Wat steekt er in de EHBO-tas als je reist met kinderen


Reizen met kinderen; een hele onderneming? Niet echt! Althans dat proberen wij toch aan te tonen. En al is onze koffer als we reizen toch wat zwaarder dan vroeger, we proberen altijd een volksverhuizing te vermijden. Een vraag die we de laatste tijd beduidend vaker krijgen is of we in tijden van Corona niet banger zijn om met de kinderen te reizen? Het antwoord is een forse nee. Al is het maar omdat zelfs Vlaanderen niet de meest veilige plek ter wereld blijkt wat COVID betreft. Zelfs onze EHBO-kit veranderde niet eens qua inhoud. Laat die kinderen dus maar volop het kind uithangen, onze EHBO-tas is er klaar voor!

Cape Sounio_Reizen_met_kinderen-35.jpg


Pleisters


Het verzorgingsitem dat we al het vaakst nodig hadden tijdens het reizen is dan toch de pleister. Die steken al van op voorhand in de EHBO-kit. Zorgeloze kinderen durven wel eens roekeloos te zijn en terwijl we durf en ondernemingszin aanmoedigen, vallen er wel eens gewonden in de vorm van een geschaafde knie of een gekwetste vinger. Na het eerste drama verdwijnen de tranen snel en dan komen die pleisters in de EHBO-kit wel van pas!
Onlangs werd ook de wondhelende zalf en reinigingsspray toegevoegd aan ons EHBO-zakje. Hansaplast belooft immers 2X snellere wondgenezing en dat is natuurlijk iets waar we dan enthousiast mee aan de slag gaan. Baat het niet, dan schaadt het zeker niet!


Thermometer en
koortswerend middel


Bas heeft zijn eerste levensjaar bijna constant koorts gemaakt. Een chronische oorontsteking was de boosdoener en toen buisjes dat euvel verholpen, is hij denk ik nooit meer ziek geweest. Bas heeft -bij uitzondering van wagenziekte- bijna nooit ziek en maakt dus ook bijna nooit koorts. Elodie is het andere uiterste. Bij het minste kuchje, of de eerste microbe stijgt haar temperatuur. Nooit buitenproportioneel, nooit met zware gevolgen, maar toch. Koorts en reizen is geen ideale situatie. Zo sleuren we dus al jaren aan een fles Nurofen siroop, want Elodie houdt enkel die met aardbeiensmaak binnen. Er zijn mensen die zweren bij suppo’s en ik zie de voordelen ervan, maar onze kinderen schreeuwden steeds moord en brand als je nog maar in de buurt kwam. Zelfs de naam ‘poepsnoepjes’ hielp niet om het te verbloemen. Een thermometer lijkt me dan weer een evidentie in de reis-EHBO-tas.…


Zalf tegen allerlei 
huidkwaaltjes


Dé redder voor allerlei EHBO-huidgerelateerde kwaaltjes sinds 2011 is ons potje Sudocrem zalf dat we ooit als staaltje kregen toegestuurd toen Bas een baby was (tegen luieruitslag). Sindsdien nemen we het mee op al onze reizen en heeft het al gediend tegen rode billen, uitslag allerhande en geschuurde huid (bv. door combinatie van zwembroek, zand en zout). Bij ons wordt het gebruikt door jong en oud en hoewel ik nooit op voorhand weet waarvoor, zouden we het al bijna elke reis gebruiken. Multifunctioneel dus. Geen reizen zonder Sudocrem.


Reispilletjes


Elodie heeft de pech heel snel reisziek te worden. Ze heeft al overgegeven in taxi’s, op boten, op het vliegtuig of in onze eigen auto. Gezellig is anders, maar het kind kan er uiteraard niks aan doen. Wat goed is, is dat ze zich na het overgeven ook instant weer beter voelt. Toen ze in India de taxi heeft besmeurd, vonden we echter dat ze oud genoeg was (2 jaar) om daarna ook effectief over te schakelen op medicatie voor tijdens het reizen. Sindsdien steken de R-Calm reispilletjes standaard in onze EHBO-tas en die werken bij haar wonderbaarlijk goed. De grootste uitdaging is om de mini tabletjes te breken in kwartjes. Ik geef toe dat we al veel hebben verspild door mijn onhandigheid. Voor dat gebrek is tot op vandaag nog geen medicatie uitgevonden, laat staan EHBO. Al zou dat ook mijn leven aanzienlijk kunnen vergemakkelijken.



Antimuggen en 

antijeuk

We zijn gezegend met zoet bloed. Als we volkswijsheden mogen geloven dan toch. Muggen weten ons immers altijd te vinden, waarheen we ook reizen! Een goed antimuggenproduct steekt dus standaard in onze EHBO-kit. Sinds vorig jaar gebruiken we de producten van Pistal. Ze ruiken heel erg sterk, maar dat betekent dat het werkt, zeker? Toen de kindjes kleiner waren gebruikten we een product van bij de apotheek, want voor baby’s is een veilig antimuggenmiddel niet evident . Niet elk product is immers geschikt voor de allerkleinsten, vraag het dus zeker na bij de apotheek. Hebben die vervelende beesten ons toch te pakken, dan gebruiken we Calmiderm om de jeuk te verzachten. Behalve de jeuk verzachten, is het ook gewoon aangenaam smeren met de kamille- en lavendelextracten.


Neusdruppels

Neusdruppels zijn ook een must in je EHBO-zakje als je reist met kinderen. Ze kunnen al van pas komen voor vertrek als je kind bv. een verstopte neus heeft als je het vliegtuig wil nemen. Geloof je, dat wil je hem/haar besparen. Voor ons komen neusdruppels vooral van pas omdat Bas altijd (echt àltijd!) onder water zwemt. Als kind had hij snel last van z’n oren en door de neus goed open te houden, kan ook het vocht achter het trommelvlies weg.

Uiteraard is een EHBO-kit afhankelijk van gezin tot gezin en van situatie tot situatie. Waarschijnlijk heb je zelf ook enkele niet te missen items omdat elk kind anders is en dus vaak andere basisnoden heeft. Mocht je nog gouden tips hebben voor de EHBO-kit van ouders die op reis vertrekken met de kinderen, laat het zeker weten!