Grand Canyon N.P. tijdens je roadtrip langs de westkust. Tips voor een leuk verblijf.

Jullie roadtrip langs de Amerikaanse westkust begint al op te schieten. Als je Grand Canyon National Park in het vooruitzicht hebt, dan ga je een natuurfenomeen tegemoet. Eén van, zonet dé bekendste canyon ter wereld is een must als je ter plekke bent. Maar hoe bereid je je best voor op die Grand Canyon? Wat valt er te zien en te beleven? Een opsomming.


North Rim or South Rim?

The Grand Canyon is een gigantische kloof die het land in 2 delen verdeelt. Letterlijk een scheur in de aarde. Er zijn dus 2 kanten aan die kloof: de noordelijke en de zuidelijke kant. Wij concentreren ons op het zuidelijke deel, the South Rim. Deze kant is makkelijker te bereiken via de route die we volgen. Het moet wel gezegd worden dat dit wel de drukste kant van de 2 is (o.w.v. de bereikbaarheid). Maar geen nood: Grand Canyon is langs alle kanten even indrukwekkend!


Waar logeren in Grand Canyon National Park?

In het park zijn er verschillende lodges, sommige liggen vlakbij de kloof, anderen net iets verder. Wij logeerden in Maswik Lodge, op een 5-tal minuten wandelen van de mooiste viewpoints. Het was een erg basic hotel, maar met alle voorzieningen. We vonden het ideaal voor de tijd die we zouden doorbrengen in de Grand Canyon. We kwamen hier voor de viewpoints van Grand Canyon, niet voor de viewpoints vanop het terras. Ontbijten deden we echter niet hier, daarvoor gebruikten we het restaurant van El Tovar waar we heerlijke wafels en pancakes kregen voorgeschoteld. Hieronder vind je nog enkele accommodaties in de buurt van Grand Canyon NP die wij zouden overwegen.


Vervoer in Grand Canyon National Park

Aankomen bij de Grand Canyon doe je waarschijnlijk met de auto. Bij het binnenrijden van het park krijg je een soort krantje met extra info. Vooral de plattegrond die je hierop vindt is handig. De wegen leiden makkelijk naar de lodges van Grand Canyon Village. Je kan ook verschillende plekken makkelijk bezoeken met de auto. Toch kan je niet overal zomaar komen. Om de drukte wat in te dijken, rijden er (gratis) shuttles doorheen het park tussen maart en november. De route via Hermit Road heeft verschillende stops aan prachtige viewpoints met klinkende namen zoals Mohave Point, Maricopa Point, Hopi Point of Pima Point. Als je niet van de bus zou stappen, duurt zo’n loop 70 minuten (de rode lijn op de kaart). De bushalte om de shuttle bus te nemen vind je hier. De bus stopt dus op verschillende punten waar je kan uitstappen. Stel dat je niet zou uitstappen, duurt een lus 70 minuten. Als je niet elke keer op de bus wil wachten, kan je ook van halte tot halte wandelen.
Verder kan je natuurlijk met de auto verschillende plekken bezoeken. Een bekend uitkijkpunt (en must visit) is Desert View Point. Behalve een prachtig zicht, vind je hier ook toiletten, een kleine supermarkt, een tankstation, een campground en picknick-mogelijkheden. Perfect place for lunch, lijkt me.



Wandelen in Grand Canyon National Park: de trails

Als je met kinderen naar de Grand Canyon reist, zal je de kilometerslange trail die naar de rivier onderaan de canyon loopt moeten overslaan (de onze stonden daar in ieder geval niet voor te springen en het lijkt me zelfs voor fitte volwassenen een hele challenge). Toch zijn er verschillende wandelingen die je wel kan maken, met prachtige uitkijkpunten. Wat we zeker zouden aanraden, is om (een deeltje van) The Rim Trail te wandelen. Dit is een verhard pad (zelfs met kinderwagen makkelijk te wandelen) aan de rand van canyon met overal prachtige vergezichten. Vertrek van aan Hotel El Tovar (bijvoorbeeld) tot aan Mather Point (1 van de bekendste uitzichten). Dan wandel je een klein uurtje (als je niet zou stoppen onderweg, wat je uiteraard wel doet). Na ong. 3,5 km kan je aan het Grand Canyon Visitor Center (vlakbij Mather Point) de shuttle terug nemen (blauwe lijn). Het systeem van de shuttle bus wijst zichtzelf uit!


En wat na Grand Canyon?

Als je de Grand Canyon hebt bezocht, kan je verschillende richtingen uit. Naar Las Vegas (4u rijden), Page (2u rijden) of Monument Valley (3u rijden) misschien?