4 malariavrije safari’s in Namibië: welke parken?

Zeg zuidelijk Afrika en wij denken aan wildlife en avontuur. We sloten onze rondreis in Namibië dan ook niet af zonder een safari-ervaring. Sinds onze trip naar Zuid-Afrika, wisten we dat onze absolute voorkeur uitgaat naar game drives i.p.v. selfdrives. De ervaring is zoveel intenser! Dus gingen we op zoek naar leuke lodges in Namibië die avontuurlijke game drives aanbieden. Laat ons eerlijk zijn: het is onze allergrootste wens om ooit ook Etosha NP te bezoeken voor een echte safaribeleving (liefst zelfs in combinatie met de Caprivi-strip), maar Etosha is het grootste deel van het jaar (oktober-mei) niet malaria-proof. We kunnen daar lang over discussiëren, ons standpunt was dat we het risico op malaria, hoe klein ook, niet zouden nemen. Het is voor ons ook uitgesloten de kinderen malariatabletten te geven, ze zijn (waren) 6 en 11 op het moment van ons verblijf in Namibië.


Misschien is het ook wel belangrijk om meteen mee te geven dat de meeste (private) game reserves in Namibië (en ook in Zuid-Afrika) leeftijdsgebonden regels hebben voor hun game drives. Voordat je boekt, zoek je die best even op. Op de meeste plaatsen is het zo dat kinderen onder 6 jaar niet op game drive kunnen. Soms worden er speciale ‘kids drives’ georganiseerd waarbij er niet van de hoofdwegen wordt afgeweken (al is de term hoofdweg in zo’n park relatief), soms mogen families met kleine kinderen wel mee, maar in een gesloten vehicle. Beste tip? Vraag ernaar! Maar welke private game parks zijn nu malaria-vrij?


Erindi 

Wij kozen tijdens ons verblijf in Namibië voor het private game reserve van Erindi, zo’n 2u rijden ten noordwesten van Windhoek. Erindi is een beschermd natuurreservaat dat privaat uitgebaat wordt. De eigenaars herintroduceerden de dieren die hier ooit in het wild voorkwamen, maar in het midden van vorige eeuw massaal verdwenen door overbegrazing o.w.v. landbouw en veeteelt. Het reservaat is meer dan 700km² groot en de diversiteit aan wildlife is enorm. Wij verbleven zelf in Old Traders Lodge. Er worden 2 game drives per dag georganiseerd en -zoals in de meeste lodges- zijn die inbegrepen in de all-in formule waarin je verblijft. Kinderen vanaf 6 jaar mogen mee op game drive in een open vehicle. Kinderen onder 6 jaar zijn ook welkom, maar voor hen worden de game drives vanuit een gesloten voertuig aangeboden. Het leukste moment van de dag is ongetwijfeld wanneer je na de ochtendlijke gamedrive op het viewdeck geniet van een heerlijk ontbijt terwijl er sowieso in de verte enkele giraffen grazen, de nijlpaarden in de waterhole voorbijzwemmen of er misschien wel een olifant komt drinken. Na het ontbijt (dat dankzij de aanwezigheid van al die dieren in de verte lang duurt) trekken jullie misschien wel naar het zwembad voor wat ontspanning en in de namiddag staat de 2de gamedrive op de planning. Een ideale plek voor de kinderen om kennis te maken met de safari-experience.

Waterberg

Het Waterberg-plateau van Namibië ligt op zo’n 280 km ten noorden van Windhoek. Je hoort het al: het is een plateau en dat wil dus zeggen dat een verblijf hier gepaard gaat met mooie vergezichten. Het plateau ligt op 1880m hoogte en torent boven de omgeving uit. Het park is bekend omwille van de goede omstandigheden voor de (uitgezette) dieren en de snelheid waarmee de populaties (dankzij deze omstandigheden) groeien. Het verblijf in Waterberg kan zowel in 1 van de (basic) lodges waar ontbijt en diner zijn inbegrepen. Of je kan een plekje reserveren op 1 van de 2 campsites. In dit park zijn gamedrives niet automatisch geboekt wanneer je een verblijf aanvraagt, die moet je nog apart bijboeken. Alle info vind je op de algemene website

Okonjima

Ook Okonjima is een private game reserve. Okonjima is ook de thuisbasis voor de Africat Foundation, een non-profitorganisatie die instaat voor de bescherming van luipaarden en cheeta's (ne leeuwen) in de eerste plaats. De populatie van Afrikaanse katachtigen is in de laatste decennia van de 20ste eeuw enorm gekrompen. Cheeta’s en luipaarden kwamen in grote getalen voor in het wild en kwamen hierdoor in conflict met het groeiende aantal landbouwers (veeteelt). Luipaarden waren een gevaar voor de kuddes en werden massaal afgemaakt wanneer ze te dicht bij de bewoonde wereld kwamen (waar ze door aangetrokken werden door de aanwezigheid van vee). Africat Foundation redt de bedreigde dieren en zet in op education naar de landbouwers toe, zodat er -hopelijk- ooit in harmonie kan geleefd worden. Veel van de luipaarden die in Okonjima leven, zouden niet meer kunnen overleven in het wild (en zijn gewoon geworden aan de mens), maar er worden stilaan meer successen geboekt met de rehabilitation programma’s. Verder is Okonjima een ‘gewoon’ reservaat waar ook olifanten, zebra’s, giraffen… en nog zoveel meer voorkomen. Er is een super uitgeruste campsite, maar ook luxury lodges (opgelet, niet overal zijn kinderen welkom, dus effe opletten als je boekt)

Damaraland

Damaraland zou onze stop geweest zijn als we meer tijd hadden. Een ruig woestijnlandschap waar de woestijnolifanten leven. Je vindt er eeuwenoude rotstekeningen, indrukwekkende rotsformaties en een gat in de grond waarvan duikers nooit de bodem hebben kunnen bereiken. Ons verblijf in Desert Rhino Camp lag zo goed als vast toen het duidelijk werd dat het toch wel echt uit de richting lag.Maar Damaraland is één van de laatste stops in malariavrij gebied voordat je tijdens onze wintermaanden in Etosha aankomt.Damaraland heeft ook enkele prachtige lodges waar het de moeite is om minstens een nachtje te verblijven. Toen we in Namibië waren, wisselden we kamperen af met verblijven in luxelodges.