijkje op hun website om te kijken wat ze zoal aanbieden. Je kan reserveren op voorhand, maar ook ter plekke even langsgaan om je wandeling te reserveren. Vanuit Meribel Mottaret volg je per ski ‘La Truite’ en je ziet de ranch aan je rechterkant langs de groene piste. Bereikbaar voor skiërs van alle niveaus dus!

Zwemmen in Le Parc Olympique 

Le Parc Olympique ligt vlakbij la Chaudanne, aan de voet van de pistes en wij gingen er zwemmen. Ideaal voor als het weer wat minder is, of als de benen wat moe zijn! Het zwembad is niet super groot, maar er is wel een glijbaan en zoals in alle zwembaden is het er zalig warm! Voor wie zonder kinderen reist: de spa zou ook heerlijk zijn. Wij informeerden enthousiast, maar kinderen onder 16j waren niet welkom. Ik begrijp dat 100%. Wie naar de spa gaat, doet dat liefst voor de rust en stilte. En dat is niet de specialiteit van kinderen (de onze toch alleszins niet :-)) 


Paragliding met prachtig zicht over Méribel

We gingen paragliden en wat een ervaring was dat! Met de organisatie Prosneige (die ook een skischool runt) skieden we de berg af om 5m later met de parachute de lucht ingetrokken te worden. Wat een zotte ervaring! We zweefden over de pistes met vergezichten over de vallei en een ongelooflijk vrijheidsgevoel. Wil je iemand verrassen of een uniek cadeau geven? Zo’n paraglide-vlucht is fantastisch!



De lucht in (maar zacht landen ;-))

Opnieuw in Méribel Mottaret, aan de voet van de pistes, bevindt zich de Big Airbag van Méribel. Je klimt naar boven, neemt plaats in een soort band en wordt via een schans de lucht ingekatapulteerd en landt in een zacht luchtkussen. Bas en Elodie konden er maar niet genoeg van krijgen. Echte durvers gaan met hun ski’s/snowboard naar boven en gebruiken de schans om coole tricks te oefenen. Wij gingen er even langs na onze lunch in restaurant Le Rastro. het is daar vlakbij. 


Bowling Méribel voor een ontspannen avondje uit

Leukste avondactiviteit volgens Bas en Elodie. We hoeven er geen extra info bij te geven denk ik. Ja, er is een bowling in Méribel Centre en ja, dat is een kei leuke familie-activiteit!

Met een Snowbiker over de pistes

De ervaring waar Bas gigantisch naar uitkeek was ons ritje met de sneeuwscooter. Via de organisatie Snowbiker die in Méribel Mottaret ligt, gingen we een uurtje op pad. We vroegen ons eerst af waarom het enkel ‘s avonds kon. Wel dat was nogal duidelijk: je gaat over/langs de pistes en skiliften en dat zou niet goed komen als over die pistes steeds skiërs/snowboarders voorbij kwamen glijden.



deze restaurants probeerden wij in meribel

Als er 1 ding is waar we van onder de indruk waren in Méribel, is het wel de kwaliteit van de horeca. We hebben overal super lekker gegeten! Het aanbod is even groot als divers. Ik som even op waar we overal zijn geweest. In dit artikel vind je een overzicht van de plekjes waar we hebben geluncht/gedineerd.


Wat moet je weten over skiën met kinderen in Méribel?

De meest waardevolle tip die we kunnen geven: leer je kinderen niet zelf skiën! We probeerder dat ooit, dat gaat niet, dat is voor niemand leuk. Bij het boeken van je vakantie moet je rekening houden met het boeken van lessen bij de skischool. In Frankrijk heb je de super bekende skischool: ESF. De kinderen leren er skiën in groepjes (privé kan ook, maar Bas en Elodie vinden groepslessen leuker) en krijgen aan het eind van de week een medaille in de voor hun behaalde categorie. Kinderen kunnen aan de lessen beginnen vanaf de leeftijd van 4 jaar (dat zijn de echte lessen, voor jongere kinderen is er ook nog skigewenning) Het groepje voor de 4-jarigen heet Ourson. Vanaf 5 jaar kunnen kinderen dan aan niveau Flocon beginnen (ongeacht of ze de Ourson-lessen volgden). Het niveau Flocon moet ieder kind doorlopen voordat ze kunnen beginnen aan het behalen van hun sterren. Als je verblijft in Méribel centre, is de plaats van afspraak ‘La Chaudanne’. Daar is het verzamelpunt voor de lessen en ga je hen nadien ook weer oppikken. De lessen van ESF zijn in het Frans of Engels. Geen nood als je kind geen van deze talen spreekt; er zaten verschillende Nederlandstalige kindjes in Elodie haar groepje en iedereen kon uiteindelijk wel volgen. Je moet hen niet onderschatten :-)  Wij vinden een halve dag les voor de kinderen voldoende omdat we ook graag samen met hen de piste op gaan. Méribel is daar een ideaal skigebied voor, want er zijn her en der plekken op de piste speciaal voor gezinnen. Een Mini Zone waar ze op kleine schaal trucjes kunnen oefenen, een Yeti-park dat ludiek is ingericht… Allemaal op en langs groene en blauwe pistes die wij als gezin makkelijk konden afdalen.


Waar skimateriaal huren in Méribel?

Dat kan echt overal. Je steekt de straat nog maar over en je zal meteen verschillende plekken zien waar je je materiaal kan huren. Wij huurden ons materiaal bij Sport Boutique, dat was aan de overkant van ons appartement (tegenover het Office de Tourisme en het postkantoor ook)