Weekendje weg naar Nederland? Brabant is niet ver!

Geen zon, zee strand en dus zand waar je het eigenlijk kan missen voor ons deze keer. We trokken voor een actief weekend naar de bossen van Brabant, niet meer dan anderhalf uur van Brussel. Toegegeven; we wisten niet goed wat Brabant voor ons in petto zou hebben. Ook toegegeven; dat bleek veel meer te zijn dan waar wij op 1 weekendje tijd voor zouden hebben. We schreden met onze gehuurde fietsen vlot door de schaduwrijke bossen en langs heiden en vennen.

Safaripark de Beekse Bergen met de kinderen

Sinds we naar Zuid-Afrika gingen, zijn de kinderen helemaal mee als het gaat over savannedieren. Gnoes, springbokken of leeuwen en leeuwinnen; ze hebben nog maar weinig geheimen voor Bas en Elodie. Of ze dan graag nog eens op safari gingen? Domme vraag, want duuh. Enter de Beekse Bergen dus. Niemand die er volgens mij nog nooit van hoorde. Op self-drive (je weet wel een safari die je met je eigen auto maakt) in Brabant klonk een prima idee.  Nu moet je wel weten dat de Beekse Bergen uiteraard een dierenpark is en niet zo groot als de Afrikaanse steppe, maar dat de dieren er wel gewoon loslopen en de cheetahs, kamelen en giraffen met hun vochtige neuzen wel eens aan je auto durven snuffelen. Zeker de dromedarissen waren tijdens onze doortocht bijzonder curieus, tot groot jolijt van Bas en Elodie. Er is veel te doen in de Beekse Bergen. Naast de safari met je eigen auto, kan je het park ook te voet ontdekken (uiteraard niet op dezelfde manier, er zullen geen dieren aan je tenen komen snuffelen zoals aan de spiegels van je auto). Specifiek oplijsten wat er allemaal te doen valt is moeilijk, want een bezoek aan de Beekse Bergen is elke dag anders. Het park is dan ook het hele jaar geopend. Om te beginnen is een plattegrond van het park gemakkelijk, download gewoon de app van de Beekse Bergen of pik eentje op aan de ingang van het park en trek erop uit via het Afrikaanse dorp en langs klimparcours en speeltuigen. In je entreeticket is ook je deelname aan een boot- en/of bussafari inbegrepen. Voor alle info hierover check je best even deze pagina. Wil je je bezoek nóg authentieker maken, dan kan je reservaties maken voor een echte gamedrive met ranger of een kanosafari langs het water (ook onder begeleiding van een ranger). Meer info daarover vind je hier en hier. Heb ik al gezegd dat wij tijd te kort hadden? We hebben -op een malse regenbui na- de hele dag in het park doorgebracht en hadden spijt dat we moesten vertrekken. Je kan er namelijk ook een weekendje Beekse Bergen van maken en er overnachten in een safaritent of chalet overnachtenzodat je de volgende dag nog meer kan genieten van wat het park en de omgeving te bieden heeft. De kinderen zouden een halve dag Speelland trouwens ook wel leuk gevonden hebben. Helaas, dat is voor de volgende keer!

Wat is er dan nog te doen in Brabant?

Ik hoor het je al denken, want het waren exact mijn gedachten voordat we op pad gingen in Brabant. De Nederlandse provincie heeft zoals ik al zei nog veel meer te bieden dan wat ik hier zal neerschrijven, maar laat onze ervaringen een leuke start zijn om je te gaan verdiepen in het aanbod!

Uitkijkpunt over Brabantse bossen en vennen vanaf D’n Flaestoren

Toen we de Nederlandse grens overstaken leek het ons een leuk idee om via één van de uitkijkpunten een idee te krijgen over de omgeving. Hoe ziet Brabant eruit vanuit de lucht? We parkeerden ons aan herberg ‘In den Bokkenreyder” en wandelden een kwartiertje richting het uitzichtpunt over de streek. De weg ernaartoe is zanderig, niet helemaal geschikt voor een kinderkoets (kan wel, maar lijkt me onhandig). Met kleinere kinderen vergeet je dus best je draagzak niet. Wat Elodie helemaal top vond, was dat deze zandweg een geliefd pad leek voor ruiters. Om de zoveel tijd galoppeerden er enkele paarden voorbij en dat deed haar alweer dromen van een carrière als amazone; “later, als ik groot ben, mama”. D’n Flaestoren zelf is een bekende bezienswaardigheid, je betaalt via een automaat €1 om het toegangshek aan de trap in beweging te zetten. De beklimming is pittig (het uitzichtpunt bevindt zich op maar liefst 22m van de begane grond) maar loont de moeite. Energierijke jongens zoals Bas hebben baat bij deze beklimming (en zodoende hun ouders ook – dat is een tip, he)

Schilderachtig centrum van Oisterwijk

Onze accommodatie lag in Oisterwijk en internet leerde ons dat het centrum van deze Brabantse gemeente wel erg fotogeniek is. We parkeerden onze auto onder de kerktoren en kuierden er even rond. Net lang genoeg om de Nederlandse sferen in ons op te nemen. De huizen in het centrum stralen gemoedelijkheid en rust uit, op de terrassen heerst een gemoedelijke, uitnodigende drukte. In Oisterwijk vind je gezelligheid in een prachtig natuurgebied, maar als je wat verder wandelt, kom je in de winkelstraat een heus aanbod aan winkels tegen die zelfs wat stedelijk aandoet.

Feed_visitbrabant-3.JPG

Fiets- en wandelparadijs in Oisterwijkse bossen en langs meren en vennen

Hoe kan het anders dan dat we met bakfiets de streek zouden verkennen? Onze fietsen regelden we via onze accommodatie (lees er zo meteen meer over) en we konden meteen op pad. Het typische knooppuntennetwerk is hier heel erg uitgebreid en de routes zijn ontelbaar. De route die wij volgden was -hoe kan het ook anders- speciaal voor gezinnen met jonge kinderen uitgestippeld. We volgden de Speeltuinroute die ons via gezellige terrassen bracht met -rara- speeltuinen in overvloed. De route is, als je hem helemaal doet, 24km lang, maar je kan hem ook inkorten mochten kinderbenen die afstand nog niet aankunnen. Onze favoriete stop was aan de Gerritshoeve waar je in het midden van de velden kan genieten van een grote tuin met schommels, glijbanen en -als hoogtepunt voor Bas en Elodie- een zipline (op kindermaat of course). Prima plek voor lunch of een pannenkoek als vieruurtje. Je kan onmogelijk halthouden bij elke zaak die als gezinsvriendelijk staat aangeduid, want dan kom je nooit op 1 dag bij je aankomstpunt. For sure een fietsroute die de moeite waard is.

Accommodatie

Check onze highlights op Instagram om je een idee te vormen over Kampinastaete in Oisterwijk. We zeiden eerder dat we spijt hadden dat we niet overnachtten bij de Beekse Bergen (wat wel cool zou zijn, geef toe), maar nemen die woorden bij deze toch maar even terug. In het midden van de Oisterwijkse bossen ligt het gloednieuwe Kampinastaete waar ‘terug naar de natuur’ het centrale thema is. Je logeert er in nagelnieuwe cottages met alle comfort. De cottages zijn niet groot, maar dat vinden wij net gezellig. Met 2 volwassenen en 2 kinderen was het eigenlijk ideaal om de perfecte familiebubbel te creëren. Charlotte, de uitbaatster is ongelooflijk vriendelijk en geeft je met plezier meer uitleg over de omgeving. Het was ook zij die ons hielp om fietsen te huren om de omgeving te verkennen. Wij waren één van de eerste gasten en konden dus genieten van de geuren van spiksplinternieuw. Er wordt hard gewerkt om van het hele park een n%og mooiere plek te maken. Charlotte sprak met veel passie over bloemenperken, dieren in de tuin en een uitbreiding van het aanbod. Logeer je graag bij iemand die met de grootste passie aan het werk is, dan moet je in Kampinastaete zijn. Wij waren helemaal overtuigd. En terwijl Bas en Elodie nog een rondje met de gocart maakten, genoten wij van het uitzicht op het meer met een glaasje in de hand. De ideale afsluiter van een zalige zomerdag.