Een dagje naar de Grotten van Han, is dat de moeite?

Hallo, het zal wel zijn dat een dagje naar de Grotten van Han de moeite is! Wallonië wenkt op mooie zomerdagen en die staan voor de deur! En als je op zoek bent naar een leuke uitstap niet al te ver van huis, dan is Wallonië altijd een goed idee!

Stap 1: de voorbereiding

Klein weetje; de Grotten van Han zijn wereldberoemd en dus zeker wel een bezoekje waard. Met de auto sta je er op anderhalf uur vanaf Brussel. Praktisch gezien moet je wel even opletten. Het domein van de Grotten van Han heeft zelf geen parking. Parkeren doe je dus in het dorp, als je geen gratis plekje vindt, kan je altijd parking vinden tegen betaling (volg gewoon de pijlen, ze zijn groot genoeg ;-)) Vanuit het centrum kan je dan (tegenover de kerk) de oude tram nemen die je afzet aan de ingang van de grot of je kan naar het domein wandelen (staat ook overal aangeduid) Het is maar 300m verder. Ook belangrijk in je voorbereiding: neem truitjes mee, want in de grot is het te koud voor een T-shirt only wandeling. Geen buggy’s in de grot, een draagzak kan wel (als je met kleine kinderen op pad zou zijn) Een ander belangrijk aspect van je voorbereiding: leg een tijdslot vast via de website. Je moet maar eens een druk moment hebben uitgekozen, zo ben je tenminste zeker van je plekje. Daarenboven hoef je dan ook al niet meer aan te schuiven aan de kiosk om je tickets te bemachtigen. 

Stap 2: het bezoek aan de Grotten van Han

Idealiter ben je een kwartiertje op voorhand aanwezig.  En idealiter betekent hier eigenlijk eerlijkheidshalve. Want als je berekent om een kwartier op voorhand te zijn, ben je sowieso pas stipt op tijd. Dat geldt voor ons toch. Wij hadden ingeschat om, zoals het ticket ons voorschreef, om 10u45 ter plaatse te zijn. Uiteraard kwamen we pas om 10u58 rustig aangewandeld. Te laat maar eigenlijk perfect op tijd. De wandeling door de grot is in groep. Je sluit dus aan bij de Nederlandstalige of Franstalige rondleiding en een gids neemt je mee door de smalle paadjes van de grot. De ondergrondse wandeling zou 2km lang zijn, al leek dat echt wel korter. 1u en 15 minuten na ons vertrek, stonden we alweer aan de uitgang. Onderweg hadden we de verschillende kamers en spelonken bezocht, een klank- en lichtshow bekeken (is wel cool, op de wanden van de grot) en bijgeleerd over stalagmieten en (hohohihi als je kinderen bij hebt) stalagtieten. We werden gewaarschuwd om de druipstenen niet aan te raken (terecht) en glimlachten flauwtjes bij de de mopjes van de gids (ze waren echt flauw, maar wij zijn beleefd :-) sorry Geert!) 2km dus, 1u15 minuten. Perfect.

Stap 3: lunch aan de uitgang van de Grotten van Han

Als je na je bezoek de grot uitwandelt, loop je recht op recht Le Pavillon binnen. Hier kan je lunchen of gewoon iets drinken (afhankelijk van je uur van bezoek) Grotere kinderen kunnen tijdens het wachten al even naar de speeltuin die wat verderop ligt. Voor kleinere kinderen (die begeleiding nodig hebben) is het net te ver om alleen naartoe te gaan. Wat moet je weten van het restaurant bij de Grotten van Han? De kaart is traditioneel met balletjes in tomatensaus, koninginnehapje of steak en er is een aangepast kindermenu. Als je reserveert, ben je zeker van een tafeltje aan het water (wat wel echt leuker zitten is) en de cappuccino’s komen met een gigantische toef crème fraîche.

Stap 4: bezoek aan het wildpark

In het domein van de Grotten van Han leven gigantisch veel dieren. En daarvan heeft men geprofiteerd om een wildpark te integreren in het aanbod. Je ontdekt er wilde dieren zoals beren, lynxen, wolven en zelfs bizons en je hoeft niet te schrikken als er plots een ooievaar boven je hoofd cirkelt (hij brengt niks mee, promise). je kan het wildpark op 2 manieren verkennen. De eerste manier is de meest voor de hand liggende: te voet. Er is een wandelpad van 6 km dat dwars door het park gaat en je dus tot bij de dieren brengt (ze zitten afgeschermd, no worries :-)) Tijdens die wandeling kan je er na 3 km ook voor kiezen om de pendelbus verder te nemen. Het leuke aan deze manier van ontdekken is dat er ook vanalle ravot-mogelijkheden zijn voor de kinderen. In het bos zijn er klimrekken, uitkijkpunten en picknicktafels. De tweede mogelijkheid is om mee te rijden met de safari-car. Dat is een open vehicle dat door het park rijdt. Zo kom je vlakbij de everzwijnen en krijg je natuurlijk alle uitleg mee van de chauffeur/gids. Onderweg houden jullie natuurlijk enkele keren halt om van een uitkijkpunt te genieten of om even stil te staan bij het verblijf van de beren. Als je te voet gaat, trek je er best zeker 3u voor uit. Met de safari-car ben je op 1,5u terug. Zelf zijn we met de safari-car gegaan, dat paste perfect in ons schema (11u grotten bezoeken - 12u lunch - 13u even spelen in de speeltuin - 14u vertrek met de safari-car - 15u30 terug op het domein van de grotten - 16u ijsje eten en nog wat spelen - 17u huiswaarts keren)

Stap 5: verder door de Ardennen of weer naar huis

Nu je toch in Wallonië bent, zijn er natuurlijk verschillende leuke plekken vlakbij, je valt gemakkelijk van de ene ontdekking in de andere. Welke juist? Die vind je op deze website allemaal terug! Wil je nog wat langer blijven, dan kan je misschien overnachten op een echt kasteeldomein? Maar even goed gaan jullie gewoon weer naar huis. Want zo groot in ons landje niet.