Vakantie in België: wij verkenden de Westhoek

Hoor jij bij team #vacation of team #staycation? Het ziet ernaar uit dat er nog nooit zoveel mensen hun eigen streken zullen verkennen als in de gekke zomer van 2020. Ook wij leggen ons oor graag te luisteren als het gaat over binnenlandse ontdekkingen en zo kwamen we in de Westhoek terecht. De Westhoek, dat is de West-Vlaamse streek die steden herbergt met klinkende namen zoals Ieper, Poperinge, Diksmuide of Veurne. Of de Westhoek ook geschikt was voor een weekend (of zelfs iets langer!) weg met kinderen, dat zochten we even uit!

Wat is er te doen in de Westhoek met kinderen?

Familievriendelijke fietstochten

Onze kinderen zijn geen Flandriens, maar een stevige fietstocht kunnen ze wel smaken. Nu ja, Bas dan toch. Elodie laat zich rijden en oefent zo haar delegerende skills, kan ze. De leukste fietstochten zijn degene die speciaal voor gezinnen door de toeristische dienst zijn uitgestippeld. Men creëerde 2 stripfiguurtjes, Jaek en Nink, die je a.d.h.v. wegwijzers door de Vlaamse velden en steden loodsen. Wij deden de fietstocht ‘Met Jaek en Nink door de hoppevelden. Een stevige route van 33 km die voor Bas net haalbaar was (ok, misschien hebben we een klein stukje afgesneden, maar vertel hem niet dat we dat verklapten). De tocht begint in Poperinge of Vleteren (dat kan je zelf kiezen) en kan je met de eigen fiets doen, of je kan ter plekke fietsen huren. Wat leuk is, is dat je verschillende suggesties krijgt voor kindvriendelijke tussenstops onderweg; dierenpark De Zonnegloed, een kasteeldomein of een ijsjessalon, het ligt allemaal op de route! Wij fietsten door de hoppevelden, maar er zijn meerdere routes waaruit je kan kiezen, op verschillende locaties en van verschillende lengtes. Bas kon goed volgen, maar voor Elodie was een kinderstoeltje echt wel aangeraden.

Wandelen met kinderen in de Westhoek

Kinderen en wandelen, dat durft wel eens te vloeken (excuses aan de uitzonderingen die de regel bevestigen!) Neem je je kinderen toch graag mee op pad, de benen strekken en de buurt te voet verkennen, dan geef je de wandeling makkelijk een extra dimensie dank zij de KD-tochten. Wij deden de KD botertocht in en rond Diksmuide (wat een mooie stad trouwens!). Terwijl wij als ouders genoten van de mooie binnenstad, het wandelen door de weidse velden, net buiten het centrum en het gezellige gekuier op zich, leefden de kinderen zich helemaal uit met spelletjes en opdrachten onderweg. De wandeling is een 4-tal km lang, maar je trekt er toch best minstens anderhalf tot 2 uur voor uit (met al die doe-opdrachten onderweg en een bende overenthousiaste kinderen heb je dat wel nodig ) Zelfs voor Elodie (5) was de route niet te lang dank zij de afleiding onderweg. De kleine kunstenares die in haar schuilt focuste zich op de krijttekening van de koe die onderweg moet gemaakt worden, Bas gooide zijn volledige winnaarsmentaliteit in de strijd bij de opdrachten. Wandelen was nog nooit zo’n voltreffer. Zalig om je kinderen aan de slag te zien gaan met de duidelijke kaart, zoekend naar aanwijzingen en zelf proberen de weg uit te stippelen. Op de route waren er een 10-tal stops, op ideale afstand van elkaar. Zin in een leuke wandeling door Diksmuide? De Boterclub is een aanrader, maar ook op andere plekken in de Westhoek vind je super leuke familievriendelijke wandelingen! Neem hier maar eens een kijkje!

Cultuur op kindermaat in Ieper

Zeg museum tegen Bas en hij staat te springen om te vertrekken, hij houdt van de verhalen die ermee gepaard gaan, de mysteries die geschiedenis met zich meebrengt. Elodie? Not so much. Haar kan je enkel boeien met geschiedenis of ridderverhalen als er eenhoorns aan te pas komen. Maar niet in Ieper. We bezochten, op aanraden van de toeristische dienst Westtoer, het Yper museum en dat beviel haar wel. Bij het aanmelden krijg je een armband (dat alleen al maakte het bezoek een hit) en die armband kan je her en der in het museum scannen aan tablets om spelenderwijs punten te verzamelen met spelletjes, vragen en opdrachten. Volwassenen krijgen ook een armband (jeej!), niet om spelletjes te spelen (ooh), maar om op diezelfde tablets het informatieve luik van de tentoonstellingen te ontdekken. Zeg je Ieper, dan denken we al snel aan Den Groote Oorlog en de slagen die de stad heeft moeten doorstaan tijdens WO1, maar Ieper is geschiedkundig nog veel belangrijker dan dat. Je komt er in de Lakenhallen op de Grote Markt alles over te weten. En de kinderen ook! Dat betekent natuurlijk niet dat je het WO-gegeven kan overslaan. Loop onder de Menenpoort door en, als je kan, pik misschien the Last Post mee, elke dag om 20u stipt. 

Picknicken tussen de velden of op een kasteeldomein

Ik kan niet anders dan vermelden dat wij tijdens onze fietstocht de kindvriendelijke eetgelegenheden aan ons hebben laten voorbij gaan, want als we kunnen, kiezen we altijd voor een picknick! Helemaal in onze nopjes natuurlijk toen we hoorden dat l’Héritage in Poperinge picknickboxen ter plekke levert. Het concept is simpel: je ‘Bak vol goesting’ (zoals het concept heet) wordt op een afgesproken plek afgezet en is verzegeld met een cijferslot. Je krijgt de code toegestuurd en je kan genieten van al dat lekkers. Wij lieten onze box afzetten op het kasteeldomein De Lovie (dat lag op onze fietsroute), maar op hun website stellen ze enkele plekken voor waar picknickbanken zijn voorzien om je picknick in alle comfort én op een leuke plek te laten verlopen!

Picknick de Lovie2.jpg

IJzertoren en ijzerboomgaard in Diksmuide

Het museum aan de IJzer loopt over maar liefst 22 verdiepingen! Dat moest Bas wel eens gezien hebben, zeker toen hij hoorde dat het een museum was over WO1. Voor ons toch één van de bekendere monumenten uit de Westhoek. Het bezoek start helemaal bovenaan op het dakterras waar je een gigantisch uitzicht hebt over de omgeving. De toren is maar liefst 84m hoog! Vergeet geen muntje (€1) mee te nemen voor de telescoop en bereid je voor op een afdaling per trap. Op die manier doorkruis je dus de museumzalen. Voor de kinderen wordt er opnieuw een ontdekkingsbrochure voorzien van Jaek en Nink met spelletjes en opdrachten. Het feit dat hetzelfde systeem (en dezelfde stripfiguurtjes) steeds terugkomt, maakt dat de kinderen snel begrijpen wat de bedoeling is en ook op voorhand doorhebben dat er ook voor hen iets interessants te ontdekken valt. Deze keer losten we ‘Het geheim van de IJzertoren’ op. Na je bezoek aan de IJzertoren is het een must om ook de IJzerboomgaard te bezoeken. De IJzerboomgaard is een relatief nieuw provinciedomein waar de kinderen naar hartenlust kunnen spelen. Bas en Elodie hadden heel veel plezier want… Veel van de speeltuigen in de speeltuin zijn in/op/rond water gebouwd. Tip van zij die onvoorbereid waren: kledij die nat mag worden is geen slecht idee.
Maar niet alleen het speelterrein is leuk, ga ook eens naar de kinderboerderij van ’t Land van Vlierbos waar je ook iets kan eten/drinken. Samengevat; de moeite om tijd voor te maken tijdens je verblijf in de Westhoek!

De Zonnegloed

Tijdens onze fietstocht, leidde de route ons langs dierenpark De Zonnegloed. Nu ja, zeg niet zomaar dierenpark. De Zonnegloed is een vzw die zich heeft georganiseerd als opvangplaats voor verwaarloosde of ongewenste dieren. Je kan je wel inbeelden dat die insteek enorm tot de verbeelding sprak van onze voor dierenleed gevoelige kinderen. Elk dier, van kamelen over beren, papegaaien tot zebra’s, heeft zo zijn eigen verhaal en dat verhaal kan je zowel op hun website als in het park lezen. Het is hier ook groter dan wij op voorhand hadden voorzien, je bent gemakkelijk een 3-tal uren zoet als je alle dieren wil bezocht hebben. Op verschillende plaatsen vind je picknickbanken om je rijkelijk belegde homemade sandwiches aan te vallen als de honger toeslaat. We merkten immers dat het in het park in de voormiddag beduidend rustiger is dan in de namiddag (dat is een tip, jongens!)

Kabelbaan Cordoba

Dat de omgeving prachtig is, dat zie je van op kabelbaan Cordoba. Dat is –jawel- een stoeltjeslift die je van de Rodeberg naar de Zwarteberg (of omgekeerd natuurlijk) brengt. Leuk voor wandelaars, maar ook volgens Elodie een fantastische ervaring. Ze vond het zowaar de spannendste dag van haar leven (uhu, right!) Een ritje op de kabelbaan kost €5 voor volwassenen, €4 voor kinderen en hoewel het niet meer is dan een ritje van de ene berg naar de andere en terug, is het echt wel een bezoekje waard. Voor ons was het een leuke afsluiter van een drukke dag.

Onze accommodatie in de Westhoek

Weekendje weg, dat betekent op zoek naar een leuke verblijfplaats, toch? Wij verbleven als allereerste gasten ooit in Martha’s vakantiehuis, een jarenlang project van Eveline, haar man Pieter en hun 2 zonen van 10 en 8. Martha was de grootmoeder van Eveline, het huis zelf behoorde toe aan de betovergrootvader van Eveline die er in de 19e eeuw kwam wonen. Je hoort het al, dit vakantiehuis is niet zomaar een huis. Het is de gastvrijheid die er vanaf het prille begin is geweest die Eveline ook vandaag wil uitdragen. Het is een persoonlijk project, meer dan een passie. Het huis is groot genoeg om 14 personen te ontvangen, het hoeft geen uitleg dat we daar heerlijk rondwandelden en véél plaats hadden voor onszelf! Wil je alle praktische details kennen, dan kan je op hun website terecht. Het vakantiehuis staat in het midden van de weilanden en is omringd door paardenweides waar in de lente de merries met hun veulens grazen (veel merries met veel veulens!). Op het domein zelf hebben ze ook een hele resem aan boerderijdieren die je als gast ook mee mag verzorgen. We spreken dan over kippen, een varken, geiten, een ezel, 2 pony’s, konijnen en ik vergeet ongetwijfeld nog wel een dier. Terwijl Elodie vriendschap sloot met pony Tiny, leefde Bas zich uit op de trampoline of hij trapte een balletje naar de goal in de tuin. Als je wil, voorziet Eveline elke dag een ontbijtpakket, dat kan je dan apart reserveren. Dat ontbijtpakket zit vol met verse streekproducten, tot kersen uit eigen tuin toe.

Nog meer leuke logeeradressen vind je op de website van de Westhoek!

Duuhuus: op zoek naar een niet zo voor de hand liggende, maar leuke plek dichtbij huis, maar toch ver genoeg om het vakantiegevoel te garanderen? Denk eens aan de Westhoek. Denk eens aan ons en onze avonturen!